Очаквах подкрепа от колегите защитаващи пазарните принципи. но уви. Явно ще трябва да си правя калкулация и да държа на получения резултат.Дано пазара се смили над мене.
Очаквах подкрепа от колегите защитаващи пазарните принципи. но уви. Явно ще трябва да си правя калкулация и да държа на получения резултат.Дано пазара се смили над мене.
Помогни си сам, че да ти помогне и Господ, а милост не чакай отникъде. Трябва да знаеш точно и ясно с какво излизаш на пазара и това е един от основните пазарни принципи. Няма как.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Колеги ,забравяте идин много важен фактор,НОРМИРАНЕ НА ТРУДА въпроса е какъв е оптималния брой пчелни семейства които може да обслужва един пчелар,при каква система кошери не е ли нормално да се почне оттам.
Е айде сега и нормировчик ще трябва да търсим и накрая ще стигнем до ТРЗ и охрана на труда. Приемаме някаква часова ставка и това е. Сега дали за квалифициран и колко квалифициран труд, пак всеки трябва да подходи индивидуално. Навремето при таблицата на Бонев имаше доста любопитни коментари точно за заплащането на наетите работници, за съжаление не мога да я намеря тука. А иначе въпросът с обслужваните брой кошери и системата е сдъвкан и предъвкан тотално, още от създаването на форума сме го почнали...
Голямо затруднение е да отделя времето което влагам специално за пчелите и времето за останалото стопанство. Трябва да хващам хронометъра и пуск-стоп-пуст-стоп. Иначе труда ми е скъп. Имам необходимото образование и ми се полага висок жизнен стандарт. Като направя калкулацията ще пиша.
Ами през зимата.Когато нямам работа. Ужас. Трябва да завиша цената на летния си труд.Помагайте.Дано цената на килограм мед ми излезе под 10лв тази година че иначе ще съм неконкурентен на пазара и да трябва да си сменям начина на препитание.
Ами аз не мислех да го пиша, но гледам в другата тема Бонев го е написал пределно ясно, /за което всъщност съм длъжен да го поздравя, защото преди няколко години разсъждаваше другояче/. Та ако някой си оценява труда високо /а може би и нереално, т.е. го надценява/ и на тая база години наред излиза, че работи на загуба - ами най-логичното нещо е приключване с пчеларството като бизнес.
Така. Откъс от една статия в "Пчела и кошер", 2004г. бр.141, автор доц. Петър Ненчев. Другите неща сме ги говорили многократно.
P1040454.JPG
Много интересно е какво ще кажете за хора с 2 висши ,берат пипер за 30лв какъв стандарт да изискват.да не споменаваме професии.Съответно или са пчелари.А разходи за ток, вода,сгради,автомобил,болн чни,усигоровки извънреден труд,нощен труд охрана слагате ли . Да не говорим за вредни и нервни ,че при нас те са на 1во място по ред причини.
Този пост е редактиран от nikimarti8; 08.08.2016 в 19:42. Причина: непълно
Мед с ниска себестойност трябва да се продава на по висока цена!
До тук в темата нито разбрах колко е актуалната цена в момента, нито как най правилно да си изчислявам себестойността на меда без ползвам услугите на счетоводител, ако все пак искам да разбера дали не се блъскам за лудо с пчелите.
Когато колегата Софрон благоволи да каже „Добър ден“ в публичното пространство, добре е да видите къде е слънцето, така че тази информация за цената на букета ........
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))