Абе, вие се молете аз да не съм ви шеф! Че да ви питам после, как сте се прибрали пияни като мотики при жените си? След като цял ден сте били на работа....
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Най ми е лесно да ме командват.Обичам да спазвам иерархия,но ако "командира" командва "без акъл" започвам сам да се организирам....Изобщо,работ та и животът са песен,когато отгоре имаш можещи....
Колеги искам съвет!
Бях писал в темата преди че един кошер има много влага, направо дъното мухляса. Смених таблата капака и дъното, но пак си има влага. Махнах още една странична рамка и като опитах меда направо кисел, няма изолации никъде а от къде се взима толкова влага не знам. От 43 еднакви кошера само в 1 е така останалите няма капка влага по дъното. Гледам от кошера излитат пчели падат на снега изхождат се и умират. Отворих да му сложа питка и гледам вътре е чисто, от горе по рамките видимо няма петна кълбото на 8 рамки (много силен кошер) лайсните на рамките бяха пълни с вода, имат си басейн.
Чудя се това дали е заразно да не направи беля на останалите кошери, да му драсна ли клечката?
Не прави глупости. Каква му е вентилацията на този кошер? Каква е покривната табла? Колко входа са отворени?
Кошера не може да остане в този си вид най малко заради прокиснатия мед...Ако не е късно,може семейството да се прехвърли в чист кошер,но това може да стане в стая(може и не отоплена).Трябва да им сложиш други рамки с мед,на които да има празни килийки за кълбото. От новите рамки трябва поне две подгрети, за да могат пчелите по лесно да разпечатат.Аз бих сложил и нещо на йодна основа.Всичко това ако ти се занимава.....
Сигурен ли си, че капакът не тече? Имах подобен случай със скъпи купешки кошери от прехвален производител - подгъвът на ламарината на капака не беше достатъчен и водата подливаше по дъските и оттам върху таблата и корпуса. Така беше на всички кошери от този производител.
Аз бих отворил всички прелки, бих сложил празен корпус най-отдолу и бих преместил кошера на най-слънчевото място в пчелина. Дори бих махнал дъното напълно. Естествено смяната на питите с мед е на първо място.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))