Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Аз се броя към Габровското горско, та ще го проверявам тепърва. Максим не знам къде е, близо ми е, вероятно също е към Габрово. Не пиша нищо в профила си, защото още няма какво да напиша, освен, че си направих празни нови 21 кошера и тази пролет ще ги дам на професионалист да ги "напълни".
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Да допълня - имам избор между два мои имота - в Силистра и в Дряново. И двата са до гората и граничат с незалесен парцел горски фонд. Още не съм решил къде да е бъдещия пчелин. И двата са до гора с акации, ливади и вода. Затова още нищо не мога да кажа и току само подпитвам това- онова.
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
До колкото си спомням можеш предварително да вземеш (запазиш) номер на пчелин от БАБХ (първата стъпка от регистрацията на пчелин) и на база на този номер да поискаш от горското земя за разполагането му на общинска територия. За съжаление не може да ти се отговори еднозначно на този въпрос, защото в държавната администрация всеки е шеф и иска различни документи. Дори някой да е минал по твоя път не е гаранция, че на теб няма да ти поискат нещо друго . За това вдигаш се и на място. Общо взето, въпреки че е ходене по мъките и загуба на време, служителите ще ти казват стъпка по стъпка какво да направиш и къде да отидеш след това. Така че освободи си време, въоръжи се с търпение и действай
Благодаря за съветите. След новогодишните празници ще проуча правилата на институциите из региона и ще постна наученото. Честита Коледа и весела Нова Година на всички.
Стана! Първо в горското за разрешение за настаняване. Това се оказа възлов документ, защото в БАБХ искат нотариален акт, договор за наем или каквото там основание за ползване на терена има. После договор с местния ветеринар, заверен дневник на пчелина, след това подаване на заявление за регистрация в БАБХ. Първоначално съм регистрирал пчелина с 0 семейства. Тази регистрация също се оказа важна, защото докарването на семействата /кошерите/ е легално само с превозен документ от ветеринарния доктор на пчелина, от който тръгват. В него трябва да пише в кой регистриран пчелин отиват. Сега, при вече настанени семейства, отивам да регистрирам бройката им в БАБХ. След това ще си направя регистрация като ЗП, после в общината и накрая при кмета. Като мина по цялата пътека, пак ще пиша как е станало. Поне разбрах, че не съм алергичен, понеже местенето бе съпроводено със здраво нажилване поради липса на подходяща екипировка. За първи път през живота си отварям кошер, а се наложи самостоятелно да прехвърля 20 семейства от стар в нов кошер, да ги транспортирам 100 км и да ги настаня на новото място. Имаше тежки думи и за "майката", и за "лелята", и за каквито роднини на пчелите още се сетите. Подутото изчезва за три денонощия /това от личен опит/, настроението се връща веднага, щом погледнете строените кошери. По-нататък ще пусна снимки на новопоявилия се пчелин.
P.S. Вярно ли е, че ракията е противоотрова, че днеска слагах рамки за градеж и като окъснях, пак ме нажилиха?
Аз от вчера съм с акт за ползване на пчелин в горски фонд за 7 години. След като 5 г. ползвам мястото с едногодишни разрешителни,не знам защо реших да си усложнявам живота.
Първо си изваждаш скица, после от земеделската служба я пращат в София за отделяне на парцела, след което я носиш в ДГС. Всичко 1месец бягане и 230лв. зависи от скицата.
Нямам на идея какви са плюсовете. На едногодишното разрешително пишеше временен, а на това постоянен. От горското ми казаха, че максималния срок е 10год. след като из текът си подаваш молба и ти удължават срока пак до 10г.
Това е като иНформация от мен.
А за ракията (алкохола) си е вярно. Аз бях алергичен, два пъти в болницата и след като и там щяха да ме уморят, една година внимателно работих. През 2-3 дена с пинсет по една пчела на не болезнено място. След това като ме нахапят се обривах, държах се за шишето с ракията. След 6-7 та година няма подуване.
Като плюсове - имаш вече право на ограда, леки постройки (без монолитно строителство), докато имаш 10 пчелни семейства на мястото - то мястото може да се каже че е твое, имаш и предимство ако някога решат да го продават то можеш да си го закупиш без търг и т.н. общо взето е това
зависи как изчисляват колко кв.м се падат на пчелно семейство, от самото горско, и къде искаш да е
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))