Първоначално публикувано от
Милен С.
Изводите не са верни. Ако вземем цитираните 124 000 килийки, то за да бъдат осеменени всичките, майката трябва да снася по 5904 яйца в денонощие. Само по себе си това е абсурд дори на теория. Оптимистично е да снася дори 2000 в общия случай, но да го приемем за по-лесни изчисления. Което означава, че са достатъчни 42000 килийки, за да се осигури достатъчно място за снасяне на майката. Ако приемем, че говорим за масово използваният кошер ДБ, в който една пита има, както е посочено в предишна таблица, 8200 килийки, то са достатъчни точно 5 пити. Тъй като никога не се получава това, защото има и незаети с пило килийки по различни причини - прашец, мед или просто пропуснати, то значи, че 8 рамков ДБ плодник е повече от достатъчен за развитие на едно наистина силно семейство. Трябва да кажем, че винаги има медена шапка, а ако няма, значи има сериозен проблем. Тя заема немалка част от питите, понякога може да надхвърли 50%. Това силно ограничава мястото за снасяне. Обикновено се смята, че решението е разширяване на обема на плодника. Лично на мен повече ми харесва решението на Иван Венер, който изнася медената шапка в отделен корпус над плодника, отделен с ханеманова решетка. И тогава всички килийки в плодника са на разположение на майката.
Да кажем и още нещо. В началото на сезона, излизайки от период без източник на нектар, медената шапка е малка. Тоест, майката има достатъчно място за снасяна. До главната паша проблем няма. Но с настъпването ѝ, започва конкуренция между пчели, донасящи нектар, и майката, която търси празни килийки за своята "продукция". Не съм напълно сигурен, но мисля Стив Тейбър беше правил наблюдения по време на силна паша къде пчелите оставят донесения нектар. Той се изразява, цитирам по памет, че "пчелите са доста мързеливи и складират нектара в килийките около прелката". След това кошерните пчели го пренасят нагоре. Но това хем не става много бързо, хем постоянно идва още нектар, хем магазините може вече да нямат място. Щом свърши пашата и външните пчели нямат сериозно занимание, роевото настроение е факт. А то вероятно започва да се появява преди това, но се проявява след пашата. Има решение и на този проблем, но май стана много дълго. Така че, спирам дотук.