Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 210 от 683 ПърваПърва ... 110160200208209210211212220260310 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,091 до 2,100 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Моята логика е много проста - щом отнемаме прашец, значи пчелите трябва да си възстановят отнетото. Това е допълнителна загуба на работно време. Няма как да ме убедиш, че всичко идва от нищото и не струва нищо на семейството - това е несериозно.

Колкото до меда, едно семейство годишно се нуждае от около 100 кг мед за собствена употреба. Ако приемем, че то доставя 120 кг., от тях 100 са за лична употреба и само 20 са за пчеларя. При това положение ако ние отслабим семейството само с 20%, изземвайки му част от прашеца, то това означава че меда за пчеларя ще падне до 0 килограма - тоест ще падне със 100%. Това е логиката на отслабването на едно семейство поради някаква причина - ефекта за пчеларя е, че това семейство не му носи мед през тази година.

Ако наистина от едно семейство се отнемат по 5 килограма прашец на година, то това е над 30% от всичкия донесен прашец. Отслабването на семейството е с много повече от цитираните от мене 20%, така че аз съм много скептично настроен към твоите твърдения. За да получиш 50 килограма мед и 4-5 килограма прашец ти буквално трябва да имаш двумайчини семейства или да прилагаш някакви други хватки или технологии, за които услужливо премълчаваш (например подвижно пчеларство с 3-4 паши). За нормално статично едномайчино семейство това, което го твърдиш, според мене граничи с невъзможното. Твоето ако е истина, е по-скоро изключение, а не масова практика.

Не виждам с какво можеш да помогнеш на един начинаещ пчелари, ако го мяташ по върбите, давайки му фалшиви надежди за небивали доходи. За съжаление реалноста е друга, средностатистическите добиви - също. Кажи му че средно за странада добивите са около 20 кг. мед, 30-40 са възможни ако стане специалист по въпроса, но е много по-вероятно през първите години докато натрупа опит, да се задоволява само с по 10-15 килограма..
    Това, което ти смяташ за нереално, си е постижимо. В търсене на логиката, пропускаш някои неизвестни за теб неща. При стационарно пчеларство, при 4 основни паши, от които последната дооста продължителна е възможно да достигнеш такъв добив.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Моята логика е много проста - щом отнемаме прашец, значи пчелите трябва да си възстановят отнетото. Това е допълнителна загуба на работно време. Няма как да ме убедиш, че всичко идва от нищото и не струва нищо на семейството - това е несериозно.

Колкото до меда, едно семейство годишно се нуждае от около 100 кг мед за собствена употреба. Ако приемем, че то доставя 120 кг., от тях 100 са за лична употреба и само 20 са за пчеларя. При това положение ако ние отслабим семейството само с 20%, изземвайки му част от прашеца, то това означава че меда за пчеларя ще падне до 0 килограма - тоест ще падне със 100%. Това е логиката на отслабването на едно семейство поради някаква причина - ефекта за пчеларя е, че това семейство не му носи мед през тази година.

Ако наистина от едно семейство се отнемат по 5 килограма прашец на година, то това е над 30% от всичкия донесен прашец. Отслабването на семейството е с много повече от цитираните от мене 20%, така че аз съм много скептично настроен към твоите твърдения. За да получиш 50 килограма мед и 4-5 килограма прашец ти буквално трябва да имаш двумайчини семейства или да прилагаш някакви други хватки или технологии, за които услужливо премълчаваш (например подвижно пчеларство с 3-4 паши). За нормално статично едномайчино семейство това, което го твърдиш, според мене граничи с невъзможното. Твоето ако е истина, е по-скоро изключение, а не масова практика.

Не виждам с какво можеш да помогнеш на един начинаещ пчелари, ако го мяташ по върбите, давайки му фалшиви надежди за небивали доходи. За съжаление реалноста е друга, средностатистическите добиви - също. Кажи му че средно за странада добивите са около 20 кг. мед, 30-40 са възможни ако стане специалист по въпроса, но е много по-вероятно през първите години докато натрупа опит, да се задоволява само с по 10-15 килограма..
    Ти също си начинаещ пчелар и...имаш право да не вярваш! Достатъчно съм писал в този форум много преди ти да знаеш за неговото съществуване. Когато аз и други като мен пишеха, към форума имаше огромен интерес, а и много хора благодаряха че са научили нещо. Ти имаш богата обща култура, но за сметка на това никаква пчеларска. Много неща ще научиш и след 10-тата ти пчеларска година ще се смееш с глас на неща, които пишеш в момента. Тогава примерно ще се чудиш как си могъл да предлагаш маточници за 5 лв., които ще доставиш с "Еконт", как си бил с предубеждение че от един кошер могат да се извадят 20+ кг. мед, или 4-5 кг. прашец. Това не са митове, а рутина и няма да бъде лошо, ако научиш модераторите си да не трият моите постове и на такива като мен....поне от уважение за това, че нямаше да имат възможност за такива своеволни изяви, ако ние не го бяхме направили преди 5 години.
    Working....

