Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 134 от 683 ПърваПърва ... 3484124132133134135136144184234634 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,331 до 1,340 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Пчелите проявяват канибализъм. Не изхвърлят яйцата, а ги ядат.
    Проблемът настъпва, когато след период на хубаво и топло време настъпи захладняване и пчелите не могат да общуват с приро*дата. През периода на топлото време пчелите са развили бързо своето пило, благодарение на щедростта на приро*дата. Ако се случи да настъпи рязко захлаждане, наедрялото пило остава без нужното количество вода за нор*мално развитие. Тези периоди може да траят 7 - 10 дни, а и повече. При не*достиг на вода, тъй като в студеното време не могат да посещават поилка*та, пчелите изяждат една част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Канибализъм при пчелите може да се появи и по време на лятната паша, особено на липовата. Миналите годи*ни липата добре пълнеше кошерите и радваше пчеларите, които возеха ко*шерите си на фрушка гора. Изключе*ние прави 2002 година, когато липата измръзна в ранна вегетация и същата година изобщо не цъфна, така че закарването на липова паша беше безс*мислено. Много нарядко имаше годи*ни, когато липата цъфтеше буйно, но не отделяше нектар. Тези години бяха твърде опасни за пчеларите, които наглеждаха своите пчели на фрушка гора само отвреме навреме и заради това нямаха информация, че липата не отделя нектар. В отрязъка от вре*ме, когато цъфти липата, няма нито едно друго медоносно растение, кое*то може да осигури съществуването на пчелното семейство.
    В случая, когато липата не отделя нектар, поради липсата на принос, пчелите започват да ядът част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Трагедията канибализъм нараст*ва до такива размери, че пчелите за*почват да ядат и по-младото затво*рено пило.
    Последиците са много сериозни, защото такива пчели трудно се опра*вят и навлизат слаби в зимата. Интересно явление е, че пчелите, даже в моментите, когато заради гла*да са принудени да изяждат собственото си пило, не докосват запасите от запечатан мед.

От прочетеното от тази статия аз разбирам, че при неговия случай няма как да бъде канибализъм

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    колега това от де го копна или си го прочел

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Проблемът настъпва, когато след период на хубаво и топло време настъпи захладняване и пчелите не могат да общуват с приро*дата. През периода на топлото време пчелите са развили бързо своето пило, благодарение на щедростта на приро*дата. Ако се случи да настъпи рязко захлаждане, наедрялото пило остава без нужното количество вода за нор*мално развитие. Тези периоди може да траят 7 - 10 дни, а и повече. При не*достиг на вода, тъй като в студеното време не могат да посещават поилка*та, пчелите изяждат една част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Канибализъм при пчелите може да се появи и по време на лятната паша, особено на липовата. Миналите годи*ни липата добре пълнеше кошерите и радваше пчеларите, които возеха ко*шерите си на фрушка гора. Изключе*ние прави 2002 година, когато липата измръзна в ранна вегетация и същата година изобщо не цъфна, така че закарването на липова паша беше безс*мислено. Много нарядко имаше годи*ни, когато липата цъфтеше буйно, но не отделяше нектар. Тези години бяха твърде опасни за пчеларите, които наглеждаха своите пчели на фрушка гора само отвреме навреме и заради това нямаха информация, че липата не отделя нектар. В отрязъка от вре*ме, когато цъфти липата, няма нито едно друго медоносно растение, кое*то може да осигури съществуването на пчелното семейство.
    В случая, когато липата не отделя нектар, поради липсата на принос, пчелите започват да ядът част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Трагедията канибализъм нараст*ва до такива размери, че пчелите за*почват да ядат и по-младото затво*рено пило.
    Последиците са много сериозни, защото такива пчели трудно се опра*вят и навлизат слаби в зимата. Интересно явление е, че пчелите, даже в моментите, когато заради гла*да са принудени да изяждат собственото си пило, не докосват запасите от запечатан мед.

