Матеев написа:
Най-важните пчеларски операции при тебе са АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНИ: - Възможни са всички операции.
1. Проверка на състоянието на семейството – проверката може да се направи по външни признаци, без да се отваря кошера. Аз не съм отварял рамковите си кошери от месец август м.г. И не съм ги подхранвал до този момент. Само като видя какво става на дъното на кошера, и съм спокоен, защото съм си свършил работата през есента.
2. Третиране за акар – може да се направи и в ЯТ. Но не е необходимо. И ми спестява средства, не купувам лекарства.
3. Справяне с роевото настроение – Това пък е най-елементарното при ЯТ. Разширяване с празни корпуси отдолу и си свиркаш, и си ги гледаш от близо, не нападат, и си пушиш цигарата пред прелката. Разширяването се прави на две стъпки – когато цъфнат овошките, и преди цъфтежа на акацията с много корпуси. И край, това ти е работата до ваденето на медът.
4. Планова подмяна на майката – Не е необходима такава планова подмяна, старите и немощни майки се сменят от пчелите – самосмяна на майката. Това са най-добрите майки.
5. Подготовка за паша – ако само реша, да ги форсирам сега, ще си вкарам таралеж в гащите. При тази ранна пролет пчелите не трябва да се подхранват. А когато пролетта закъснява, имам горна хранилка и мога да ги форсирам без никакъв проблем.
Размножаване – сега си направих корпуси на ЯТ с рамки. Ползвам стандартни рамки, които режа и вкарвам в корпуса на ЯТ, и мога да направя каквото си поискам, правене на отводки, включително и отглеждане на майки.
На никого не препоръчвам японската тръвна.
https://www.youtube.com/watch?v=zIVs5URjBTU
Идеално здраво-нетретирано за акар семейство.
Браво адаш!Този път влизат 100 за минута.Скоро няма да могат да се изброят.Но след месец и половина,по обяд,ако могат да се броят........
Браво. много рязко са дръпнали. Дърводелеца май ще има работа.
Като стана дума преди време за броя на влизащите пчели за минута си направих труда да прегледам няколко кошера и после ги заснех и на бавен кадър и преброих влизащите за минута да изведа някаква закономерност. Времето трябва да е без вятър в пика на летежа за деня и над 18 градуса.
Имаше закономерност, 100 пчели за минута = 10 000 пчели в кошера. 80 пчели за минута = 8000 пчели в кошера.
Дамянов преди време беше пуснал едни клипчета на негови кошери. На кошер А5 успях да преброя 100 пчели за минута, това му беше най-силния кошер. Ако са ми верни наблюденията трябва да има вътре около 10 000 пчели или 7 рамки добро покритие на ДБ. Ако го е проверявал тогава кошера може да потвърди или отрече да сверим.
На василевса успях да преброя сега около 65 пчели за минута или 6500 пчели.
Между другото василевсе сега на какъв обем ти е кошера или брой килийки.
Винаги може по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))