Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 209 от 683 ПърваПърва ... 109159199207208209210211219259309 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,081 до 2,090 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам - трябва да попиташ някой производител на прашец. Моите лични разсъждения са следните: Ако се концентрирам в това да правя само прашец, едва ли ще изкарвам повече от 5-6 килограм а на кошер на година. Тоест общо ще получавам по около 100-120 лева на кошер на година, което е по-малко, ако се концентрирам да произвеждам по 30-40 кг. мед. Тогава парите от кошер ще са 150-200 лв. на година.
    Това може да твърди някой, който не познава биологията и храненето на медоносната пчела, а от технологията на "вадене" на прашец...хал хабер си няма. Ежегодно добивам средно по 50+ кг. мед и 4+ кг. цветен прашец от семейство.
    Working....

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    Това може да твърди някой, който не познава биологията и храненето на медоносната пчела, а от технологията на "вадене" на прашец...хал хабер си няма. Ежегодно добивам средно по 50+ кг. мед и 4+ кг. цветен прашец от семейство.
    Аз за това питам ,мога ли да извадя 2-3кг прашец и 20-30 кг мед или пък 30-40 кг мед без прашец.Демек прашеца колко влияни оказва на добива на мед?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    според мен е рано за начинаещи пчелари да отнемат прашеца на пчелите си - по-полека отначало!!, аз лично не бих им взимал прашеца на моите пчели, освен ако го изкупуват по 100лв килото!!....което няма да стане скоро.....единствено бих им вземал прашеца, за да им го дам обратно рано напролет, примесен заедно с мед, като питки, вместо да се чудя с какви боклуци/химии да ги тъпча!

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    според мен е рано за начинаещи пчелари да отнемат прашеца на пчелите си - по-полека отначало!!, аз лично не бих им взимал прашеца на моите пчели, освен ако го изкупуват по 100лв килото!!....което няма да стане скоро.....единствено бих им вземал прашеца, за да им го дам обратно рано напролет, примесен заедно с мед, като питки, вместо да се чудя с какви боклуци/химии да ги тъпча!
    Аз затова питам вас по старите пчелари заслужава ли да се отнема прашеца от пчелите, добре ли е за тях и заслужава ли си финансово ?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Груба грешка е веднъж отнет пчелен продукт да се връща отново в кошера под каквато и да е форма.
    Working....

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Би ли пояснил какво точно имаш в предвид?Аз също се каня лятото да събера по малко прашец за питките в края на зимата.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Има в предвид, че ако едно семейство ти е болно върнатия прашец във всички кошери води до заразяване на всичките ти кошери от болния кошер.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    ..... и един мармот завива прашеца в станиол.....

Не ми се сърди, но аз не вярвам на това ..... Дори и да си прав, то това означава, че си 1 на 1000. За повечето начинаещи пчелари твоите приказки са само една илюзия, която може да ги подтикне да направят неразумни неща. Пиша този постинг заради тях - за да не хвърчат прекалено високо в небето, защото падането от високо много боли ....

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ..... и един мармот завива прашеца в станиол.....

Не ми се сърди, но аз не вярвам на това ..... Дори и да си прав, то това означава, че си 1 на 1000. За повечето начинаещи пчелари твоите приказки са само една илюзия, която може да ги подтикне да направят неразумни неща. Пиша този постинг заради тях - за да не хвърчат прекалено високо в небето, защото падането от високо много боли ....
    Аз съм сериозен и отговорен човек и никога няма да си позволя да говоря глупости, още повече че видях че този въпрос е зададен от начинаещ пчелар. Ти обичаш да "разбиваш" митове, но този не си успял - какво общо има между отнетия от семейството прашец и внесения нектар. В горния пост ме подразни твоята неаргументирана категоричност, а не каза дали си правил опити и този извод от действителността ли е или..."една жена каза".
    Working....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Моята логика е много проста - щом отнемаме прашец, значи пчелите трябва да си възстановят отнетото. Това е допълнителна загуба на работно време. Няма как да ме убедиш, че всичко идва от нищото и не струва нищо на семейството - това е несериозно.

Колкото до меда, едно семейство годишно се нуждае от около 100 кг мед за собствена употреба. Ако приемем, че то доставя 120 кг., от тях 100 са за лична употреба и само 20 са за пчеларя. При това положение ако ние отслабим семейството само с 20%, изземвайки му част от прашеца, то това означава че меда за пчеларя ще падне до 0 килограма - тоест ще падне със 100%. Това е логиката на отслабването на едно семейство поради някаква причина - ефекта за пчеларя е, че това семейство не му носи мед през тази година.

Ако наистина от едно семейство се отнемат по 5 килограма прашец на година, то това е над 30% от всичкия донесен прашец. Отслабването на семейството е с много повече от цитираните от мене 20%, така че аз съм много скептично настроен към твоите твърдения. За да получиш 50 килограма мед и 4-5 килограма прашец ти буквално трябва да имаш двумайчини семейства или да прилагаш някакви други хватки или технологии, за които услужливо премълчаваш (например подвижно пчеларство с 3-4 паши). За нормално статично едномайчино семейство това, което го твърдиш, според мене граничи с невъзможното. Твоето ако е истина, е по-скоро изключение, а не масова практика.

Не виждам с какво можеш да помогнеш на един начинаещ пчелари, ако го мяташ по върбите, давайки му фалшиви надежди за небивали доходи. За съжаление реалноста е друга, средностатистическите добиви - също. Кажи му че средно за странада добивите са около 20 кг. мед, 30-40 са възможни ако стане специалист по въпроса, но е много по-вероятно през първите години докато натрупа опит, да се задоволява само с по 10-15 килограма..

Страница 209 от 683 ПърваПърва ... 109159199207208209210211219259309 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •