Пита мед и то разпечатан , ако е необходимо.
Разбирам логиката на изложените аргументи. Ако мога ще си позволя един въпрос икономически оправдано ли е тази работа с преградната дъска.
Едно добро семейство в кондиция рано напролет усвоява една пита за 3-4 дни та ако имаме няколко кошера няма проблем ама ако имаме няколкостотин гоненето на тази една идея за по ранно развитие заслужава ли си вложените усилия. Много трудоемка ми се вижда - ще трябва много да ровичкаме в пч. с-во.
При добро семейство има нужда единствено и само от центрофуга.Първоначално публикувано от Валентин.;
![]()
Уф!
Тази тема хептен я разчепкахме.
Какво мисля аз за преградните дъски?
Есенно време, да сложиш рамки за дообиране от меда и подхранване-да.
Зимно време рамки с мед зад преградната? Безсмислено! Ако пчелите са свити на кълбо, преградната допълнително отдалечава меда от тях. По-добре е да им сложиш питка с мед, над кълбото.
Пролет, пита с мед зад преградната??? Пак безсмислено. По-добре директно питата до кълбото, или в кълбото и то частично разпечатана, в зависимост от силата му. А най-добре, за развитието му, е да разпечаташ участъци с мед над самото пило, като така хем го подхранваш, хем увеличаваш площта с пилото, хем няма опасност да изстудиш пилото, защото тези участъци и без това се покриват от кълбото, а просто пчелите нямат сила и желание да ги усвоят, а ти ги принуждаваш.
Пролет, да принудиш семейството да заложи маточници, като му ограничиш площта? ДА, и да изпадне в роево състояние. Но не е ли по-добре просто да НЕ му сложиш втори-трети корпус или магазин?
Да го принудиш, да се качи майката в горния корпус? ДА.
Функция затопляне? Според мен никаква. Даже обратното. Допълнително охлаждане, защото трябва и да я топлят тази дъска пчелите. Колко енергия ще отделят за да я стоплят и колко за въздуха, ако тя липсва??
Ограничаване и забавяне на развитието? Да!
Ако семейството е кекаво например в 12так и сложиш дебел фибран от двете страни то въздуха намалява за изолация не знам ама може би ще е по топло по малък обем ама това не е преградна дъска.
Другото ако зазимиш две майки в един кошер и ги разделиш с плътна преграда и пролет обединяваш или продължаваш ама нарича ли се тя преградна
Това, според мен е вярно и много важно! С преградната дъска принуждаваме пчелите да заемат по-малко място в корпуса(в определени моменти), а с преградната СТЕНА намаляваме обема на корпуса. Използвайки фибранна СТЕНА, променяме съществено температурните условия на мястото заемано от кълбото(обем, една стена без температурни загуби). Правейки тези разлики, идват и различните ефекти от двете прегради. Когато си поставяме цел, трябва да изберем и правилната преграда. Използвах преградни стени в точния момент и мисля,че без тях нямаше да се получи. Съгласен съм, че силните нямат нужда от такива маневри, но поради ред причини зимуват и слаби, а при тях правилното използване на такъв инвентар дава голям шанс да се постигнат целите. Така виждам нещата, след всички тези изчетени страници и малкото си опит.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))