Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 6 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 104

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Слави,това което пишеш за силните семейства е вярно,само че мен ме интересува механизма на всичко в детайли.За мен не е достатъчно да знам че като цъкна ключа(имам силни семейства) ще светне крушката(ще оцелее и ще изкарам мед).Освен това от коментарите на колеги съм останал с впечатлението,че и силни семейства са си отивали.Точно в такива моменти осъзнаваш,че без да знаеш механизмите няма да стане само със "силни" семейства.Когато започнах да се занимавам със земеделие изчетох сума ти книги и стари и нови.Общото което между тях е че практиката се ориентираше според достигнатото ниво на химическата и земеделската промишленост.Като цяло нямаше нищо ново или поне ново в смисъл да разклати устоите на "удобно" утвърдените стандарти.А нови неща има,само че не ги показват защото не са толкова "удобни". Може за някои да изглежда дребнаво да ровиш нещо щом работи,само че няма вечни неща и ако нямаш представа за механизма и как да го ремонтираш си зависим и в неудобно наведена позиция.Аз нямам проблеми с английския и ще усвоя пчеларските термини,но това не е решение.Решение би било тези неща да са познати на широк кръг от хора и всеки да обсъжда въпросите за да се разкрият истините.
    П.С. И най-глупавия пчелар е в състояние да види нещо,което "умните" не са успели,затова всеки е добре да участва в такива дебати.Казвам това защото не се имам за много "умен" пчелар

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    А какво е положението с акара

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от asm22
    .... Прегледах болестите в тази тема, такива симптоми не са описани.
    Това е вследствие на вароатозата,третирай незабавно с ОК двукратно през 7 дни,в противен случай ще останеш без пчели.

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Изглежда трябва да е вароатоза, както подсказвате. Утре ще сложа МК.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от asm22
    Имам пчели които са неразвити, на цвят са почти бели, без крила, или почти без крила(като изядени), дребни. Има и с нормална окраска, пак с неразвити крила. Здравите пчели, ги изхвърлят от кошера нищо, че са живи. Огледах една такава неразвита изхвърлена пчела, хоботчето е извадено. Прегледах болестите в тази тема, такива симптоми не са описани.
    На мен ми звучи като вирус на острия паралич ( някой от десетките видове - ABPV,IAPV,KBV,IIV... и другите подобни неидентифицирани още вируси)

Ако става въпрос само за вируса деформиращ крилата (DWV), третирането срещу вароатоза ще реши проблема ( освен ако нивата му в кошера/питите не са достигнали прекалено високи нива - тогава вече не се нуждае от акари за да се разпространява; смъкването на акарите няма да реши проблема и при високи нива на други паразити - нозема, например).

Мравчената киселина в такива случаи не ти я препоръчвам, имунната система на пчелите в този случай ще ти трябва, ползвай ОК.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Скутелатор,въпроса ми по отношение на прополиса беше в смисъл кои патогени и евентуално вируси подтиска.Пчелите консумират ли прополис,освен че го обработват.Ако се влага в храната им(както се прави от някои) какви биха били резултатите?Влияе ли на вирусите?Преместих тук въпросите,защото ще разводня темата с мутациите.Иначе за рендосването съм го наблюдавал многократно.Особено на входа.Дори ми се струва,че колкото повече пчели рендосват на входа,толкова повече ходят за прополис,нещо като знак че им трябва още "материал".Ако се използва като косвен признак,то излиза,че тези кошери с голяма бройка "рендосващи" може би имат по-добра хигиена.

Потребител
    Регистриран
    17.04.2014
    Пчеларски район
    с.Крушаре , обл.Сливен
    Здравейте,моляокойто от вас е запознат да ми каже каква болест е тази и дали е опасна и заразна за другите ми кошерчета.
    Един от кошерите ми загива въпреки че си има всичко,включително и майка и пило.Има едни черни пчели и живи и мъртви и едни избелели,и запечатаното пило е като развалено. ЩО за случка е това

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от tanasko Виж публикацията
    Здравейте,моляокойто от вас е запознат да ми каже каква болест е тази и дали е опасна и заразна за другите ми кошерчета.
    Един от кошерите ми загива въпреки че си има всичко,включително и майка и пило.Има едни черни пчели и живи и мъртви и едни избелели,и запечатаното пило е като развалено. ЩО за случка е това
    Колега, прочети тази тема:

http://pchelari.com/forum/showthread...t=Гнилец

Това, за разваленото пило е тревожно - какъв му е цвета? бял или кафяв? има ли миризма на кисело/вкиснато?
    Би трябвало бързичко да се обърнеш към ветиринарният лекар, или поне към някой опитен пчелар в близост.
    Дано да не е това което "звучи" на пръв прочит(Американски гнилец), би могло и да е Европейски гнилец, но ако е АГ - да, опасно е за другите ти кошери, точно за това намери някой на място да установи(до колкото е възможно), какво точно е!

Наблюдател
    Регистриран
    04.12.2013
    сигурно, става въпрос за простиване на пилото ЕГ,Виж пилото и ако е много зле претопявай го всичкото чисти дезинфикцирани пити антибитик в сиропчето и ако има много пчели ще се оправи обаче задължително унищожавай болното пило.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Действай на сигурно колега, за един кошер който за този сезон така или иначе няма шанс не поемай риск. Надвечер вадиш рамка по рамка, прьскаш с вода да не се разлитат, на един куп и клечката, рькавиците сьщо в огьня. Кошера обгаряш добре и го махаш, преваряваш клещите и рамкоповдигача и като се затопли петьк разгледай пилото по другите кошери.
    Винаги може по-добре.

Страница 2 от 6 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •