Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
Хайде и аз да сложа мерудия в тая манджа .

Сигурен ли си че си сметнал правилно развитието на семейството? Ти си в топъл и богат район. По мое мнение няма да се разминеш само с една отводка. При такова тясно пространство, ако не ограничаваш майката с ханеманова или изолатор за рамки ще имаш доста по бурно развитие от описаното (аз поне така си мисля). Без да се напрягаш до средата на май ще имаш 3 корпуса пълни с пчели и още 2 чакащи да се излюлят. Есента също няма да е толкова лесна. Трудно се събират "суперсемейства" в един плодник. Като нищо ще ти се налага да зазимяваш на 2 корпуса.
Нека броим питите. Три мои корпуса са 24 ДБ плодникови пити, което са 7.2 линейни метра пити. При ЛР 10р на три корпуса, това са 6.6м, при ДБ10 с два магазина са 6м, а при ДБ12 с два магазина са 7.2м.
Мислиш ли, че "тясното" ще даде такова качество, че моите да изпреварят ДБ10 и ЛР10?
За преимуществото пред ДБ12 няма да говора (корпусна технология, ротация, разделяне на семейството...)
Иначе си прав, че ханемановата решетка ще е необходим елемент (както при всяка друга корпусна технология, според мен).
Иначе за силните семейства в края на сезона, това да ми е кахъра. Ако отводките са по слаби им разменям местата и така изравнявам семействата.
Чак "супер семейства" не очаквам се получат, а по важно е с колко пчели посрещаш декември, отколкото с колко приключваш септември, нали?