Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 174

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Ясно, благодаря ви за отговорите. Ще си взема бележка за следващата година. Но тази година март месец ми бяха слаби уж, до началото на април. Леко ги подхранвах и имаше поне 3 седмици лошо време, с по един-два дни, горе долу хубаво време, в които дни не можех да бъда на място . И от там тръгнаха да ми роят, без да мога да ги спра, делих ги, правих това онова, и затова са повече. Даже роевете се засилиха и вече са силни семейства. Първия ми рой излезе на 30ти април, да не кажа и 1-2 дни по-рано. Аз не съм очаквал че може по това време. Даже за този кошер за който ви пиша, не съм и разбрал кога е излязъл основния.
    Рой докато не е запечатал маточниците може да го овладееш само с отстраняване на летящата пчела, като е захранил маточниците ако оставиш само един няма да се рой стига да не се излюпи и да са заложили свищеви разбира се майка я няма.
    Разделяш семейството на две кога е тръгнало да залага маточници с разделяне на летящата при запазена работоспособност.Рано напролет кога имаш 5-6-7 и нагоре пити с запечатано пило а имаш под две пити отворено пило започваш с сборни отводки взимаш старата майка с питата, една пита меднопергова, 2-3 изградени и допълваш с пити със запечатно пило от основните по 1 а на тяхно място слагаш В.О..

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Пчелите ги преброяват и тестват за качество. Естествен отбор, ненужните се унищожават.
    За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз имах 3 кошера пролета. 2та се нагласиха да рояк края на Април. Единия успях да отделя старата майка на 5 пити и той се разви до 10 сега и съм му сложил магазин, като майката си снася много, има към 5 пити запечатано пило и още 3 незапечатано. Този с маточниците, който остана на старото място изрои (явно съм оставил повече маточници), хванах роя от дървото и го настаних в отделен кошер. После този на старото място, се самоунищожи, като излетя още един рой директно в небето и отпраши с мръсна газ на друго място, и този на всичкото отгоре остана без майка и успешно го обидиних в "семейството на хванатия рой" , което в момента е на 8 пити и гледа добро пило.
    Другия, който се беше нагласил, му търсих неуспешно майката, явно е излетяла била вече и го разделих насляпо на по 5 пити с по няколко маточника. "Отводката", остана без майка. обаче този другия пък си отгледа 2 майки, които пееха, хванах едната и я придадох с восъчна клетка с малко мед, да видя какво ще стане. Сега не знам дали е тази майка, обаче и тя се оплоди и кошера разви досега на 9 пити, беше и на 10 ама му взех една за този рой за който ви писах отначало. Оригиналния също се разви на 10 пити в момента, той е и с магазин.
    Третия кошер ми даде 2 пъти по малко мед и изрои както ви показах, въпреки това семейството има достатъчно пчели в момента и за плодника и за магазина.

Дефакто ми остава в момента само това рояче, което да се развива и се чудя какво да го правя че е само на 2 пити дали има 2 и половина. Миналата година липата цъфна на 12ти юни, а пък сега като я гледам има поне седмица та ако не и повече докато цъфне.
    Освен това не зная по каква причина, тук тази година са сеяли масово слънчоглед, което не се е случвало от доста време. Та този рояк, дали ще има време да се развие, или да го обединявам преди слънчогледа. То не знам и как, понеже на другите места няма да остане свободно място в плодниците им.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Аз имах 3 кошера пролета. 2та се нагласиха да рояк края на Април. Единия успях да отделя старата майка на 5 пити и той се разви до 10 сега и съм му сложил магазин, като майката си снася много, има към 5 пити запечатано пило и още 3 незапечатано. Този с маточниците, който остана на старото място изрои (явно съм оставил повече маточници), хванах роя от дървото и го настаних в отделен кошер. После този на старото място, се самоунищожи, като излетя още един рой директно в небето и отпраши с мръсна газ на друго място, и този на всичкото отгоре остана без майка и успешно го обидиних в "семейството на хванатия рой" , което в момента е на 8 пити и гледа добро пило.
    Другия, който се беше нагласил, му търсих неуспешно майката, явно е излетяла била вече и го разделих насляпо на по 5 пити с по няколко маточника. "Отводката", остана без майка. обаче този другия пък си отгледа 2 майки, които пееха, хванах едната и я придадох с восъчна клетка с малко мед, да видя какво ще стане. Сега не знам дали е тази майка, обаче и тя се оплоди и кошера разви досега на 9 пити, беше и на 10 ама му взех една за този рой за който ви писах отначало. Оригиналния също се разви на 10 пити в момента, той е и с магазин.
    Третия кошер ми даде 2 пъти по малко мед и изрои както ви показах, въпреки това семейството има достатъчно пчели в момента и за плодника и за магазина.

Дефакто ми остава в момента само това рояче, което да се развива и се чудя какво да го правя че е само на 2 пити дали има 2 и половина. Миналата година липата цъфна на 12ти юни, а пък сега като я гледам има поне седмица та ако не и повече докато цъфне.
    Освен това не зная по каква причина, тук тази година са сеяли масово слънчоглед, което не се е случвало от доста време. Та този рояк, дали ще има време да се развие, или да го обединявам преди слънчогледа. То не знам и как, понеже на другите места няма да остане свободно място в плодниците им.
    Ако рояка си има майка /забравих вече / го зарежи и не го мисли за обединяване.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Благодаря за отговора. Последен въпрос, възможно ли е този кошер (който тръгна да рои и отделих старата майка), за който казвам че сега се разви е на 10 пити и има доста запечатано пило и по-малко около 3 незапечатано (със старата майка) и който има магазин на него, да ми изрои, трябва ли да го наблюдавам внимателно ?
    Другите, които се развиха на по 8-9 пити с младите майки, също гледат пило, обаче те имат много малко мед, да не кажа почти никакъв, аз им давам по малко захарен сироп, понеже аз нямам никакви запасни пити, нито с мед, даже и изградени нямам, там им давам основи за разширяване. Те възможно ли е да изроят в даден момент, трябва ли разширяването да става точно навреме. Понеже аз не съм в това населено място и винаги трябва да пътувам. Тази година като ги изтървах ми излезе малко през носа да ходя напред назад или като са с тазгодишни майки, вече няма да роят толкова лесно ?

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Пчелите ги преброяват и тестват за качество. Естествен отбор, ненужните се унищожават.
    И аз мн пъти съм се надявал на това,въпреки рамката с открито пило.Едната или повече майки отлитат със 100 с нейния си рояк.Дори и от един и същ кошер да са..

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    И аз мн пъти съм се надявал на това,въпреки рамката с открито пило.Едната или повече майки отлитат със 100 с нейния си рояк.Дори и от един и същ кошер да са..

Остави ами тая година има случай на колега и оплодената тазгодишна и не оплодената излитат в роя...
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Остави ами тая година има случай на колега и оплодената тазгодишна и не оплодената излитат в роя...

Друмев,

Ти и твоят колега да духате супата!

При мен се случи нещо уникално.

По време на рапицата махнах стара майка и направих с нея отводка. По него време,преди месец и нещо си, семейството беше на два магазина и вадих рапица от два магазина, въпреки, че бях махнал старата майка. Преди две седмици видях, че е се е роило и свалих единия магазин, тъй като нямаше пчели за втори и слагаха акация само в първия. Още преди да извадя акацията проверих плодника и... И двете рамки с ВО, които бях сложил преди месец не бяха изградени повече от 30 %, но поне не бяха свлечени и унищожени. Пчелите бяха като количество на 30-40 % от предишните, но пък вече имаше нова майка, която снасяше върху две рамки. Е, ще трябва до липата да го зареждам с поне 7 рамки със затворено пило, но факта си е факт, семейството се е роило без наличието на стара майка.

От акацията извадих все пак от това семейство някакъв си половин магазин.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Относно “привоя” описан е и в календарния справочник на Любен Радоев , страница 200 . Главата е “хващане и използване на роеве”. Там е споменат със същото име

Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •