Меда го разтварям с вода за ферментиране на материала вместо захар.
Меда го разтварям с вода за ферментиране на материала вместо захар.
Аз също пия тази година ябълкова ракия с мед. Жена ми е бухнала в качетата с ябълково пюре 2 тенекии стар мед, и наистина се получи страхотна ракия. Рецептата е нейна лична тайна, защото освен меда е слагала и стари компоти, стари конфитюри и т.н. Не се оплаквам - ракията стана готина и приятелите ми я хвалят. Въпросът е, че като я изпием, следващия път няма как да повторим същата рецепта.
И по-добре не я повтаряй тази рецепта защото ябълковата ракия не е добра идея. Пектина и целулозата са основните съставки за образуване на метилов алкохол, а в ябълковия материал и двете са в изобилие. Като слагате мед само си оскъпявате ракията-иначе е добре за ферментацията, защото се влагат прости захари и ензими .
Не знам какви са вашите теории и имат ли те нещо общо с практиката, но аз в момента пия двойно-препечена ябълково-медена ракия 56 градуса с нулево съдържание на метилов алкохол и се кефя .....![]()
Ракия с нулево съдържание на метилов алкохол няма-просто не съществува, но ако ти си го постигнал ще е много интересно да споделиш как го правиш.
Матеев , не знам дали някой от форума е варил ракия повече от Венци . Не спори с него.
Наздраве!
Това че жена ти я бълбука е добре защото я окислява, но ако си мислиш че по този начин махаш метиловия алкохол-Не! нищо не постигаш. Главоболието няма нищо общо с метила, ако те заболи глава от употреба на метилов алкохол вече ще си умрял. Каквото и да си говорим ябълковата ракия е калпава ракия.
Понеже акваристиката е голямата ми страст, вече не оставям горките рибки без въздух. Метила и вкуса на ракия,ги подобрявам с дъбово или черничево буре. На моя вкус най ми пасва отлежала мускатова ракия. Макар, че към настоящия момент пека филийки на камината и бухам пелин. От него ми става хубаво навсякъде и забравям за ракията, която се гуши в съседната стая в бурето. Бат Венци, недей така сега ми разваля рахатлъка с такива квалификации! Че днес имам повод,но съм на работа. В казармата, ако имаше домашна ракийка... Ако ще и от зелени домати да беше..По щеше да ми допадне от червен ром с айрян, да не изпадам в по- големи дребнавости!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Тянка не си ме разбрал правилно. Домашната гроздова ракия е супер, но гроздова не джиброва и ако я забравиш минимум за една година в някое дъбово буре става еликсир- на оная ти работа да капне да я оближеш.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))