Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 56

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Мнения
    161
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Не ми стана ясно ,като ще се топи собствен восък ,защо тези мъки за стерилизация.Ако има съмнение за здравният статус на пчелина ,не е ли по-добре купени основи?
    Като си правиш основи,така или иначе топиш восъка.Та стерилизацията не се явява чак такава мъка и е само от полза/освен ако не го правиш със сокоизстисквачка /.А за купените-гаранция никаква.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Мнения
    5,703
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от сашо 38 Виж публикацията
    Като си правиш основи,така или иначе топиш восъка.Та стерилизацията не се явява чак такава мъка и е само от полза/ако не го правиш със сокоизстисквачка /.А за купените-гаранция никаква.
    Е щом не ти е проблем да дигнеш от 80 до 120 градуса ,успех.За гаранцията -на теб ,кой ще ти гарантира ,че си ги уморил спорите.

  3. #3
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Мнения
    473
    А когато топим восъчните основи, това не е ли стерилизация на полученият восък. Поне при мен процеса протича така. Пълня до 3 чувала от зебло със стари пити и ги слагам в казана с вече подгрятата вода. Специална скара хваната на винт притиска чувалите надоло. Засилвам огъня и навивам винта колкото позволява като периочно го пристягам. Водата в казана ври постоянно, като восъка излиза периодично на повърхноста. Не съм мерил температурата в казана но предполагам е около 120 гр. И това в продължение на 3-4 часа.

  4. #4
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Мнения
    774
    Пчеларски район
    Варна
    Водата кипи (ври) при 100 градуса и колкото и силно да ври и колкото и да усилваш огъня все си е 100 градуса .

    Може да кипи на по-висока температура само в съд под налягане .

  5. #5
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Мнения
    473
    100 градуса в продължение на 4 часа не са ли достатъчни.

  6. #6
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Мнения
    774
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    100 градуса в продължение на 4 часа не са ли достатъчни.
    За спорите на американския гнилец - НЕ !

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Ето това термометърче може да върши идеална работа за стерилизация във фурна: http://beer-bg.com/index.php?main_pa...roducts_id=217
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	thermometer-timer.jpg
Прегледи:      195
Размер:	65.7 KB
ID:	3933
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  8. #8
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Мнения
    774
    Пчеларски район
    Варна
    Ако искаме да сме сигурни , че няма да оплескаме нещата , технологията описана от Матеев е единственият сериозен начин за стерилизиране на восък . Трябва ни само съд с водна риза и пропиленгликол , а може и червен антифриз G12+ (концентрат) , той кипи над 160 градуса и обикновено си е точно пропиленгликол, но може да е по-скъп .

    Имаше някакъв съд за варене на буркани в ЛИДЛ , но не го откривам нещо .

    Освен това, както казва колегата Атанасов аз лично , ако реша да си правя основи , ще е от собствен восък и хич и няма да се тормозя да го стерилизирам на температура над 100 градуса .

  9. #9
    Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Мнения
    161
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Ето това термометърче може да върши идеална работа за стерилизация във фурна: ....
    Това определено би свършило работа и ще го поръчам.

  10. #10
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Извинявам се, но някъде бях пуснал линк -> http://www.technomarket.bg/products/...24/neo-df-r25s
    На този фритюрник му се слага кранче с масло/топлоустойчиво уплътнение. За малки количества става, но ако трябва да разтопиш 200кг ще има да си играеш цяла седмица.
    На снимка изглежда по-голям отколкото е реално. Работи вече доста време и няма проблеми, но му нямам много вяра - НЕО
    Цифрите започват от 160 до 180 градуса, но може да се нагласи на по-ниска температура стига да имаш термометър.
    Разглобява се целия като всичко е адски дървено направено(това е добре).
    Сондата на терморегулатора е близо до началото на нагревателя.

    За чашки за майки и такива дребни неща става, но за по-сериозни количества...
    За 60 лева - толкова
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •