Ето го и видеото ..
https://drive.google.com/file/d/1hWf...ew?usp=sharing
Ето го и видеото ..
https://drive.google.com/file/d/1hWf...ew?usp=sharing
Рой докато не е запечатал маточниците може да го овладееш само с отстраняване на летящата пчела, като е захранил маточниците ако оставиш само един няма да се рой стига да не се излюпи и да са заложили свищеви разбира се майка я няма.
Разделяш семейството на две кога е тръгнало да залага маточници с разделяне на летящата при запазена работоспособност.Рано напролет кога имаш 5-6-7 и нагоре пити с запечатано пило а имаш под две пити отворено пило започваш с сборни отводки взимаш старата майка с питата, една пита меднопергова, 2-3 изградени и допълваш с пити със запечатно пило от основните по 1 а на тяхно място слагаш В.О..
Пчелите ги преброяват и тестват за качество. Естествен отбор, ненужните се унищожават.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Аз имах 3 кошера пролета. 2та се нагласиха да рояк края на Април. Единия успях да отделя старата майка на 5 пити и той се разви до 10 сега и съм му сложил магазин, като майката си снася много, има към 5 пити запечатано пило и още 3 незапечатано. Този с маточниците, който остана на старото място изрои (явно съм оставил повече маточници), хванах роя от дървото и го настаних в отделен кошер. После този на старото място, се самоунищожи, като излетя още един рой директно в небето и отпраши с мръсна газ на друго място, и този на всичкото отгоре остана без майка и успешно го обидиних в "семейството на хванатия рой" , което в момента е на 8 пити и гледа добро пило.
Другия, който се беше нагласил, му търсих неуспешно майката, явно е излетяла била вече и го разделих насляпо на по 5 пити с по няколко маточника. "Отводката", остана без майка. обаче този другия пък си отгледа 2 майки, които пееха, хванах едната и я придадох с восъчна клетка с малко мед, да видя какво ще стане. Сега не знам дали е тази майка, обаче и тя се оплоди и кошера разви досега на 9 пити, беше и на 10 ама му взех една за този рой за който ви писах отначало. Оригиналния също се разви на 10 пити в момента, той е и с магазин.
Третия кошер ми даде 2 пъти по малко мед и изрои както ви показах, въпреки това семейството има достатъчно пчели в момента и за плодника и за магазина.
Дефакто ми остава в момента само това рояче, което да се развива и се чудя какво да го правя че е само на 2 пити дали има 2 и половина. Миналата година липата цъфна на 12ти юни, а пък сега като я гледам има поне седмица та ако не и повече докато цъфне.
Освен това не зная по каква причина, тук тази година са сеяли масово слънчоглед, което не се е случвало от доста време. Та този рояк, дали ще има време да се развие, или да го обединявам преди слънчогледа. То не знам и как, понеже на другите места няма да остане свободно място в плодниците им.
Благодаря за отговора. Последен въпрос, възможно ли е този кошер (който тръгна да рои и отделих старата майка), за който казвам че сега се разви е на 10 пити и има доста запечатано пило и по-малко около 3 незапечатано (със старата майка) и който има магазин на него, да ми изрои, трябва ли да го наблюдавам внимателно ?
Другите, които се развиха на по 8-9 пити с младите майки, също гледат пило, обаче те имат много малко мед, да не кажа почти никакъв, аз им давам по малко захарен сироп, понеже аз нямам никакви запасни пити, нито с мед, даже и изградени нямам, там им давам основи за разширяване. Те възможно ли е да изроят в даден момент, трябва ли разширяването да става точно навреме. Понеже аз не съм в това населено място и винаги трябва да пътувам. Тази година като ги изтървах ми излезе малко през носа да ходя напред назад или като са с тазгодишни майки, вече няма да роят толкова лесно ?
Друмев,
Ти и твоят колега да духате супата!
При мен се случи нещо уникално.
По време на рапицата махнах стара майка и направих с нея отводка. По него време,преди месец и нещо си, семейството беше на два магазина и вадих рапица от два магазина, въпреки, че бях махнал старата майка. Преди две седмици видях, че е се е роило и свалих единия магазин, тъй като нямаше пчели за втори и слагаха акация само в първия. Още преди да извадя акацията проверих плодника и... И двете рамки с ВО, които бях сложил преди месец не бяха изградени повече от 30 %, но поне не бяха свлечени и унищожени. Пчелите бяха като количество на 30-40 % от предишните, но пък вече имаше нова майка, която снасяше върху две рамки. Е, ще трябва до липата да го зареждам с поне 7 рамки със затворено пило, но факта си е факт, семейството се е роило без наличието на стара майка.
От акацията извадих все пак от това семейство някакъв си половин магазин.
Относно “привоя” описан е и в календарния справочник на Любен Радоев , страница 200 . Главата е “хващане и използване на роеве”. Там е споменат със същото име
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))