Ако го смяташ така - излизай от пазара. Цената на млечните продукти от десетилетия се влияе от много повече фактори /вкл. откровено Непазарни и антипазарни/, отколкото захарта и това изкривява пропорциите. Тва с кравето масло де, никога не е било сериозно, по-скоро за моабет пред хоремага. Виж друго, дядо ми го е казвал, че още старците преди него са казвали - срещу една овца вземаш един кошер и дохода от кошер требе да е поне колко от една овца. Разхвърляш си заетостта по друг начин във времето, разбира се. Ся не съм правил такива сравнения, но може пак да се връзват нещата долу-горе.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Въобще не съм съгласен. Не може да се твърди че тия които напускат са предимно кадърни /че са само млади пък изобщо/. Както и че тия, които сме тук, сме такива дето ти си ги написал. Как да е, излизаме много от темата, а и нещата около цените мисля са преповтаряни хилядократно тук.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Вчера проведохме дълъг разговор с един от сериозните изкупвачи. Неминуемо стигна до цената и причините тя да е такава. Тази година много мед идвал от Бразилия на много ниски цени. Като показах, че знам за "Елниньо" е неговите катастрофални последици за климата в района на Аржентина и Бразилия разговора тръгна към останали количества във изкупвачите от целия свят от миналия сезон. Аз не съм очаквал да се съгласи, че добива на мед в целия свят тази сезон е доста по-нисък и е редно цената да се вдигне, но си приказваме по тея теми. Общо взето нещата са ясни. Масово се предлага 4,20 има предложения и малко на горе, но има и за 4,00 така че средно 4,20 е цената за сезона.Тази цена е такава защото на нея има сделки. С очите си видях при цена 4,00 колеги как се натискат. Еми защо да ни дават повече като ние и на толкова сме доволни и продаваме. На мен при тази цена не ми излиза сметката особено в ужасен сезон като този. Предприел съм вече мерки пчеларството да се превърне от основен в допълнителен доход . Успех
Еех Рости, ако всички споделяха това, което са претърпели в пазарлъците с "изедниците", нещата щяха да стоят по друг начин, най-малкото, защото ще сМЕ подготвени с отговорите на отсрещната страна. Пък сега едни "бизнесмени" ни развиват теории по ПАЗАРНА икономика, въпреки че тази наука няма нищо общо с електрониката и с пчеларството.
А не, не се будалкам. Живот и здраве на пролет започват видимите неща. Иначе подготовката вече върви. За толкова години ми стана ясно, че от пчеларство не се печели и пчеларство къща не храни поне в този момент (период от 5-6 години). Ако искате ще смятаме като се върна от пчелите, но сега заминавам че имам да ротирам.
Рости даже почти съм сигурен с кой изкупвач си говорил и на мой приятел ги разправяше тези за Бразилия. Това им е играта на всички изкупвачи, ако в Украйна годината не беше слаба щеше да е Украйна. Но понеже и аз като теб се интересувам, малко по далече от пределите на нашата граница и знам че в Аржентина и Бразилия имат незапомнено слаба година!. Аз работя и друго и на 4 лв само ще се фотографират с тенекетата но има колеги които не могат да чакат. Не ги обвинявам че дават на 4 лв, все пак в пчеларството има разходи и то не малки и като нямаш оборотни пари, трябва да ги вземеш от някъде. Ако 1 година няма кой да даде на 4 лв нещата ще са други. . Остави ги тези им приказки за маса че щели да си внесат.. Или както стана с странджанския манов мед, разбраха се всички в региона и под 10 лв на едро не може да намериш. Но там е възможно защото са по малко хора повечето се познават и така...За моите скромен 8 годишен пчеларски опит съм запомнил само една година да е имало що годе добра цена на конвенционалния мед 5-5,20на кг, а при тези 4 лв общо взето човек е на нула. До къде е докарахме добива от 200 кошера да не стига човек да издържа семейството си... Има ли смисъл човек да увеличава и да се трепе само а от това да няма файда. По добре да работи нещо друго и пчеларството да му е допълнителен доход... А колкото до ТСК крайно време е админ да се намеси и да въведе малко ред! Не може човек който не е продал едно бурканче мед или не е виждал кошер отворен да лее акъл в всяка една тема касаеща това! ТСК да си видял някой от нас да ти лее акъл в темите където ти е силата а именно електрониката! ТСК-Кристофър-Боян Смятай до колко си станал неприятен на аудиторията. но ти си знаеш твоята и пак си продължаваш защото няма кой да ти направи забележка! Скоро ще направиш 3000 мнение иначе за темата Друмев взимаш отношение но той е пчелар и като оставим бъзиците му има и доста добри мнения а твоите са само плява, талаж, спам! Намери си друго занимание в свободното време, вместо да ни лееш акъл за неща които не са ти ясни и грам!
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Цитат:"До къде е докарахме добива от 200 кошера да не стига човек да издържа семейството си... "
В момента съм с двойно повече от 200 че и още отгоре и пак не мога да си издържам семейството. Всяка година свалят цената ние вдигаме бройките и пак, и пак ..... е стига толкова.
Рости , аз отдавна съм си направил сметката .
Защо , мислиш се гъделичкам с два малки пчелина ?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))