В началото на септември-да,а октомври не съм пробвал.Но нищо не ми пречи да пробвам......Миналата година в началото на септември имах заложени маточници за самосмяна,Всичко мина ок-има писано в темата.
В началото на септември-да,а октомври не съм пробвал.Но нищо не ми пречи да пробвам......Миналата година в началото на септември имах заложени маточници за самосмяна,Всичко мина ок-има писано в темата.
Да де, сега като видях двойника се сетих, че има нещо. Май е време да пробваме смяна октомври.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В Белорус , Украйна и Русия , като извадят меда през август го удрят на дози по 5 литра .
Че не са доста-неса ама какво те бърка,когато става въпрос за придаване на майка.
Силно повлиян от тази тема и от няколко ЛС съобщения от хора които са практикували направата на августовски отводки реших да пробвам. Е още е юли но то тази година всичко се случва с краката на горе. Решил съм да направя трйсетина отводки с налитане, но имам едно силно притеснение. Летежа в момента е доста слаб и дали при това положение ще се получат нещата? Днес започнах да изпълнявам плана и са на лице вече първите опити. След малко ще ходя да предам новите майки на осиротелите семейства и ще надникна, но ще се радвам да коментирате дали слабия летеж ще се окаже проблемен.
С няколко думи какво направих. На силно семейство намирам майката, взимам я със спец. щипка и премахвам корпусите от дъното. На същото дъно слагам нов корпус със 7 основи и две преградни дъски. Тръсвам пчелите от три пити с пило върху основите и пускам майката. Останалите корпуси слагам на 5-10 метра в страни на ново дъно. И двете хранилки получават по 2 литра сироп 1/1. Първоначално мислех да стръсквам само една рамка пчели, но заради споделените притеснения стръсквах по три. Осиротените семейства ще получат оплодени майки 4-6 часа след осиротяването като първия ден няма да чупя крачетата на клетката. Моля коментирайте.
Направих и още един експеримент. Тъй като горния метод ми се струва доста екстремен пробвах и с едно семейство да направя отводката като му оставя неговия си първи корпус да се налети. Там имаше една пита зап.пило която замених с празна и една пита с прашец беше заменен с празна за да има малко прашец за другото семейство . Сега остана майката с пчелите от първи корпус без никакво пило на изградени рамки в средата празни с тънък венец, а в краищата прашец и мед.
Моля коментирайте.
В момента има 354 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 354 гост (и))