В бизнес плана ти липсва перото за стоте коча, въпреки че става въпрос за пчели то е много важно. Ако го включиш може да намериш съмишленици от клетката.
В бизнес плана ти липсва перото за стоте коча, въпреки че става въпрос за пчели то е много важно. Ако го включиш може да намериш съмишленици от клетката.
По точка 3 може да утроиш инвестицията. За 20000 лв. може да се купят около 100 семейства с кошерите в момента което е крайно недостатъчно за издръжка на 3-ма човека, както и малко като обем на работа за двама. Прибави и транспортни разходи едни 3000 лв. ако сметнем че се купува само гориво и всеки си използва личния автомобил.
Така е. В случая, разликата/новото може да дойде само от маркетинга. За да се получи, ще трябва да се наеме спец в материята. Този бюджет е ключов, но и най-непредвидим. И още...
Дано да намериш правилните хора! Някой трябва да посмята, колко трябва да бъдат "Y парите", за да има смисъл.
Трябва да събера данните от всички хора. Аз не искам да бъда експлоататор, а да намеря топ хора, които имат нужда от финансиране и маркетинг (тук имам страхотни контакти, а да не говорим, че познавам огромна част от тия с червените очи и проблемния задник и много от тях са луди на тема БИО) за да развият бизнес.
Аве Дончев...
Ами загадка №3?
Идва зимния период в края първата календарна година, обаче цераната е решила да си потърси хабитат тъкмо в новосъздадения пчелин, щото никой няма да ни даде гаранция за отводките, че са чисти от зарази, пък и да са, какво пречи при Биото, като не ползваме химикали, да ни дойде неканен гост... Та в края на първата календарна година, още по време на Коледа, 100% от семействата са мъртви. Тогава? И вече няма абсолютно никакво значение, колко мед сме изкарали през лятото.
Още не бях сигурен, че семейство = кошер Е при 20 000лв за 100 семейства и добив от 10кг = 1 тон мед, по 10лв продажба = 10 000лв. Не виждам лошо
В този случай не си слагай повече от 10% печалба. Нито е справедливо по отношение онзи, който има знанията и опита, нито е нормално и етично от твоя страна да искаш по-висока печалба, тъй като не носиш никакъв риск, а цялата тежест по ваденето на кестените от огъня ще я носи друг. Като не знаеш, какво е да те пече цял ден слънцето и да те жилят между 50 и 100 пчели на ден, въобще не търси висока печалба, срамно е от твоя страна! Пък не дай си боже да ти скочи някое семейство да жили масово, примерно да жилнат наведнъж между 300-500 пчели, тогава, знаеш ли, какво става? В моята практика има два такива случая на двама мои комшии. Ужас е!
Е, в случая, редовия пчелар, за разлика от теб, винаги получава повече ужилвания! Редно е той да получи накрая най много!
Тъй че това е моята лична оценка на твоят дял от печалбата - 10% максимум, защото отпрактиката пределно ясно знам, с какво се сбъсквам, какво давам като знания, труд и опит, и какво залагам - може и да е животът ми!
Мерси от такава кооперация! Който се съгласи трябва да луд, твърде да е алчен, да е прекалено беден, или пък, най-вече, изобщо да не познава пчеларството.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))