Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 180
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    @scutellator Ако меда се изследва за ГМО, то забраняваме всички такива култури и проблема е решен.
    Решението на всеки проблем на този етап поражда след себе си друг. Аз съм си блъскал главата хиляди пъти за алтернатива и единствената разумна е да се върнем в Средновековието.

https://www.youtube.com/watch?v=zw2yucGndls

Каквото и да реши човечеството да прави, не смятам че аз и ти сме хората които от които това трябва да зависи. Най-малкото защото никой от нас не е достатъчно запознат. Обществото ВИНАГИ е пристрастно и неговото мнение често пъти е насочвано за постигането на една или друга цел (Обществото обикновенно взема погрешното решение). Обществото може да създава натиск, но този натиск може да бъде използван под предлог за да се прокарат най-неизгодните за обществото решения (тъй като последната дума я има някой друг). ("Ние какво искахме, пък тя каква стана") И тогава обществото може да се сърди единствено на себе си, щото (макар и неволно) ТОЧНО ТОВА е искало. Казват, че пътя към Ада бил осеян с добри намерения.

За съжаление България не може да се дистанцира от ЕС и точно този проблем не може да го реши сама. Тя ще чака решението на ЕС.
    Би било добре ако България се обяви за Резерват. Само натурални храни, без пестициди, никакви автомобили (освен пожарна, линейка и полиция) и т.н. А България да печели единствено от продажба на биологичен начин на живот на чужденците (последното Райско кътче на Земята), който в същото време носи всички удобства на цивилизацията (електричество, интернет, вътрешна тоалетна...)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Би било добре ако България се обяви за Резерват. Само натурални храни, без пестициди, никакви автомобили (освен пожарна, линейка и полиция) и т.н. А България да печели единствено от продажба на биологичен начин на живот на чужденците (последното Райско кътче на Земята), който в същото време носи всички удобства на цивилизацията (електричество, интернет, вътрешна тоалетна...)
    Аз не искам да кажа, че трябва да се откажем от технологиите, дори напротив трябва да развиваме собствени.
    Сега много малко хора се занимават с иновации и каквото и да родят се продава на G8.
    Няма какво да се лъжем и аз да бях и аз щях да си продам патента, ако цената е добра.
    Но защо държавата не прояви малко разум и да даде нещо от себе си.
    Нека мине част от пътя, а все ще се намери кой да я посрещне.
    Няма как без държавна политика да се развиваме.
    Казвам, че България няма да спечели от ГМО, а дали са вредни тези продукти...има хора много по-компетентни от мен по темата.
    Проблема е в това, че тези хора са на издръжка на една или друга страна в проблема.
    Няма как да бъдат безпристрастни и мисля, че ще се съгласиш с мен по този въпрос.
    Маржът между БИО и ГМО продукти е огромен и ние си изпускаме шанса да дръпнем напред.
    Колко точно са БИО само ние си знаем, това е друг въпрос.
    Същото са си мислили и хората когато са забранени оловните бои и ограничени оловните продукти.
    Вярвам си запознат с темата. Света не е свършил и прогреса не е спрял, въпреки твърденията на гигантите в тази област.
    Ако тютюневите, алкохолни и оръжейни лобита се съберат на едно място, то те ще са нищо в сравнение с оловните комплекси.
    България може да се дистанцира от ЕС и това е точно сега, но нямаме политици да го сторят.
    Сега можеш да блъскаш по масата в Брюксел с двете ръце.
    А не да се извиняваш и да носиш обяснения защо си ходил до тоалета.
    Имахме за глава на държавата пожарникар - К'ВО ПОВЕЧЕ ДА КАЖЕМ.
    От няколко години го слушам да говори абсолютни лъжи и да се върти на 180 когато го хване страх.
    Така политика не се прави. Виж какво направи Тачър... вдигна с 15% ДДС и казва това е моята позиция.ТОЧКА
    Едно колебливо решение е винаги по-лошо дори и от най-грешното.
    Че с такива политици...мани...мани...
    Как очакваш такива хора да защитават интереса ни.
    ГМО корпорациите имат повече пари от БВП-то на държавата ни.
    Мислиш, че няма да ни продадат или че вече не са го направили?!?!?
    Нас на манипулира Германския пчеларски интерес, а представи си какво се случва като на вземат на прицел ГМО корпорации.
    Меда ни го купуват за буклук, а го изнасят за злато.
    Вчера говорих с приятел в Германия и направо ми каза цената по фактура от българска фирма.
    6,80 ЕВРО/КГ само не знам дали е с ДДС и дали транспорта е включен в цената, но дори и 5 Евро да е пак няма нищо общо с 5лв/кг
    Фирмата в Германия го изнасяла за САЩ и Азия като произведено в Германия. Sehr gut...a...
    Утре трябва да се чуем пак и ще го попитам за ДДС, но пак...нещата няма да са много различни.
    Мислех да не го казвам това без да имам фактура пред мен, но мисля че мога да имам вяра на човека.
    Той беше счетоводител, а дали и там върши това не ми каза. Нали знаеш какви сме завистливи и той си е в правото да се пази.

