Хайде ,стига сме се ...
Да успокоим топката .Всеки си е избрал система ,с която да работи .
Нищо идеално няма на този Свят.
Всичко си има и плюсове , и минуси.
Хайде ,стига сме се ...
Да успокоим топката .Всеки си е избрал система ,с която да работи .
Нищо идеално няма на този Свят.
Всичко си има и плюсове , и минуси.
Василевса изръси една МНОГО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ, че пчелите прези зимата умират от глад, а не от студ, но не му е тука мястото да го обсъждаме. Мисля да отворя специална тема по въпроса, защото това е ПОРЕДНИЯТ ПЧЕЛАРСКИ МИТ, в който вярват хиляди пчелари, и по този начин сами си нанасят ГОЛЕМИ ЩЕТИ под формата на загинали през зимата СЛАБИ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.
Защо , му забелязваш ?
Живот и здраве , на пролет може и да търси пак роеве за заселване , а може и да успее .
Така го е прочел от литературата, но тъй като няма други знания се доверява сляпо и какво друго да каже освен ГЛУПОСТ. Но както казваш трябва да се отвори друга тема и да се поспори по въпроса - аз също съм на друго мнение за умирането на пчелите през зимата. Дали от студ или от глад?
Спокойно .
Ще се научи .
Преди 5-6 години и аз мислех да правя ,,японка ,,.
Седнах и мисля - то ,клипчето е добро . Смятах плюсчетата и минусчетата и се отказах.
По-скоро дипломата за начално образование, защото мисля, че в 4-ти клас ги учихме тези неща.
Как помниш кое, къде и кога...чак ти се чудя. Като се съберем отново варненци, ще обменим твърда и течна информация
Ще ти подаря един кошер от новата партида и другата година ще кажеш как е зимувало семейството.
Зимата спасих от мишка едно семейство с 1 шепа пчели върху празни рамки в най-големия студ. Сега семейството ще се пръсне от пчела. Друга майка (пукната хранилка с течен сироп) дори си я домъкнах вкъщи и бях качил и снимки и новото и семейство прелива от пчели.
Тази година едно го мачкаха здраво и накрая дори и молеца се отчете, майката е изключителен инат. Продължаваше да снася допоследно и с малкото пчели които беше останала се бореше и те я защитаваха и се опитваха да отглеждат пило.
През зимата много от пчелите падат живи по дъното и в снега. Всеки може да пробва да вкара такива на топло и след малко ще летят из стаята. Мускулите спират да работят и пчелата "забива", а някоя друга я бута и пада на дъното.
Ако искаме да умре семейството от глад, то може би е възможно, ако го оставим на празни пити и сигурно ще умре след месец и то само ако по това време няма нектар от първите цветя, храсти и дървета и топли дни. Че дори и тогава може да се пробва да краде от някое умряло и пак ще избута, стига времето да не е много лошо.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Брях,за един ден над 10 страници.Направо главата ме заболя от четене.
Та за "термичния метод" на японката за избавяне от акара:
Не знам какво пише в книгата на "евреина",но от другарят Осташов знам,че пчелата излиза на 21 ден ако е +35*C.Aко t* е по ниска с един-два градуса пчелата излиза НЕ на 21-вия ден,а на 22-23 ден.Ако t* е по висока с 1-2 градуса,тогава пчелата излиза за 19-20 дена.Тук вече може да се направи връзка с цикъла на размножение на акара.Времето за ПОЛОВОТО съзряване на акара е НЕ достатъчно или на ръбъ.
И още една връзка с по високата температура-късното започване на осеменяване и ранните роеве.
За хората, които са пропуснали някой друг урок в училище, този клип ще разясни малко случващото се в природата и в кошеритеСтава дума за конвекция. Това се учи за първи път в 5 клас в часовете по "Човекът и природата":
ВИДЕО УРОК 13-КОНВЕКЦИЯ
http://ucha.se/watch/2921/Konvektsiy...w.google.bg%2F
Ако това не е било достатъчно, може да изгледате и следващия клип (на руски язик), където с опити всичко е показано нагледно:
"Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))