Още един последен въпрос.Ако се спре камион за проверка който кара проблемен мед,какви са санкциите?Щото до сега не съм чувал за някой преработвател или пчелар да е влезнал в затвора заради проблемен мед.
Още един последен въпрос.Ако се спре камион за проверка който кара проблемен мед,какви са санкциите?Щото до сега не съм чувал за някой преработвател или пчелар да е влезнал в затвора заради проблемен мед.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Ами че, той повечето мед си е опасен за здравето. Най-вече ако е от Чернобил, или от Китай. А и тука има алхимици, дето джуркат Амитраз с Кумафос, и после за разкош, добавят Перицин и Флувалинат. А и арендаторите не разреждат тия коктейли, а напротив- разнообразяват ги с какво ли не. Извинявам се за спама!!!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Може ли да ми дадете някаква актуална цена към момента. Блгаодаря предварително![]()
Аз малко трудно се разбирам и за това да ме извините.Колко ви е цената с 30 полени и с 60 полени това имам предвид и колко ви е цената с 10 водно съдържание и 20 ?Благодаря предварително за отговора.
Ще опитам да отговоря, въпреки, че въпросът е зададен погрешно изначало, но вероятно и други хора разсъждават така.
Относно полените: полените се изчисляват в проценти полен от дадено растение от общия брой полени, които се изброяват. Има си утвърдени методики за това изследване, не ми се навлиза в подробности, а и не му е мястото тук. Ако разглеждаме букета - той затова е букет, защото в него има най-различни полени и не може да се разграничи преобладаващ полен от акация, липа и т.н. В по-голямата част от българския букет (както и в украинския междувпрочем, във връзка с дискусията за цената) има най-голям процент слънчогледови полени, затова букет / слънчоглед са на една цена.
За акация и липа - знаете, има минимален процент от преобладаващия полен, който ако е достигнат, тогава може даден мед да се нарече акациев или липов. Дали процентът акация ще е 20%, 25% или 30% (изключителна рядкост), медът си е акациев.
Относно водното съдържание: от практиката ни имаме опит и знаем какво е нормалното водно съдържание на узрял мед, който е изваден когато трябва и към който не е доливана вода в последствие. По стандарт максимумът е 20%, но обичайно то е по-ниско. Ако в дадена проба водното съдържание е над обичайното, разследваме и намираме причинителя. Тази година беше много модерно да взимаме проби от мед, който се оказва закован точно на 20.0% Такъв мед не се купува от нас. А мед с водно съдържание 10% няма как да има.
Поздрави
Специално за водното съдържание (и за другите показатели) искам да кажа конкретни стойности, които ги имам от изследване на моя мед буквално от преди 2-3 дена:
Водно съдържание: 18.0% +/- 0.1%
HMF: 3.50 +/- 0.1
Захароза: 2.30% +/- 0.04%
Инвертна захар: 72% +/- 0.9%
Изследванията са правени в Българска лаборатория.
Поради туй, що някой ви е изпреварил с ведрата ли?!? - та, колегата има в предвид, че ако водното съдържание е 17-18% примерно, което е доста често срещано, то и цената ви да е с 2-3% по-висока от "стандартната"(на 5лв, това са си 10-15ст, дори и на вашата цена пак си дава разлика)!!!
Ведра не използваме, г-н Мутафов. По вашата логика, искате да доплащаме процент за това, че някой някъде по веригата ще долее същия процент вода и ще компенсира тези пари. Грешно разсъждавате - поне от нашата гледна точка. Ние държим да продаваме качествен продукт, добавянето на вода освен че е съществена предпоставка за ферментация, също така сваля всички останали показатели в меда като общо поленово съдържание, диастазна активност и т.н. Жалко, че въобще мислите в такава посока, не че сигурно няма и преработватели, които го правят. Крайния продукт обаче със сигурност ще е с осезаемо по-ниско качество от този, който не е бил "обогатяван" с ведрата.
Както казах в едно от предишните мнения - за да се постигне по-добра цена за българския мед и той да стане синоним за високо качество, трябва от пазара да излязат тарикатите и при пчеларите, и при преработвателите. Това ще отнеме години, ако въобще се случи.
Поздрави
Похвално е, че не доливате вода, но всички знаем къде отива българският мед, и за какво се използва. Дори и никой по веригата да не добавя вода, то най-вероятно е водното съдържание на китайският, аржентинският или украинският бъркоч, който ще бъде подобрен(от чуждите преработватели, за там където вие и другите изкупвачи изнасяте във варели) с нашият мед, ще е значително по-високо, или ще позволи по-голям процент от другият мед да бъде добавен във формулата...
Та, точно това, с %% за по-добро(ниско) водно съдържание и съответно по-висока цена, е един от начините да се повиши качеството на българският мед. Щото, на всички ни се е случвало да вадим около и под 50% запечатани пити, и тази практика ще продължава докато няма някакъв конкретен финансов стимул.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))