Кажи ми сега като знаеш, че държавата не прави нищо за пчеларите, то как да чакаме тя да ни защити от ГМО при проблем с него.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Кажи ми сега като знаеш, че държавата не прави нищо за пчеларите, то как да чакаме тя да ни защити от ГМО при проблем с него
    Американците казват че няма смисъл да запушваш някоя пробойна дупка с пръста си, когато наводнението е навсякъде.

ГМО се намират в някоя отдалечена планета от някоя слънчева система в периферията на галактиката от проблемите на еднин пчелар (и българин). Всичко е тотално изпуснато, че да се тревожиш че би могъл евентуално да умреш вследствие на консумация на ГМО храна е все едно да се намираш в Юрския период, а ти да се притесняваш от паяците и другите там буболечки.

От тази гледна точка, ако има проблем с някой ГМО продукт, то би могъл единствено да се надяваш че другите държави ще защитят своите граждани и продуктът (сортът) ще бъде престанат да се произвежда. Ето как се решават всички проблеми в България, оставяш ги и те се разрешават сами... евентуално.

Я обаче си представи България като Утопичен Резерват - няма правителство (защото такова не е нужно), няма икономика (освен земеделие), (почти)няма корупция (защото няма да има за какво), законодатеслтвото се свежда най-вече до предотвратяване на битовата престъпност, няма международна търговия (транспортът е каруци), всички българи са или пчелари или овчари (в каквито Б.Б. и сега иска да превърне повечето българи), или земеделци ( магаренцето и ралото), всеки се храни предимно с това което САМ си произвежда ( търговията е предимно на местно ниво)....

Между другото вече има няколко такива места на света - там най-старите хипата са се установили преди 3-4 десетилетия и още им е все тая за войната във Виетнам.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Вчера говорих с приятел в Германия и направо ми каза цената по фактура от българска фирма.
    6,80 ЕВРО/КГ само не знам дали е с ДДС и дали транспорта е включен в цената, но дори и 5 Евро да е пак няма нищо общо с 5лв/кг
    Фирмата в Германия го изнасяла за САЩ и Азия като произведено в Германия. Sehr gut...a...
    Утре трябва да се чуем пак и ще го попитам за ДДС, но пак...нещата няма да са много различни.
    Мислех да не го казвам това без да имам фактура пред мен, но мисля че мога да имам вяра на човека.
    [/B][/U]
    Колега цитирам г-н Матеев:

Накратко информацията до момента:
    1. Цените на меда са международни и се диктуват от големите държави-износителки.
    2. България заема ПОДЧИНЕНА РОЛЯ - тя не може да влияе на международните цени. Може само да се съобразява с тях.
    3. Най-високото ниво в йерархията в България са малко на брой фирми-износителки, които притежават скъпо оборудване за милиони, и тяхната роля основно се свежда в ХОМОГЕНИЗИРАНЕ НА МЕДА в големи партиди с ЕДНАКВИ ПАРАМЕТРИ.
    4. Междинно ниво се явяват няколко стотин дребни регионални фирми - ПРЕКУПВАЧИ, които обслужват големите фирми-износителки.
    5. Както фирмите-износителки, така и фирмите-прекупвачи, се вместват в един тесен диапазон от надценки (20-30 стотинки), с които си покриват разходите и им остава някаква дребна печалба, по-малка от 10%. В абсолютна стойност обаче печелят много, защото превъртат големи обеми.

Истината е, че не ги знам какви са точните сметки на изкупвачите и на фирмите-износителки. Имам съвсем груба представа от знанието за изкупна цена от 4.20 (2.15 EUR) и знанието за световна цена от статистиките (2.20-2.60 EUR). От разликата на тези две цени си вадя заключението, че прекупвачите и износителите се вместват в един много тесен диапазон от 20-40 евроцента. Ако приемем съвсем грубо, че половината са разходи, то тогава като печалба остават 10-20 евроцента, разделени между две категории фирми - прекупвачи и износители. Тоест по 5-10 евроцента на фирма. Именно затова и казах печалба ПОД 10%, по-точно 3-5%, което е смешно малко в света на бизнеса. Трябва обаче да се отбележи факта на големите обеми и факта, че едни и същи пари се превъртат няколко пъти в рамките на годината. Това вероятно докарва на тези фирми 10-12% годишна печалба, което вече си е съвсем в реда на нещата.

Щях да се учудя, ако беше нещо по-различно. Пазарната икономика в повечето случаи винаги довежда нещата дотам, щото фирмите да имат годишна печалба от порядъка на 10%. Тези фирми, които прилагат по авангардни технологии в управлението на ресурсите, могат да постигнат 12-13% печалба. По-мурдарските фирми падат на 6-7% печалба и техните собственици непрекъснато се чудят защо не го захвърлят целия този бизнес с хилядите главоболия и не си сложат парите на депозит в банката. Това са естествени процеси и пазарната икономика ВИНАГИ (с малки изключения) свежда нещата до такива разчети.

Изкупвачите изнасят на 5.20-5.30 без ДДС. Тези числа съм ви ги казвал и друг път. В единия лев, в който трябва да се вместят, най-голямото перо са амортизации за инвестицията и лихвите по кредити. Инвестицията е минимум 1 милион лева, което значи лихви по кредити от порядъка на 120 000 лева на година. После се назначават около 10 човека на работа, което прави още около 120 000 лева на година. Само от тука те вече са вътре с 240 000 лева и ако средно преработват по 500 тона на година, това вече прави 50 стотинки разход на килограм мед.

Транспорта по организирането на изкупуването на един единствен ТИР от 20 тона е около 1000 лева. Изследванията са средно около 3000 лева. Транспорта на ТИР-а до Европа е около 3000 лева. Или от 20 000 лева приход на ТИР, те дават половината за заплати и за лихви по кредити, а от останалите 10 000 дават поне 6000 за организация на изкупуването, преработката и експорта. Остават им печалба не повече от 4 000 лева на тир или това прави около 20 стотинки на килограм мед.

Ако годината е обилна и има много мед и много експорти, средната печалба може да се вдигне и до 30-40 стотинки на килограм, но при бедна и лоша година излизат на нула или дори на загуба. Всички тези цитирани от мене цифри са многократно проверявани от различни източници. Защо си мислите, че аз досега не съм станал изкупвач - ами именно защото още на етап проучване се оказа, че техния бизнес ВЪОБЩЕ НЕ Е ПЕЧЕЛИВШ. Освен това е и МНОГО РИСКОВ. Един единствен върнат камион поради антибиотици, ГМО или някакви други проблеми, и годината им отива на кино.

Мое лично мнение е, че изкупваческия бизнес в България е СИЛНО ИЗЦЕДЕН и работи по ръба на фалита. Периодично фалирват фирми и ги купуват нови собственици, които все още не знаят на какво се нахендрят. От една страна изкупвачите са притиснати от некачествения мед, който се опитват да им го пробутват разни пчелари-тарикати, които на ниво България са над 40-50%. Има цели области, в които меда е предимно с антибиотици. От друга страна са големите европейски изкупвачи, които са много наясно с всички ценови нива по цялата верига, и които за нищо на света няма да се съгласят да отпуснат допълнителни 10 евроцента с цел стабилизиране на Българските изкупвачи. И са си прави - да не би кукувица да им е изпила акъла - това си е пазарна икономика и ако западните фирми печелят от нея, то те си я държат тази печалба за себе си.

П.С. Според разсъжденията и изчисленията на г-н Матеев и цената на меда, която е споделил приятеля ти от Германия се явява според мен доста голяма разлика. От къде се получава тя?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Просто поредната партенка....... Помните ли едно време за един Руди, който също пусна такава партенка във форума. Дори беше обявил че изкупува мед на високи цени и разни други врели некипели. И какво стана - ха-ха........ Някой да успя да си продаде меда на повече от 4.20...... ха-ха....... Нали не си мислите, че германците са глупаци, и ядат доматите с коловете. Че то ако имаше такъв марж, досега България щеше да се е напълнила с местни клонове на немски фирми. Ха-ха......, а и Българските изкупвачи щяха да са поне 1000 фирми, и щяха да ходят при всеки един пчелар да го посрещат с духова музика и да го носят на ръце......

В пазарната икономика такива чудеса не се случват. Ха-ха.... няма ги дори и в научно-фантастичните филми.

Само се чудя защо ли продължавам да се ядосвам на лековерните пчелари, след като знам че в България все още има много хора, които вярват на врачки, ходят да им леят олово, слушат по телевизията хороскопи, или носят някакъв скрит талисман на врата си против уроки....... Та радвайте се на хубавите партенки и живейте с надеждата, но от време на време кацайте на земята, защото все пак реалността е жестока, а и предполагам че всеки си има семейство, което трябва да го храни с живи пари, а не с илюзии......

Ха-ха..... представям си как всички бандити, мафиоти и престъпници захвърлят търговията с наркотици и оръжие, защото вече е неизгодна, и стават прекупвачи на мед, където текат реки от пари...... ха-ха......

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .....Помните ли едно време за един Руди, който също пусна такава партенка във форума. Дори беше обявил че изкупува мед на високи цени и разни други врели некипели. И какво стана - ха-ха........ Някой да успя да си продаде меда на повече от 4.20......
    Той още си ги бълва подобни партенки във фейсбука, как и много други глупости. Само че при него по-скоро ставаше въпрос за някакво виртуално "коопериране" за събиране на ТИР-ове с мед...
    Аз си продадох меда от реколта 2013 год. през март 2014 год. на 4,40 - букет и слънчоглед. Дори имам две тенекии останали от 2013 год., говорих сега с изкупвачи и обещаха, че и тях ще ги вземат на 5 лева колкото и другият мед от 2014 год.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

:)

@scutellator Въпроса беше за ГМО в пчелни продукти. Нали така?!?!
    Интереса на нашия пчелар или земеделец няма да го защити държавата.
    Това исках да кажа.
    Държавата ни е прекалено слаба и няма да може да каже и дума, ако отворим вратите широко.
    И след това дадох обосновка защо мисля така.
    Дали съм прав или не...само историята ще покаже.

@s3s3s3 "Нас на манипулира Германския пчеларски интерес, а представи си какво се случва като на вземат на прицел ГМО корпорации."
    Това бях казал. Не съм обвинявал фирмите тук, че вземат на 5лв, а продават на 12лв.
    Напротив(виж горе)...мисля, че и те и ние сме прецакани от друга страна.
    Но кой го боли повече и защо го боли е нещо друго.
    Мисля, че по-голямата част от тази тежест се прехвърля на пчеларя, но това не значи, че и фирмите не страдат от това.
    Ако една фирма си е договорила 12лв, а не 6лв...еми браво...може го - прави го.
    Нека такива фирми да дърпат напред.
    Те са си направили сметките, направили са си инвестициите и печелят.
    Това е целта на всяко бизнес начинание.
    Какво точно остава при тях няма как да знам.
    Аз нямам намерение да бъркам смеси и да изнасям мед, защото това за мен са излишни рискове и затворени пари.
    Там идва мястото на всички други по веригата и съм доволен, че ги има.
    Друг е въпроса дали е справедлива цената спрямо разходите.
    Чакай сега...какви амортизации и какви лихви по кредити - това мен не ме интересува, точно както и другата страна не я интересува аз какво съм вложил.
    Ако една фирма се занимава само с мед и зависи от него, то това си е техен управленски проблем.
    Мисля, че никого не го интересува дали другата страна ще е на печалба.
    Това е риск на контрагента и той работи за собствена сметка.

@Mateev Мисля, че много ясно казах... "Мислех да не го казвам това без да имам фактура пред мен, но мисля че мога да имам вяра на човека."
    Аз мисля, че мога да имам доверие на този човек.
    А дали това доверие е оправдано е друг въпрос.
    Защо вярваш, че тези маржове ги няма?!?!
    Друг е въпроса можеш ли да пипнеш там без да ти се запали кола или къща. (Не говоря за мед)
    Защо се изнервяте, след като аз категорично съм казал...нямам фактура пред мен и не съм го видял с очите си.
    Не съм виждал договора към тази фактура и не се знае там какво може да е вписано.
    Работил съм с този човек и му имам доверие и смятам, че няма причина да ме лъже.
    Предполагам, че е счетоводител във фирмата или в кантора работеща за тази фирмата.
    Няма какво повече да му мисля.
    Ако цената бъде потвърдена и от други, то сериозно ще се замисля по въпроса къде остава разликата.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Много дълги и отегчителни станаха "филмите"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    @scutellator Въпроса беше за ГМО в пчелни продукти. Нали така?!?!
    Интереса на нашия пчелар или земеделец няма да го защити държавата.
    Това исках да кажа.
    Държавата ни е прекалено слаба и няма да може да каже и дума, ако отворим вратите широко.
    Съгласен. Само дето още не схващам за какъв проблем между ГМО и пчелите може да става на въпрос? Ако няма никакви рестрикции върху прилагането на ГМО, то няма да има рестрикции и върху ГМО полен в меда?! Тук проблема е чисто бюрократичен. Естествено, ако някоя държава преценени и издаде закон че забранява да се продава мед с наличие на ГМО полени, то тогава продукцията на българския пчелар би могла да се изнася за такива държави, само ако се микрофилтрира. Ето че китайците са вече три хода напред и тяхния мед вече преизпълнява нормите по отношение на този показател! Хахахаха

А пък проблем за здравословното състояние на пчелите не би могъл да съществува (ако това е което си представя някой), напротив - ще се използват по-малко пестициди.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    @scutellator

Всяко ГМО семе е с маркер.
    Семена произлезли от ГМО култура си остават с маркера.
    Правата върху това семе са на компанията производител.
    Има много хора оплакващи се в САЩ от това.
    Нямаш право да използваш второ поколение култура.
    Препаратите се правят да не вредят на ГМО култури - направо си го рекламират.
    Ако не ползваш такива култури,то няма и как да използваш и нови препарати.
    Вярвам всички сме гледали за царевицата дето мори плевелите около нея.
    Самата царевица отделяше хербицид в почвата и инсектицид в листата (по памет).
    Всичко е супер само дето плевелите стават резистентни, а и насекомите след време.
    След това НЕ ГМО културите няма да могат да издържат на насекомите и плевелите, ако не се пръскат с огромни количеста препарати.
    И нашият арендатор се принуждава да използва ГМО и да си плаща като поп всяка година за нови семена.
    Това си е лиценз върху храната! Ако искаш да излезе нещо от нивата, то трябва да си вземеш ГМО семена.
    Ето защо мисля, че с ГМО трябва да се внимава много.
    Не защото е вредно, а защото това ще направи земеделието ни роб на чужди интереси.
    Според мен трябва да се търси друг вариант за повишаване на добивите и тук идва мястото на нашите сортове семена.
    Би трябвали държавата да инвестира в разработването на нови сортове, а не да поощрява чужди фирми.
    Да не би да не сме го правили?!?!?
    Малко ли сортове сме разработили преди 89-та.
    Бяха ми дали домати от Израел и когато им върнах жеста направо не повярваха какво ядат.
    Виждал ли си куфари пълни с домати и праскови да минават през летището?!?!
    Просто нямам идея какво са платили, ако са ги пуснали да ги качат на самолета с тях.
    Че толкова за земеделието.

За полена...
    Еми аз мисля, че мед без полен е като Мед без захар.
    Да си филтрирам меда, защото един решил, че трябва да изкара 50кг повече слънчоглед?!?!
    Г8 не ще да яде мед с ГМО, но искат да печелят от ГМО семена.
    Виждаш ли лицемерието?!?!
    Както ти казах и преди аз не съм против ГМО, а против чужди интереси в България.

Здраве да е...това не го решаваме аз и ти, но няма защо да гледаме безучастно докато къщата гори.

@Ангел Йосифов С уважение! Като не ти харесва филма, можеш винаги да смениш канала

Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •