Какво точно в питите ме интересува ли? Ха-ха.
Дамяне, имаш 1566 мнения в този форум, би трябвало да знаеш какво ме интересува в състоянието на питите на роилият се кошер, ммм….в твоят пчелин на 5 октомври тази година.
Но ще ти отговоря, цвят на питите, къде е пилото, къде са маточниците, какви са тези маточници, къде се намира запечатаният мед по питите, има ли свободни килийки, на колко пити е семейството, колко пчели има сега в семейството след роенето, в какъв стандартен кошер се намират питите, и други въпроси…..
Надявам се, че наистина ще снимаш питите на роилото се семейство. Това ще е полезно за всички във форума.
Относно хралупите,мисля да изкажа мое 15 годишно наблюдение! На работата ми в едно дърво от 15години има пчели и всяка година се роят,даже по няколко пъти,но хралупата без пчели не е оставала! Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.
Защото няма как в едни и същи пити да се гледа пило в продължение на 15 години. Килийките постепенно се стесняват и пчелите се израждат, което рано или късно ще доведе до смърт на семейството. Тази смърт е необходима, за да може хралупата да бъде почистена от молци и други гадинки, и след това отново да бъде заселена от нов рой, който да изгради нови бели пити.
Приеми, че в хралупата на едно 100 или 200 годишно дърво роевете измират или избягват поне по веднъж на всеки няколко години, когато питите им станат негодни за пило. Това се е случвало дори и тогава, когато е нямало акар.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Не знам как да го обясня, но ще се опитам.
Веднъж заселена, хралупата поема миризмата на пчелите. Пчелите я заклейват и умирисват с жлезите си. Умирисва се самата дървесина отвътре. Всеки знае как мирише кошера, мирише си на пчели, на клей и на восък.
Когато хралупата бъде напусната от пчелите, мравките и восъчният молец я изпразват за нула време през пролетта. За около един месец - два.
Но хралупата е умирисана, и първият рой, или по-точно неговите пчели разузнавачки, веднага я намират по миризмата, и новият рой се заселва в умирисаната хралупа. /Това се ползва от ловците на роеве в роеловки, ама нека те да кажат как става/.
Много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че в хралупата има един и същи рой.
А много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че когато хралупата е празна – това означава, че пчелите са умрели – а те са се изроили, пчелите са си били живи и здрави, просто са направили нови семейства с нови гени.
А може би хралупата която наблюдаваш е огромна.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))