Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 194 от 683 ПърваПърва ... 94144184192193194195196204244294 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,931 до 1,940 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Колега, само не ми е ясно защо толкова упорито се опитваш да накараш пчелите да си наредят къщата по твой вкус, а не както те са решили ?

Излишно си усложняваш живота и после обвиняваш ЛР системата. Ако медът на разстояние 10-15 сантиметра по вертикал им е далече и трудно достъпен, то няма кой мед в кошера да им е по лесен за достъп. Та крайните пити на дадана по-лесно ли ще ги достигат в студени дни?

Пчелите знаят, че ще има и студени и топли дни и повярвай ми в топлите си пренасят достатъчно мед където трябва, както си пренасят и питката която им слагаме над рамките.

Не мисля, че разместване на рамки през ноември, ще е по-малко вредно от това да оставиш нещата както пчелите са ги нагласили.
    Да но има и други условности:Фактора "Мъртва зона" тогава кълбото не се е захванало още в горния корпус и се случи продължително застудяване.Някой майки не спират толкова рано да снасят и продължават почти без прекъсване а при това положение също може да не се захванат в горния корпус с хранителни запаси,защото пчелите пилото си не изостават. Ако се позамисля още .ще изтъкна и други фактори но времето напредна и закъснявам за работа .Според мен верния вариант е рутиране на корпусите и разпечатване на рамките по етапно като според мен тая операция трябва на тоя етап от подготовката за зимата вече да стартирана.Успех на колегата Rosty_sz.
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Да но има и други условности:Фактора "Мъртва зона" тогава кълбото не се е захванало още в горния корпус и се случи продължително застудяване.Някой майки не спират толкова рано да снасят и продължават почти без прекъсване а при това положение също може да не се захванат в горния корпус с хранителни запаси,защото пчелите пилото си не изостават. Ако се позамисля още .ще изтъкна и други фактори но времето напредна и закъснявам за работа .Според мен верния вариант е рутиране на корпусите и разпечатване на рамките по етапно като според мен тая операция трябва на тоя етап от подготовката за зимата вече да стартирана.Успех на колегата Rosty_sz.
    За мъртвата зона съм чувал, но не съм я виждал в действие и за мен това е мит. Кълбото не е толкова малко, че да остане само в зоната между двата корпуса, защото ако пчелите са толкова малко, щяха да зимуват на един корпус. Въобще зазимяването при нас се прави много често като за арктически студ, а тук рядко има повече от 3 поредни седмици истински студ, без топли дни.
    Пчелите не си изоставят пилото, но половината от моите обикновено си остават на корпуса, на който са се зазимили и си пренасят меда от горния корпус около пилото когато времето позволи, а то позволява често.
    Пчелите са по-добри синоптици не само от нас, ами и от Минчо Празников. Те не са заспали зимен сън, а напротив при всяко леко затопляне на времето се движат и си преподреждат запасите, ако самите запаси го позволяват и не са станали на камък. Слагал съм мед в хранилките и те си го вземат без проблем.
    Пчелите немогат да местят прашеца и питите в кошера. Затова моята намеса е в тази посока, да премахна белите пити от средата на кошера към края и да сложа прашеца в обсега на кълбото.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Пише, че акарите се размножават в кошера.
    Теоретично, ако в радиус от 5 километра няма други кошери, а мойте хипотетично съм очистил на 100 процента, означава ли че отсега нататък съм безакарен?

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Да ви питам досега подхранвах кошерите със захар и вода 1:1,да ги подхрания ли един път със инвертиран на сироп.Третирах кошерите Варостоп трябва ли да им дам някакви други лекарства преди да ги зазимя ?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ноември с ОК а сега може с нещо против нозематоза.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Миналата седмица махнах лентите варостоп и прегледах по няколко пити.Тук,там се виждат акари по пчелите. Мисля и аз ноември да третирам с ОК.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    Пише, че акарите се размножават в кошера.
    Теоретично, ако в радиус от 5 километра няма други кошери, а мойте хипотетично съм очистил на 100 процента, означава ли че отсега нататък съм безакарен?
    Когато преди години е нямало акари, всичко е било точно така. Ако наистина успееш да си изчистиш пчелите на 100%, която ме съмнява, и в 5-километровата зона наистина няма акари, тогава вероятноста за ново заразяване е минимална. Въпросът е, че няма как да се гарантира тази 5-километрова зона. В нея освен пчелари с кошери може да има и диви пчели, живеещи в хралупи. Как ще се справиш с тях?

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Миналата седмица махнах лентите варостоп и прегледах по няколко пити.Тук,там се виждат акари по пчелите. Мисля и аз ноември да третирам с ОК.
    Щом виждаш акари,имаш голям проблем.Не чакай,а третирай с ОК по рецептата на Скутелатора.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    а ви питам досега подхранвах кошерите със захар и вода 1:1,да ги подхрания ли със инвертиран на сироп няколко пъти ?

Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    а ви питам досега подхранвах кошерите със захар и вода 1:1,да ги подхрания ли със инвертиран на сироп няколко пъти ?
    А това с каква цел?

Страница 194 от 683 ПърваПърва ... 94144184192193194195196204244294 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •