Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 22 ПърваПърва ... 91718192021 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 218
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Това е мой превод на "Мъдростта на кошера". Ако превода е лош - сори. Това са резултатите от опитите и изледванията на няколко учени. Всяко изследване потвърждава предходното.
    "Пчелите могат да отделят восък през целия си живот, но восъчните жлези са най-развити при пчелите на възраст от 10 до 20 дни. Това са пчелите на средна възраст в семейството. Това са пчели, които в голямата си част изпълняват задачи по приемане на донесения нектар, преработването на нектара в мед, съхраняване на получения мед, запечатване на килийките с мед, преработка на прашеца и строеж на нови пити.

Тук е мястото да кажа, че тези пчели не консумират прашец, прашеца се консумира от по-млади пчели.

Очевидно е, че условията при които пчелите градят пити са две:
    1. приток на голямо количество нектар, по-голямо от дневната консумация;
    2. почти запълнени над 70% пити с мед в гнездото, според
    Kelley (1991).
    / Слави 13 - а аз бих добавил и с пило/
    Само високият приток на нектар не е достатъчен стимул за градеж на пити. При това положение, ако в гнездото има свободни килийки, в които пчелите могат да разположат нектара, те няма да градят нова пита.
    По същият начин, само препълнените килийки с мед не стимулират градеж на нова пита, при положение, че няма приток на нектар. Пчелите няма да градят пита до тогава, докато в гнездото не започне да постъпва нектар. Само тогава в семейството ще се почувства нуждата от нова пита, и пчелите ще започнат да я изграждат."

Попаднах на друго изследване, което не можах да преведа на 100%, защото имa много химия и биология. Там обаче се твърди, че компонентите на восъка се изработват в тялото на пчелата, като се ползва само нектар.
    Сега, много от вас, ще ми скочат, и ще кажат, че през април се забелязва градеж на пити в стандартните кошери. Така е, има градеж на пити през април, но този градеж е предизвикан от пчеларя, който е стеснил гнездото, и от пашата от овошки.

Затова са топли покривните дъски на кошерите, защото градежа на пити е свързан и с температурата.

В природат, в хралупата, градежа на пити е само по време на главната паша, когато е много топло.

Какво става при налитане на стари летящи пчели върху майка, градят ли или не?

В природата градят и през април и маи хващал съм първи роеве по това време в гората природата ги е научила че отиват на ново място и ще трябва да правят нова къща,градят като луди ако им буташ и по малко сироп правят чудеса,покривните дъски са топли от пилото не от градежа .Стари пчели съм ги карал да градят магат но неси заслужава усилието .

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Здравейте, днес заселлих гол рой от около 2 кг пчели в японския кошер. Мислех, че ще избягат сума време стояха като брада на кошера но не избагяха и се прибраха нормално. То бе заселване то чудо. Захраних с 2 литра захарен сироп 1 към 1 инвертиран с лимонтузу.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Здравейте, днес заселлих гол рой от около 2 кг пчели в японския кошер. Мислех, че ще избягат сума време стояха като брада на кошера но не избагяха и се прибраха нормално. То бе заселване то чудо. Захраних с 2 литра захарен сироп 1 към 1 инвертиран с лимонтузу.
    Честито.Да те радва много и много мед да дава.И да подържаш хубавата тема.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Само ме притеснява ,че трябва често да го отварям за подаване на сиропа. Благодаря за добронамереното пожелание. пчеларя дето ми продаде голия рой рече, че нищо нема да стане ма аз съм твърдоглав

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Само ме притеснява ,че трябва често да го отварям за подаване на сиропа.
    Не съм запознат с конструкцията ,но хранилката не е ли някъде отгоре?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    няма хранилка храня като поставям на подовата констукция

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    няма хранилка храня като поставям на подовата констукция
    Сложна рабата .Външна хранилка не става ли?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    много сироп трябва да се подаде външно ще има бой с други пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    много сироп трябва да се подаде външно ще има бой с други пчели.
    Имах предвид тези ,които представляват някаква бутилка и накрайник ,който се пъха през входа.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    с шлауфка мислех нещо такова но вътрешната хранилка заема голям обем и пречи, затова в начално време храня с плик с 2 литра сироп плика обема му намалява като се хранят и се освобождава ценно пространство

Страница 19 от 22 ПърваПърва ... 91718192021 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •