ами още един връзкар - ВВС - свързочни - 6 месеца в Крумово (школа) след това на далечна приводна - оператор на ПАР
![]()
ами още един връзкар - ВВС - свързочни - 6 месеца в Крумово (школа) след това на далечна приводна - оператор на ПАР
![]()
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Работата ми беше именно зад блиндираните врати. Там водехме дежурства, а ако случайно сме навън или спим в спалното помещение на 100 метра от там, трябваше на 3-тата минута след вдигане на тревога всеки да е на мястото си.
По принцип по време на война за всяко едно място в командния пункт имаше определен или някой офицер (от капитан нагоре) или някой волнонаемен. При вдигане на тревога тях ги уведомяваха по петолъчката (предавател и специализирани секретни приемници) и те трябваше за 30 минути да дойдат до командния пункт. Нашата роля (на нашата рота) беше да работим на местата на полковниците и генералите от 3-тата до 30-тата минута от началото на войната. Но тъй като война така и не стана, ние всъщност (войниците) се грижехме за отбраната на страната през 99% от времето на тази година и половина, когато бях там.
Тревоги сме имали поне 10-15 броя, като 3-4 от тях не бяха учебни и по план - бяха си съвсем истински. Турски самолети излитаха на големи рояци и се насочваха към българската граница. Ние ги виждахме на радарите доста отдалеко, и когато те наближаваха границата, веднага се обявявяше истинска бойна тревога. Задействуваше се петолъчката и всичко започваше по план все едно че вече сме във война. До 1 минута след това излитаха десетки български изстребители, както и руски такива (излитаха от Одеса и летяха към България 2-3 пъти по-бързо от нашите МИГ-ове). Турските изстребители в последния момент завиваха на обратно, но ние оставахме в бойна готовност поне 24 часа след това. Този номер турците са ни го правили няколко пъти. Ха-ха - между другото и Български самолети правеха подобни номера, така че чувствата са взаимни. Просто турците тестваха нашата бойна готовност и ни гледаха на техните си радари, а после ние им отвръщахме със същото.
Имали сме тревога и заради граждански самолети, които поради една или друга причина са напуснали предварително обявения им коридор и маршрут. А една от тревогите беше заради стадо с патки или гъски - знам ли.
И искам да кажа, че не съм връзкар. Поначало бях определен за телефонист и не знам в коя кашишка рота щяха да ме запратят след 40 дена. Телефонистите и радистите обаче спяхме в едно помещение и допреди клетвата се строявахме на плаца заедно. На едно от момчетата радисти се наложи по спешност да отиде във военната болница в Сливен и там му откриха порок на сърцето, в резултат на което го уволниха скоропостижно. И една прекрасна сутрин старшината ни строи и попита дали някой иска по желание да стане радист. Както си му е реда - да излезе 3 крачки пред строя. Аз мислих точно 1 секунда и излязох пред строя. И това предопредели бъдещата ми съдба. Тогава си нямах никаква предствава, че ще попадна в едно от най-секретните места на Българската армия.
Когато ни уволняваха ни принудиха да подпишем декларация, че 10 години няма да казваме на никого нито дума за това, което сме видели и което знаем. Е аз мълчах повече от 30 години. Дори и родителите ми имаха само смътна предства къде съм служил и какво съм правил.
Иначе да - връзкари имаше много. Например там на червения бутон вместо генерал в повечето случаи седеше един най-обикновен редник, който слабо го познавах, защото не спеше в нашата рота. Не знам дали беше сина на Добри Джуров или някой друг негов роднина, но знам че му се умилкваха дори и генерали, а обявяването на война и вдигането под тревога зависеше само и единствено от неговата ръка.
Ти до кое ниво/етаж / си стигал?Тия гъделичкания се прилагаха и от двете страни–гълъб да излети от Инджирлик се прихващаше от Папията,от там до Ч.баир за потвърждение/уникално място за пряк,визуален контакт /Божа работа,,а от там –Кабиле,8 силоза Красота,Боровете се плъзгат в страни и лъсват муцунките.Красавици !!!.А сега какво ? –празни дупки,зимата даже и ги отопляват,смешно.Това не е носталгия по миналrото,това е болка по българщината,къде сме ?Кои сме сега?Ще ни има ли?Или като древните шумери ще ни цитират като'' били някога'',имало е......Нещо много се задълбочих,пред мен е форума, да бъдат пчелите и ний край тях.
94-95 г. поделение 38 150 противотанкова батарея Хасково
Под.72365, Нови пазар, 20.09.86г. - 26.12.88г., трета рота Иванов Г.Б.
На 22.09.2018 г. ще отбележим 30-год. Пратил съм си тел. номер на лично. Ако имаш интерес звънни ми.
'94-'95г., под.26660, ВВС
77–под 55290.78–под 36120 щаб на дивизия–Дерменджиев "Чико"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))