Колега, къде гледат кравите по този начин, че ми стана интересно?
Колега, къде гледат кравите по този начин, че ми стана интересно?
Медец
Добре е човек да си взема хапчетата редовно преди да пише в пчеларски форум. Иначе идеите са добри за фентъзи роман.
Два пъти вече ходя да гледам такава ферма в Германия. Организират посещенията производителите на доилните роботи, на селскостопанския панаир в Хановер, през година е на тема животновъдство. Идете, гледайте и вие. Няколко пъти ходих да гледам и биогаз инсталации в кравеферми. Доилните роботи са на база лазерни детектори. Не бързайте да реагирате невярващо. Може и да са единични такива елитни стопанства, но така започна и с компютрите, и с телефоните. Наскоро слушах някъде, че следващите няколко години ще има над 7 милиарда устройства, свързани към интернет и голяма част от тях ще са печки, климатици, перални, бойлери и тям подобни битови уреди.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Дори и това не е. На филма ръчно слагат вендузите, а при роботизирания станок това става без човешка намеса. Просто кравата отива сама, вратата я разпознава и преценява дали да я пусне, вътре я издоява и и отваря да си ходи по кравешките дела. Нататък за пътя на млякото да не ви говоря, само гледах и цъках невярващо.
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
https://www.youtube.com/watch?v=PoWpxWBlMpg
Нещата са сериозни. Вземаш n крави, оборудваш фермата, купуваш удобно легло и си ти. Все ми се струва, че пчеларите ще ни размине тази роботизация, ама пък може да греша.
Все пак е хубаво да сверим часовниците.
Медец
Да. Но чакам първо да кажат туй онуй и тогава да питам и аз - къде са роботите? И най - интересното, че човека каза, че се подобрявало качеството на млякото. Сигурно му се повишава процента на маслеността?
И ако питаш работниците там - как е, как е? Ще са по - пребити от работа от който и да е селски стопанин който си ги гледа без каквито и да е там роботи. Не съм против новото, но не съм и за изхвърлянето на старото. Над моя пчелин построиха нещо подобно, но не чак толкова добро. Изкара две години и го сринаха до основи. Жалко за субсидиите.
Аз ще ти кажа туй-онуй. Още докато се подмива вимето на кравата, тя започва да отпуска мляко към цицките. После докато тоя робот се насочва 5 минути към цицките, започват: Мастиджети, Антибиотици, подкожно, в опашката, между задните четвъртини на вимето, системи....и т.н. Пък не дай си боже някоя крава да ритне... Е верно, ползват се тея техники и технологии, спор нема.
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))