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    ... Ежегодно добивам средно по 50+ кг. мед и 4+ кг. цветен прашец от семейство.
    Аз също никога не съм се занимавал с добиване на прашец (не че имам такива намерения), но от чисто любопитство задавам един въпрос, който досега не е получил еднозначен отговор. Еднакви ли са добивите на мед от семейства, на които им се отнема прашеца и на такива, на които такъв не им се отнема?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Аз също никога не съм се занимавал с добиване на прашец (не че имам такива намерения), но от чисто любопитство задавам един въпрос, който досега не е получил еднозначен отговор. Еднакви ли са добивите на мед от семейства, на които им се отнема прашеца и на такива, на които такъв не им се отнема?
    Навсякъде горе говоря за среден добив(на мед и прашец) и никога не съм си поставял за задача да проследявам това. Прашецоуловителите поставям на всички кошери на 01.04. и ги свалям към 01.10. Трябва да е ясно, че с тях се отнема една малка част от внасяния в кошера прашец и това не оказва никакво влияние на развитието на пчелното семейство.
    Working....

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Тоест общо ще получавам по около 100-120 лева на кошер на година, което е по-малко, ако се концентрирам да произвеждам по 30-40 кг. мед. Тогава парите от кошер ще са 150-200 лв. на година.
    И тук ще направя един добронамерен апостроф - добрите български пчелари постигат 200+$ печалба от кошер. Правя това уточнение, за да ти бъде известен този факт и да планираш работата си така, че да ги постигнеш...
    Working....

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Ако единственото съображение да не се връща обратно в кошера един пчелен продукт е евентуална зараза от болно семейство, мисля че е малко излишно притеснението в случая. Ние, пчеларите, сме най-вероятната причина за разпространяване на зарази между кошерите според мен, при прегледите с една и съща четка, повдигач и ръкавици на всички кошери, или Вие си сменяте целия инвентар при отварянето на всеки нов кощер?..защото аз не, карам с едни ръкавици/четка наред. А за подаването на прашеца с мед, го четох в Календарниия Справочник на Л.Радоев, ред мед, ред прашец, и накрая се завършва с мед, за да се консервира/запечата прашеца, аз съм склонен да му вярвам!....по въпроса за отнемането на прашеца и влиянието му в-у медодобива и развитието на семейството споделям тезата на г-н Матеев

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Отнетия прашец от пчелите не е повече от 15-17 % . Колкото е по-силно едно семейство толкова по ряско секва и тръгва да дава прашец. Това е така, защото майката я ограничават при паша и на тях прашеца не им е нужен. Семействата на които им се отнема пило, пак наваксват развитие и дават повече прашец от силните готови за паша! Или инъче казано, с правилна техника и работа може повече от 5кг да се добива. Но за да печелиш нещо трябва да знаеш какво губиш!

П.П. Замислете се, че пчелите се запасяват единствено с мед за зимата. Явно прашеца го има целогодишно, за разлика от нектара...

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    .....П.П. Замислете се, че пчелите се запасяват единствено с мед за зимата. Явно прашеца го има целогодишно, за разлика от нектара...

Тия приказки знам кой ги приказва доста убедително, само дето не са верни. Ако на есен в кошерите няма пити със прашец/перга, значи на пчелите ви им има нещо. Различните пчели складират пергата по различен начин - едните я складират отворена, другите я запечатват със слой мед ( и питата на външен вид изглежда като медова, до момента в който не бъде поставена в центрофугата ). Може би от там да е дошла заблудата, че пчелите не складират прашец за зимата (т.е. пролетта), НО АЗ ДОСЕГА НЕ СЪМ ВИДЯЛ ПЧЕЛИ, КОИТО НЯМАТ СКЛАДИРАНА ПЕРГА КЪСНО НА ЕСЕН и през зимния период, преди да има какъвто и да било прашец.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Тази година би трябвало да са добре запасени с прашец.До преди 2 дена продължаваха да внасят.Проблема е с медовите запаси.Кошерите са олекнали доста и ще трябва да се прави спасително подхранване.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    ....
    Г-н Илиев, по времето, когато е написан Календарния справочник, повечето от болестите и патогените, от които трябва да се пазим днес, тогава още не са били открити. В миналото пчеларството е било много по-елементарно ( от гледна точка на санитарния конрол). Естествено, който иска пак може да си пчеларства по същия начин, само дето риска е по-голям. Сигурен съм че всички хипита, които на времето са проповядвали "свободен секс", днес ползват кондоми. Както при всеки друг рисков елемент, относителният риск е въпрос на мащаби. Ако храниш със един и същ необеззаразен прашец 10 и 100 кошера, рискът някой от тези 100 кошера да се разболее е много по-голям ( което пък от своя страна довежда до друга лавинообразна поредица от събития)

По другия въпрос - дали човек може да пренесе зараза от Ам. гнилец посредством ръцете и рамкоповдигача си? - Отговорът е НЕ, стига семействата преди това да са били клинично здрави, или ако някое от семействата е било болно - точещата маса (умрелите ларви) да не са имали пряк контакт със рамкоповдигача или ръцете на пчеларя. Същото обаче не се отнася за обмяната на пити между клинично здави семейства - едно здраво семейство, всъщност може да зарази друго здраво семейство.

Или както казва д-р Хаус, "не е въпрос на ДАЛИ, а КОЛКО".

Лично аз не бих препоръчал подаването на прашец или какъвто и да било друг пчелен продукт, обратно на пчелите, ако преди това не е бил дезинфекциран посредством радиолъчение (като най-надежден метод). Tsc беше намерил няколко действащи такива установки в БГ.

Страница 210 от 683 ПърваПърва ... 110160200208209210211212220260310 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •