Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 186 ПърваПърва ... 513141516172565115 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията

Таз година на Японски ,догодина на Кенииски кошер и все традиционни и все традиционно безакарни !!!!!

Само на японски технологията е подбрана специално от мен според района и времето, което мога да си позволя за пчеларство и меда който искам да получа като продукт 100 процента еко. А и не съм чул японците да са създали технологично недоразумение досега. И колата и кошера ми японски.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пчелите също ли са японски? Защото има огромна разлика в поведението между японските и нашите пчели. Японските например могат да убиват стършели, а нашите не могат (не знаят как се прави).

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Пчелите също ли са японски? Защото има огромна разлика в поведението между японските и нашите пчели. Японските например могат да убиват стършели, а нашите не могат (не знаят как се прави).
    Пчелите са си наши. Няма как да внеса тук китайска войнска пчела. според руснаците и нашите пчели могат да убиват стършел показват го на клипове в ютюб. Европейската пчела прави по-големи семейства. Кошера ще расте на височина. Не могат да убиват само гигантския японски стършел.

Е споко, у нас няма гигантски стършели, поне така си мисля, но с тези промени в климата може би е само въпрос на време.
    По въпроса за размера на килийките и това кои предпочита акара. Прав си че той предпочита търтеевите, но не защото са по-големи, а защото цикъла на развитие на търтеевата ларва е по-дълъг и така в една килийка се отглеждат или по-точно повече от родените акари достигат полова зрялост и са способни да се размножават. Щото и те милите се боря да оцеляват.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Та именно човека със своите действия Е ПРЕКЪСНАЛ ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР, давайки шанс да оцеляват слабите, кекавите, болнавите и некадърните пчелни майки, като по този начин техните гени се запазват и като цяло влошават качеството на генетичния басейн на цялата пчелна популация в страната. Всеки един пчелар има заслуга за това, защото се мъчи да спаси слабите и кекавите си семейства, вместо да убие (подмени) майката и така да прекъсне нейната некачествена генетична линия.

Пиша го това за да се осъзнаем, че всички ние (и аз в това число) на практика спомагаме за ДЕГРАДАЦИЯТА на генетичния състав на българската медоносна пчела. Ако утре човечеството загине, с него ще загинат и почти всички "питомни" медоносни пчели, а рода на пчелите ще бъде продължен от "дивите" пчели по хралупите, които и в момента оцеляват без намесата на човека.
    Е чак пък всички, защо си мислиш че от 2011 не третирам с нищо. Мислиш ли, че го правя от мързел или нямам финансова възможност да третирам десетината семейства които отглеждам? Разбира се, че не. Това съм го осъзнал много отдавана, но ми трябваха 2 години за да се реша да го направя. И не съжалявам, загубите бяха минимални, а резултата е, че пчелите се справят прекрасно и без моята "помощ".

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Е чак пък всички, защо си мислиш че от 2011 не третирам с нищо. Мислиш ли, че го правя от мързел или нямам финансова възможност да третирам десетината семейства които отглеждам? Разбира се, че не. Това съм го осъзнал много отдавана, но ми трябваха 2 години за да се реша да го направя. И не съжалявам, загубите бяха минимални, а резултата е, че пчелите се справят прекрасно и без моята "помощ".
    И аз няма да третирам искам мед натурален на 100 процента. Пчелите ще се оправят според мен времето ще покаже дали съм прав.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Юрий,освен,че не ги третираш,има ли други работи в ,които не им се месиш?
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Възможността пчелите да се справят сами е много голяма. Макар, че резултата само от едно семейство няма да е показателен. Но това обусловената генетическа приспособимост на пчелите, отлично хигиенно поведение, а не на термични или тем подобни методи. В гнездото пчелите всячески се борят да поддържат оптимална температура за развитие на пилото и ако е нужно огромна част от тях започват да нося вода за да охлаждат гнездото и в никакъв случай не биха допуснали температурите, които ти споменаваш.

Виждал ли си какво правят пчелите, когато кошера им гори?

Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Юрий,освен,че не ги третираш,има ли други работи в ,които не им се месиш?
    Какво по точно имаш в предвид. По принцип се старая да не им се бъркам, само гледам да им осигурявам простор за работа. А определено им се бъркам със смяна на гнездовите пити. Вероятно те биха ги ползвали много по-дълго, от колкото аз им позволявам.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Е споко, у нас няма гигантски стършели, поне така си мисля
    Според литературата японския стършел достига 40мм., а европейския до 55мм.. Аз лично съм убивал стършели доста пъти и наистина са някъде там. Измервал съм жилото, което е 6мм. Може би агресивността на японеца да му създава по лошия образ, иначе и нашенеца не лъже.

Страница 15 от 186 ПърваПърва ... 513141516172565115 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •