Нещо ми е трудно да разбера. Сори. Тъп ли съм или биричката ми е в повече ?!?!!
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
На мен пък друго ми се върти в главата - пак пчеларя е причината. Какво има предвид.
Семействата, които при мен безпроблемно качват, са тези, които по-малко бърникам. Тези, които до последно разширявах, почнаха да пълнят от питата, с която разширих (в повечето случаи с малко стар, разпечатан мед). Веднъж разцепено пилото, ограничава майката. Евентуалното разширяване с основи оправя нещата, но ако питата я сложа в "медовата половина" я пълнят и нея с мед.
Та моя си извод е: седмица преди пашата - спирам да "джуркам" семейството. Колкото развити толкова. Ако щат в магазина, ако щат в останалите пити да пълнят. Така поне няма да изтърва следващата паша (липата при мен).
Всичко написано по-горе е все още непроверена хипотеза, въз основа на лични наблюдения и не твърдя, че изобщо е истина.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
От това което съм чел през годините, кавказките пчели, предпочитат да развиват гнездото хоризонтално. Докато при другите породи вертикално. В годините, в България са внасяни какви ли не, породи пчелни майки за опити и кръстоски. Наличните майки които съм имал, след като ги премахна от кошера и той си отгледа нова майка, от нейните яйца, започва да складира меда в магазина! Затова в първия си пост написа, за възможност на каквказки ген, в майката! За годините съм се убедил, че има много митове които продължават да се пишат и твърдят!
Вдигни една пита с пило в магазина (да виси надолу) и на есен смени майката
Ето това за мен е правилният отговор .
Само мога да добавя, че една част от пчелите кърмачки също започват да се занимават с обработката на внесения нектар и така намалява обслужването на майката , което води до по-малко снесени яйца в плодника и празните килийки се запълват с нектар .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))