Колега моля пиши по-често.Аз нямам още 100 години да се образовам.Те моите пчели с ниска производителност.Ами ДА !.Доцента точно на хигиеничното поведение залагаше първите години ,когато обикаляше и пропагандираше Родопиката.Припомних си лекцията му с карфицата.

Цитат
Истината е, че при достатъчно голямо стадо (брой кошери под контрол) и при достатъчно на брой селектирани поколения, рано или късно селекционера ще попадне на ИДЕАЛНАТА МАЙКА, в която всички възможни гени са от хубави по-хубави и дават качества, които са на максимум по всеки един от селекционните признаци. Няма да се случи само с признаците, помежду които има някаква отрицателна корелация (един и същи ген отговаря за два признака, които си противоречат един на друг), но мисля че производителноста и хигиенното поведение не са такива.
Аз също наблюдавам дивите пчели, където ги видя. Наистина често ги има по стълбовете и съм видял че тези роеве не живеят много години. Но трябва да се наблюдават редовно иначе както писах ако го гледаш 2-3 пъти годишно може да изпуснеш, че старото семейството е изчезнало и после се е заселило ново. Сега и този рой дето го наблюдаваш ако се прегледа ще се види че има слаба опаразитеност, но причината е единствено, че е новозаселил се гол рой.