Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 76

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Един плодник е достатъчен и три магазина с които играеш главната игра. Другото са импровизации . А и по една отводка си дърпаш без проблем на сезона . Четвърти магазин рядко се слага , зависи от пашата. Ханеманови решетки нямам на пчелините.Майката обикновено снася на средните две стокови рамки. Като дойде време да цедиш само ги преместваш и оставяш.Миналата година работих с даданови и рутови магазини, Йорданович ме запали по тая комбинация и да докладвам , чак голяма разлика няма от работата с еднотипните магазинчета. Най- малкто проблемите в кръста са нищожни.
    Както казва Холандеца по горе действай смело!
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Накрая ти ще си решиш ,ако не си го направил вече ,а само търсиш сверяване на "часовника".Малко от моя опит ,може нещо да ти даде идея.Преди 12г. незнам как ме озари идеята за 8 рамков ЛР кошер.И аз смятах площ на пити и изчислих ,че трябват 4 корпуса.Речено -сторено.Направих 30 броя.Понеже нямах такъв размер рамки ,реших че ще ги заселя с ДБ рамки.За тази цел чевъртият корпус направих на две части -170мм. и 70мм.Идеята беше първо 70мм + 230 да заформя ДБ плодника.На следващата година 70мм. +170мм трябваше да комплектовам цял корпус отново и да мина изцяло на ЛР.Да ама -не.Така си останаха до днес -ДБ плодник +2 ЛР корпуса + ДБ магазин.Един 8 рамков ДБ плодник е достатъчен само рано на пролет.Като се изпълни с пило ,около 6 р.слагам ЛР корпус за да има място за снасяне.Забравих да пиша ,че зимуват с ДБ магазин с мед.Този мед заминава покрай сиропа до пашата.Като почне пашата и разлеят отново магазина ,слагам втория корпус.При нормална година вадя 3 корпуса мед /на два пъти/.Това е около 2 тенекии ,около 47-48кг.Когато август магазина е пълен ,изобщо не ги мисля за зимата.Лесна работа -няма подреждане ,няма стесняване. Ако съм объркал размерите ме извинете скоро не съм правил кошери.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Нека броим питите. Три мои корпуса са 24 ДБ плодникови пити, което са 7.2 линейни метра пити. При ЛР 10р на три корпуса, това са 6.6м, при ДБ10 с два магазина са 6м, а при ДБ12 с два магазина са 7.2м.
    Мислиш ли, че "тясното" ще даде такова качество, че моите да изпреварят ДБ10 и ЛР10?
    Наистина си прав, а аз съм реагирал малко първосигнално, за което ти се извинявам . Сега като седнах да пресметна малко и на мен ми излизат по различно цифрите. Само дето аз сметнах в куб.см всеки отделен корпус (обема, с който ще разширяваш всеки път при поставяне на нов корпус), а не крайната кубатура. Общо взето резултата е следния:

ЛР - 40 500 куб.см
    ДБ12 - 67 838 куб.см
    ДБ10 - 56 531 куб.см
    ДБ8 - 45 224 куб.см
    ФР - 28 688 куб.см

Или с други думи обема на 8 рамковия корпус ДБ е по-голям от стандартния ЛП корпус с ~10 %.

Нямам какво да кажа, освен да ти пожелая успех, смело напред и да споделиш резултатите

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Наистина си прав, а аз съм реагирал малко първосигнално, за което ти се извинявам . Сега като седнах да пресметна малко и на мен ми излизат по различно цифрите. Само дето аз сметнах в куб.см всеки отделен корпус (обема, с който ще разширяваш всеки път при поставяне на нов корпус), а не крайната кубатура. Общо взето резултата е следния:

ЛР - 40 500 куб.см
    ДБ12 - 67 838 куб.см
    ДБ10 - 56 531 куб.см
    ДБ8 - 45 224 куб.см
    ФР - 28 688 куб.см

Или с други думи обема на 8 рамковия корпус ДБ е по-голям от стандартния ЛП корпус с ~10 %.

Нямам какво да кажа, освен да ти пожелая успех, смело напред и да споделиш резултатите
    Ай ся, ша са извиняваме... Благодаря за пожеланията!

Вчера времето беше толкова перфектно, че не се стърпях и забърках една бърза каша: 600гр замразен прашец от акация , половин кило вода и пудра захар, колкото да се омеси. Нямах време за пликчета и т.н. затова отрязах по едно парче вестник, сложих по 1-2-3 лъжици тесто и айде по кошерите.
    Докато правех тая операция, отчетох как биха се случили нещата, ако бях с ДБ осмаци.
    Най-силните (10-20%), щяха да са изпълнили корпуса и да искат втори. На 6 рамки щяха да са 30% , демек тамън за акацията..
    Останалите се борят за слънчогледа...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    От известно време съм се замислил над идеята за 8 рамков ДБ кошер за отглеждане на пчели в моя район около Русе.

Как мисля да ги постигна?
    Със следната конфигурация:
    Мрежесто дъно, два ДБ 8р плодника, 3 и повече магазина, табла с голяма хранилка, капак с изолация.
    Поръчал съм на фирма ВИМЕКС-М гр.Сливен мрежести дъна точно за тази цел. Засега ме бавят, защото трябва настройка на машините специално за моята поръчка, но аз и не бързам. Ако случайно решиш да поръчваш от там можеш да се вмъкнеш в същата поръчка и нещата да станат по-бързо. Всичко е до договорка с Младен Заров.
    Успех с начинанието, и да не забравиш да споделиш опита си.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Поръчал съм на фирма ВИМЕКС-М гр.Сливен мрежести дъна точно за тази цел. Засега ме бавят, защото трябва настройка на машините специално за моята поръчка, но аз и не бързам. Ако случайно решиш да поръчваш от там можеш да се вмъкнеш в същата поръчка и нещата да станат по-бързо. Всичко е до договорка с Младен Заров.
    Успех с начинанието, и да не забравиш да споделиш опита си.
    Благодаря за предложението и пожеланието!
    Дъната доста време ги мислих, но с малко помощ от колега, намерих идеалния вариант и като функционалност и като леснота на изработка.
    Тука е малко на опаки но пак се вижда:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	5.jpg
Прегледи:      587
Размер:	72.3 KB
ID:	3845
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Благодаря за предложението и пожеланието!
    Дъната доста време ги мислих, но с малко помощ от колега, намерих идеалния вариант и като функционалност и като леснота на изработка.
    Ето това съм си поръчал аз, но ще е за осем рамки:
    http://vimeks-bg.com/продукт/%d0%bc%...1%d1%82%d0%be/
    А щом си ги правиш сам можеш да си откраднеш някоя идея.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Ето това съм си поръчал аз, но ще е за осем рамки:
    http://vimeks-bg.com/продукт/%d0%bc%...1%d1%82%d0%be/
    А щом си ги правиш сам можеш да си откраднеш някоя идея.
    Е то е същото де ;-)
    Георги Корчев се казвам

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Класическият ДБ е 12 рамков. Този му обем ми е необходим в най-голяма степен след края на медосбора и снемането на магазините. Тогава правя основен преглед на гнездото. Старите тъмни пити поставям зад преградната дъска, като периодично разпечатвам площи от останалия по тях мед, до пълното им освобождаване от меда. След това ги изваждам от гнездото и ги претопявам. При осем рамковия плодник, това няма как да стане, освен ако не ползваме два плодникови корпуса. В такъв случай е по-добре направо да минем на осем рамков ЛР.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •