Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 18 ПърваПърва ... 61415161718 ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 179
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията

П.П. Много хора казват чети чети чети, то лесно се чете а малко трудно е да се разбере.
    Има една стара приказка за пчеларството. " За да си пчелар трябва да си и малко богат". Аз добавям. "За да си пчелар трябва да си и малко умен/начетен/"

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Пита мед и то разпечатан , ако е необходимо.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Разбирам логиката на изложените аргументи. Ако мога ще си позволя един въпрос икономически оправдано ли е тази работа с преградната дъска.
    Едно добро семейство в кондиция рано напролет усвоява една пита за 3-4 дни та ако имаме няколко кошера няма проблем ама ако имаме няколкостотин гоненето на тази една идея за по ранно развитие заслужава ли си вложените усилия. Много трудоемка ми се вижда - ще трябва много да ровичкаме в пч. с-во.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Пита мед и то разпечатан , ако е необходимо.
    Значи всичко опира до биологията и живота на семейството. Всеки трябва да си знае състоянието, сезона, сила на семейство и т.н.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Разбирам логиката на изложените аргументи. Ако мога ще си позволя един въпрос икономически оправдано ли е тази работа с преградната дъска.
    Едно добро семейство в кондиция рано напролет усвоява една пита за 3-4 дни та ако имаме няколко кошера няма проблем ама ако имаме няколкостотин гоненето на тази една идея за по ранно развитие заслужава ли си вложените усилия. Много трудоемка ми се вижда - ще трябва много да ровичкаме в пч. с-во.
    Георги при добро семейство мисля, че няма нужда от преградна. Най-много като последна за по-голямо удобство при вадене на другите пити.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин.;
    при добро семейство мисля, че няма нужда от преградна.:
    При добро семейство има нужда единствено и само от центрофуга.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    При добро семейство има нужда единствено и само от центрофуга.
    Защо ти беше нужно да пишеш това, сега обиди повечето пчелари. Макар, че за мен това е истината, само истината и цялата истина.

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Уф!
    Тази тема хептен я разчепкахме.
    Какво мисля аз за преградните дъски?
    Есенно време, да сложиш рамки за дообиране от меда и подхранване-да.
    Зимно време рамки с мед зад преградната? Безсмислено! Ако пчелите са свити на кълбо, преградната допълнително отдалечава меда от тях. По-добре е да им сложиш питка с мед, над кълбото.
    Пролет, пита с мед зад преградната??? Пак безсмислено. По-добре директно питата до кълбото, или в кълбото и то частично разпечатана, в зависимост от силата му. А най-добре, за развитието му, е да разпечаташ участъци с мед над самото пило, като така хем го подхранваш, хем увеличаваш площта с пилото, хем няма опасност да изстудиш пилото, защото тези участъци и без това се покриват от кълбото, а просто пчелите нямат сила и желание да ги усвоят, а ти ги принуждаваш.
    Пролет, да принудиш семейството да заложи маточници, като му ограничиш площта? ДА, и да изпадне в роево състояние. Но не е ли по-добре просто да НЕ му сложиш втори-трети корпус или магазин?
    Да го принудиш, да се качи майката в горния корпус? ДА.
    Функция затопляне? Според мен никаква. Даже обратното. Допълнително охлаждане, защото трябва и да я топлят тази дъска пчелите. Колко енергия ще отделят за да я стоплят и колко за въздуха, ако тя липсва??
    Ограничаване и забавяне на развитието? Да!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ако семейството е кекаво например в 12так и сложиш дебел фибран от двете страни то въздуха намалява за изолация не знам ама може би ще е по топло по малък обем ама това не е преградна дъска.
    Другото ако зазимиш две майки в един кошер и ги разделиш с плътна преграда и пролет обединяваш или продължаваш ама нарича ли се тя преградна

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Има голяма разлика между понятията ПРЕГРАДНА ДЪСКА и ПРЕГРАДНА СТЕНА. При дъската има луфтове и дори 1 мм е достатъчен, за да се опорочи цялата топлинна полза от нея.
    Това, според мен е вярно и много важно! С преградната дъска принуждаваме пчелите да заемат по-малко място в корпуса(в определени моменти), а с преградната СТЕНА намаляваме обема на корпуса. Използвайки фибранна СТЕНА, променяме съществено температурните условия на мястото заемано от кълбото(обем, една стена без температурни загуби). Правейки тези разлики, идват и различните ефекти от двете прегради. Когато си поставяме цел, трябва да изберем и правилната преграда. Използвах преградни стени в точния момент и мисля,че без тях нямаше да се получи. Съгласен съм, че силните нямат нужда от такива маневри, но поради ред причини зимуват и слаби, а при тях правилното използване на такъв инвентар дава голям шанс да се постигнат целите. Така виждам нещата, след всички тези изчетени страници и малкото си опит.

Страница 16 от 18 ПърваПърва ... 61415161718 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •