Колега Младенов , в същата ситуация и аз се чудех как има миши изпражнения в кошера.Един ден намерих мумифицирана мишка в един кошер.Беше с невероятно малък размер.Мисля че се казва земеровка.
Колега Младенов , в същата ситуация и аз се чудех как има миши изпражнения в кошера.Един ден намерих мумифицирана мишка в един кошер.Беше с невероятно малък размер.Мисля че се казва земеровка.
Този пост е редактиран от зуница; 16.12.2014 в 17:53.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Преди няколко седмици местих един куп плодници на комин които не ми остана време да прибера. Отгоре и отдолу бяха с мрежа. Като ги прибирах видях, че беше минало едно супер малко мишле (досущ като етруската земеровка на снимката). Явно мрежата не е била прилепнала добре по цялата повърхност. Направи ми впечатление, че не е като малко мишле а по скоро като малко гущерче с козина като мишле. Сега като видях снимката много съм убеден, че може да е такова нещо. Беше много подвижно, плоско и удължено. Пробвах да го настъпя няколко пъти и неуспях.
Виждал съм много малки мишлета току що прохождащи и са по-едри и много по-малко маневрени от това нещо.
Съмнява ме да направи някакви поразии по кошерите, прекалено е малко. Ако успява да мине през мишепредпазителите най-много да яде и събира подмора.
Керчев кошера на земята ли е или на стойка?
Винаги може по-добре.
Колега според мен не е септицемия,имал съм случаи тъй,като пчелина ми е на такова място,че през послените години от многото дъждове избиват подпочвенни води и отпред се завирява,тя се характеризира с това,че трупчетата се разчленяват,но те са влажни и черни.Тук ми изглежда сухо,но не виждам смисъл от тази празна пита още повече ,че е за бракуване да стои зимата в гнездото!Ако е влизала мишка пораженията са същите,но тя подпикава и няма начин да не си усетил миризма.
Поставих под всеки кошер храна за гризачите , каквито и да са те и на места са си облизали "чинийките". А това е снима на входа на всеки кошер и ми е трудно да повярвам че може да влезе мишка , но тези земеровки не съм ги виждал на живо, на снимка са доста малки. И така варианта да е гризач е по вероятна но не е потвърдена с намиране на изпражнения в засегнатите кошери поради факта че не съм ги отварял отново. По отношение на септицемията, няма фактори които да я потвърдят . Говоря за влага която не е налична както около пчелина така и в пчелното гнездо. От недобри хранителни запаси не ми се вярва защото това е в малък процент от кошерите а както писах всички семейства са отводки.
И какво предлагаш.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))