Ако топиш във фурна, примерно пет килограма,включваш на 80 градуса,докато се разтопи.След пълно разтопяване увеличаваш на 120 градуса и колко време изчакваш,за да си сигурен,че восъка ги е достигнал,преди да изключиш? Предполагам около пет минути,но точността в случая е важна,за да не прегори.
А когато топим восъчните основи, това не е ли стерилизация на полученият восък. Поне при мен процеса протича така. Пълня до 3 чувала от зебло със стари пити и ги слагам в казана с вече подгрятата вода. Специална скара хваната на винт притиска чувалите надоло. Засилвам огъня и навивам винта колкото позволява като периочно го пристягам. Водата в казана ври постоянно, като восъка излиза периодично на повърхноста. Не съм мерил температурата в казана но предполагам е около 120 гр. И това в продължение на 3-4 часа.
Водата кипи (ври) при 100 градуса и колкото и силно да ври и колкото и да усилваш огъня все си е 100 градуса .
Може да кипи на по-висока температура само в съд под налягане .
100 градуса в продължение на 4 часа не са ли достатъчни.
Ето това термометърче може да върши идеална работа за стерилизация във фурна: http://beer-bg.com/index.php?main_pa...roducts_id=217
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Ако искаме да сме сигурни , че няма да оплескаме нещата , технологията описана от Матеев е единственият сериозен начин за стерилизиране на восък . Трябва ни само съд с водна риза и пропиленгликол , а може и червен антифриз G12+ (концентрат) , той кипи над 160 градуса и обикновено си е точно пропиленгликол, но може да е по-скъп .
Имаше някакъв съд за варене на буркани в ЛИДЛ , но не го откривам нещо .
Освен това, както казва колегата Атанасов аз лично , ако реша да си правя основи , ще е от собствен восък и хич и няма да се тормозя да го стерилизирам на температура над 100 градуса .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))