От прочетеното от тази статия аз разбирам, че при неговия случай няма как да бъде канибализъм
    Описаното тук е когато се проявява в големи размери. Иначе си похапват редовно. Било при глад, било при застудяване - причини много.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Описаното тук е когато се проявява в големи размери. Иначе си похапват редовно. Било при глад, било при застудяване - причини много.
    а възможно ли е да не ги ядат а местят

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Иначе си похапват редовно. Било при глад, било при застудяване - причини много.
    При слаба отводка какво правят снесените яйца пчелите или казват на майката да спре да снася, за колкото успяват да се грижат толкова оцеляват другото се изяжда няма да се хвърля нещо което става за ядене.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    а възможно ли е да не ги ядат а местят
    Ако можеха да правят това нямаше да има търтовки. А и пчелите не са мравки.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Ако можеха да правят това нямаше да има търтовки. А и пчелите не са мравки.
    а маточници как залагат като им прибавиш пита с яйца на по вътрешна рамка

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    а маточници как залагат като им прибавиш пита с яйца на по вътрешна рамка
    Затрудних се. Егати въпроса.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Бах как така пчелите изхвърлят яицата бре човек. Как така тръгвате да се занимавате с тази сложна материя пчеларството без да сте прочели и една книга, а разчитате на някой си да ви учи. Ако беше прочел поне малко щеше да видиш, че няма такова понятие пчелите да изхвърлят яицата преди главна паша и да зареждат с нектар това е много страшно честно ти казвам казаното от този човек който те учи. Хвани и чети от сутрин до вечер форума книги форума книги за да придобиеш няква представа за какво иде реч. Неискам да се заяждам ама това ме хвърли в тъч с яйцата честно И колко основи сте слижили на отводка, че 2/3 са изградени първо изчакай да бъдат изградени основите дето ги слагаш преди да слагаш нова. По няколко основи можеш да сложиш на силен рой или на силно семейство ама на отводка поне аз знам, че нещо не върви. На колко време са тези отводки с придадена майка ли са или с маточници, ако няма майка с тези познания на човека дето те учи бъдещето на тези отводки не е розаво.
    Отводките са на 10 дена-две рамки люпещо се пило,стръскани пчелите от още 2 рамки ,рамка с мед и прашец и празна рамка..При прехвърлянето им сложихме лист.Онзи ден когато ги погледнахме за първи път след прехвърлянето бяха доста напреднали с градежа на листа затова им сложихме втори.По думите на човека от когото са отводките майките са от 2014.Иначе да ,подхранвам със сироп пък и паша има доволно.Аз съм доста високо и акацията сега започва да прецъвтява.
    Всъщност чета и то доста тук във форума и се ориентирам доколкото мога.И на мен ми стана интересно това с яйцата и затова го споменах.Предвид че двете млади семейства си работят и пашуват и то доста активно по всяка вероятност всичко си е наред и това надявам се да си проличи при следващото отваряне след около 10 дни.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Отводките са на 10 дена-две рамки люпещо се пило,стръскани пчелите от още 2 рамки ,рамка с мед и прашец и празна рамка..При прехвърлянето им сложихме лист.Онзи ден когато ги погледнахме за първи път след прехвърлянето бяха доста напреднали с градежа на листа затова им сложихме втори.По думите на човека от когото са отводките майките са от 2014.Иначе да ,подхранвам със сироп пък и паша има доволно.Аз съм доста високо и акацията сега започва да прецъвтява.
    Всъщност чета и то доста тук във форума и се ориентирам доколкото мога.И на мен ми стана интересно това с яйцата и затова го споменах.Предвид че двете млади семейства си работят и пашуват и то доста активно по всяка вероятност всичко си е наред и това надявам се да си проличи при следващото отваряне след около 10 дни.
    Всичко което сте направили е супер. По време на обилна акациева паша пчелите направо забравят за майките без значение дали са млади или стари и правят само едно мъкнат нектар.

Страница 134 от 683 ПърваПърва ... 3484124132133134135136144184234634 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •