Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 119 от 186 ПърваПърва ... 1969109117118119120121129169 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,181 до 1,190 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Я да задам на спецовете един въпрос: "Тези моите защо се роят по това време?" Какво казва японската теория по въпроса?
    Моля непросветените в японското изкуство да не се обаждат

Попитай и ще ти бъде отговорено. Ха-ха.
    Но задаваш въпросът некоректно.
    Снимай и питите в кошера.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Аз също наблюдавам дивите пчели, където ги видя. Наистина често ги има по стълбовете и съм видял че тези роеве не живеят много години. Но трябва да се наблюдават редовно иначе както писах ако го гледаш 2-3 пъти годишно може да изпуснеш, че старото семейството е изчезнало и после се е заселило ново. Сега и този рой дето го наблюдаваш ако се прегледа ще се види че има слаба опаразитеност, но причината е единствено, че е новозаселил се гол рой.
    Колко години ще стои роя в хралупата изцяло зависи от нейния обем и докога ще може да го застрои напълно.тъй че тия тинтири миньори дето разправяш са жив жар в очите.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Попитай и ще ти бъде отговорено. Ха-ха.
    Но задаваш въпросът некоректно.
    Снимай и питите в кошера.
    Как трябва да задам въпроса?
    Какво точно те интересува от питите?
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Как трябва да задам въпроса?
    Какво точно те интересува от питите?
    Какво точно в питите ме интересува ли? Ха-ха.
    Дамяне, имаш 1566 мнения в този форум, би трябвало да знаеш какво ме интересува в състоянието на питите на роилият се кошер, ммм….в твоят пчелин на 5 октомври тази година.
    Но ще ти отговоря, цвят на питите, къде е пилото, къде са маточниците, какви са тези маточници, къде се намира запечатаният мед по питите, има ли свободни килийки, на колко пити е семейството, колко пчели има сега в семейството след роенето, в какъв стандартен кошер се намират питите, и други въпроси…..
    Надявам се, че наистина ще снимаш питите на роилото се семейство. Това ще е полезно за всички във форума.

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Относно хралупите,мисля да изкажа мое 15 годишно наблюдение! На работата ми в едно дърво от 15години има пчели и всяка година се роят,даже по няколко пъти,но хралупата без пчели не е оставала! Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kli6o Виж публикацията
    ..... Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.
    Защото няма как в едни и същи пити да се гледа пило в продължение на 15 години. Килийките постепенно се стесняват и пчелите се израждат, което рано или късно ще доведе до смърт на семейството. Тази смърт е необходима, за да може хралупата да бъде почистена от молци и други гадинки, и след това отново да бъде заселена от нов рой, който да изгради нови бели пити.

Приеми, че в хралупата на едно 100 или 200 годишно дърво роевете измират или избягват поне по веднъж на всеки няколко години, когато питите им станат негодни за пило. Това се е случвало дори и тогава, когато е нямало акар.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Какво точно в питите ме интересува ли? Ха-ха.
    Дамяне, имаш 1566 мнения в този форум, би трябвало да знаеш какво ме интересува в състоянието на питите на роилият се кошер, ммм….в твоят пчелин на 5 октомври тази година.
    Но ще ти отговоря, цвят на питите, къде е пилото, къде са маточниците, какви са тези маточници, къде се намира запечатаният мед по питите, има ли свободни килийки, на колко пити е семейството, колко пчели има сега в семейството след роенето, в какъв стандартен кошер се намират питите, и други въпроси…..
    Надявам се, че наистина ще снимаш питите на роилото се семейство. Това ще е полезно за всички във форума.
    Как да разбера от кой кошер са излезли? Няма маточници.
    Цвета на питите е "нов", а тук-там има по някоя стара рамка.
    Семействата не са задръстени и майките имат място да снасят.
    Всичко е на ДБ12.
    Гледай отново клипа, ако е нужно.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Относно хралупите,мисля да изкажа мое 15 годишно наблюдение! На работата ми в едно дърво от 15години има пчели и всяка година се роят,даже по няколко пъти,но хралупата без пчели не е оставала! Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.

Не знам как да го обясня, но ще се опитам.
    Веднъж заселена, хралупата поема миризмата на пчелите. Пчелите я заклейват и умирисват с жлезите си. Умирисва се самата дървесина отвътре. Всеки знае как мирише кошера, мирише си на пчели, на клей и на восък.
    Когато хралупата бъде напусната от пчелите, мравките и восъчният молец я изпразват за нула време през пролетта. За около един месец - два.
    Но хралупата е умирисана, и първият рой, или по-точно неговите пчели разузнавачки, веднага я намират по миризмата, и новият рой се заселва в умирисаната хралупа. /Това се ползва от ловците на роеве в роеловки, ама нека те да кажат как става/.
    Много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че в хралупата има един и същи рой.
    А много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че когато хралупата е празна – това означава, че пчелите са умрели – а те са се изроили, пчелите са си били живи и здрави, просто са направили нови семейства с нови гени.

А може би хралупата която наблюдаваш е огромна.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Как да разбера от кой кошер са излезли? Няма маточници.
    Цвета на питите е "нов", а тук-там има по някоя стара рамка.
    Семействата не са задръстени и майките имат място да снасят.
    Всичко е на ДБ12.
    Гледай отново клипа, ако е нужно.
    Това не е рояване това е бягство и кошера ще го познаеш като видиш от къде не излизат пчели, ако разбира се е от твоя пчелин.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Този стълб за който аз споменавам е с размер ф 20 и минавам от там през ден.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Страница 119 от 186 ПърваПърва ... 1969109117118119120121129169 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •