Това за рояците ми се струва нереално, макар, че и аз така съм започнал. По-добре си купи две отводки, не една, две е по-сигурно. Освен това отводките са малки семейства и са по-кротки, за да имаш шанс да свикнеш с пчелите.
Това за рояците ми се струва нереално, макар, че и аз така съм започнал. По-добре си купи две отводки, не една, две е по-сигурно. Освен това отводките са малки семейства и са по-кротки, за да имаш шанс да свикнеш с пчелите.
Супер! Благодаря много!
Именно старите изградени пити привличат пчелите, освен ако не са проядени от молци (от снимките поне не се вижда да са проядени). Можеш да сложиш шишенце с фитил ако рядко ходиш там, или пък през няколко дни, да капваш по две, три капки от маслото (лимонена трева). Не пречи да опиташ, ако до месец не хванеш, може да заложиш на сигурното и да си закупиш пчелни семейства.
Благодаря! Точно това мисля да направя. Идеята ми е ако не стане за 1 месец, до толкова време ще мога и да понатрупам повече знания и да се оборудвам с инвентар. И следваща стъпка да закупя 2 отводки.
Ще си позволя само да допълня колегите, че за по-голям шанс за рояци, е добре кошерите да са на сенчесто място. Вече е доста горещо, а както знаеш, пчелите-разузнавачки, които предварително оглеждат за жилище на бъдещия рой, отчитат всички фактори...Също така бих ти препоръчал след като сложиш пити и восъчни основи, колкото сметнеш за нужно, ако нямаш повече в.о., да допълниш кошера нацяло дори само с рамки, защото в противен случай, заради недотам честите ти посещения на пчелина, хванатия рояк може да те изненада неприятно с далаци от таванката. Успех!
Видях, че има останали магазини и магазинни рамки - 10 броя, все още с восък по тях. Дали е възможно да им сменя само восъка ? Като цяло имам и един тъп въпрос(моля за извининие) - защо се сменяват целите рамки, а не само восъка например ?
Плодникови рамки е ясно, че трябва да си купувам, че има останали само 3 броя общо за двата кошера. На първо време мисля да купя поне 10 бр. плодникови рамки + восъчни основи за тях общо за двата кошера.
На стар инвентар, особено когато не си наясно защо е останал неизползван му трябва сериозна дезинфекция. Някои неща, като рамките, не си заслужават играчката.
Ако са твои, знаеш им историята и читаво направени е друг въпрос. При пчелите, както и при хората има една камара болести(изисква четене!), знайни и незнайни. Някои са силно заразни и фатални за пчелните семейства. Успоредно с подготовката на инвентара, ще трябва сериозно да се образоваш.
Благодаря!
Да споделя малко - днес си закупих 10 бр. ДБ рамки, готови с восъчни основи, пушилка, иноксов рамкоповдигач, шпорче и две прелки. Възнамерявам да възстановя поне до колкото мога старите два кошера като след това оставя ПроРой в единия и екстракт от лимонена трева в другия, по една стара рамка и 5 нови. Това го правя само докато намеря опитен пчелар в областта да ми покаже туй-онуй, ако се хване нещо, хване, ако не - купувам две отводки и почвам.
За самото възстановяване - всех различни шкурки, кит за дърво, боя на водна основа за кошери, ленен безир за отвътре. Инструментите ги имам - пистолет за топъл въздух, флекс за шкурене, шпакли, мече и четки.
Поздрави!
Тъкмо написах и видях, че не е правилно, но се подведох по инвентара на фирмата, от където ги купих, че там ги водят така, да не й правя реклама. По-скоро е капак/капачка за прелката. В случая видях, че дори не стават за тези кошери, че са с правоъгълни отвори, а пък капачката е кръгла... отнесъл съм се нещо.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))