Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 542

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Благодаря на всички! Амбицирахте ме още повече. Това с еко боята го видях от youtube, може би първия или втория клип, който ми излезе, някъде прочетох, че блажната боя не е ОК? . Там също видях, че се боядисва с ленен безир отвътре. Ще се опитам да направя снимки преди-след реставрацията. Мисля да взема и кит за дърво, за да запълня тук там по някоя пукнатина, след това и малко шкурене.

Да речем, че отначало ще се опитам да уловя някой рояк, как трябва да заредя вече направените кошери ? Аз си го представям така - една две рамки от старите кошери(тях предполагам трябва също да им сложа восъчни листове и да махна старите пити?), по 2-3 нови рамки с восъчна основа, някоя и друга лентичка варостоп? Предполагам, че конкретно тези двата, които имам ще съберат 10 рамки ? За самото ловене - да напръскам обилно единия кошер с екстракт от лимонена трева а другия с пророй ?

Това мисля да е на първо време, поне докато намеря опитен пчелар, с който да вземем отводка и да ми покаже нещата на практика.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от stefcho034 Виж публикацията
    Благодаря на всички! Амбицирахте ме още повече. Това с еко боята го видях от youtube, може би първия или втория клип, който ми излезе, някъде прочетох, че блажната боя не е ОК? . Там също видях, че се боядисва с ленен безир отвътре. Ще се опитам да направя снимки преди-след реставрацията. Мисля да взема и кит за дърво, за да запълня тук там по някоя пукнатина, след това и малко шкурене.

Да речем, че отначало ще се опитам да уловя някой рояк, как трябва да заредя вече направените кошери ? Аз си го представям така - една две рамки от старите кошери(тях предполагам трябва също да им сложа восъчни листове и да махна старите пити?), по 2-3 нови рамки с восъчна основа, някоя и друга лентичка варостоп? Предполагам, че конкретно тези двата, които имам ще съберат 10 рамки ? За самото ловене - да напръскам обилно единия кошер с екстракт от лимонена трева а другия с пророй ?

Това мисля да е на първо време, поне докато намеря опитен пчелар, с който да вземем отводка и да ми покаже нещата на практика.
    На нероден Петко Варостоп не му трябва! Не пръскай обилно с ароматите. Трябва ти леко, постоянно отделяне на аромат. Шишенце с фитил и разреден разтвор, а не само масло. Миризмата на алкидната боя не е добре, според мен за капан.
    Този пост е редактиран от rumenggr; 12.05.2020 в 13:57.

Потребител
    Регистриран
    05.04.2012
    Пчеларски район
    Сливен
    Първо се увери, че не си алергичен към пчелната отрова, защото още при първия случай, когато пчелите ще те нажилят, а това няма как да не се случи, ентусиазмът ти ще спадне наполовина!

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Жилили са ме като дете, не съм имал проблеми. Познатият тогава "лек" - търкане с пясък и минаваше. Но пък за сметка на това съм алергичен към всички видове треви и цъфтежи.

Потребител
    Регистриран
    05.04.2012
    Пчеларски район
    Сливен
    В такъв случай още един съвет - кошерите не се боядисват и не се импрегниран отвътре. Пчелите вършат това с восък и прополис. Боите на водна основа са по-практични, не се напукват и не се лющят, просто с времето изчезват. Четката се измива с вода и е готова за следващо боядисване. На първо време два кошера с две семейства са ти достатъчни. Успех!

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Благодаря много за съветите! А бихте ли потвърдили разсъжденията ми по-горе за самото стартиране на кошерите ? Дали са правилни или дали трябва да променя нещо ?

Потребител
    Регистриран
    05.04.2012
    Пчеларски район
    Сливен
    Това за рояците ми се струва нереално, макар, че и аз така съм започнал. По-добре си купи две отводки, не една, две е по-сигурно. Освен това отводките са малки семейства и са по-кротки, за да имаш шанс да свикнеш с пчелите.

Автор
    Регистриран
    03.02.2019
    Пчеларски район
    с. Варвара, обл. Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от stefcho034 Виж публикацията

Именно старите изградени пити привличат пчелите, освен ако не са проядени от молци (от снимките поне не се вижда да са проядени). Можеш да сложиш шишенце с фитил ако рядко ходиш там, или пък през няколко дни, да капваш по две, три капки от маслото (лимонена трева). Не пречи да опиташ, ако до месец не хванеш, може да заложиш на сигурното и да си закупиш пчелни семейства.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •