Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 150
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Матеев , явно благодарение на хаоса пчелите са оцелели над 60 млн. години .
    Сега човекът се прави на велик .
    Хаоса помага за биоразнообразието, а специално при пчелите то е много важно заради многото на брой полови алели (18-22). Дефакто с това изискване за 5-10 километрова изолация на пчелините на майкопроизводителите закона работи точно ПРОТИВ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО. Добре че не се спазва много стриктно, иначе досега много хора щяха да са пропищели от майки, снасящи сравнително малко яйца и със силно завишен процент на прошареното пило.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Маналата година една от майките отначало така работеше , но сложих люпещото се пило от два други кошера .
    След 10 дни всичко бе добре.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Прикачен файл 7032

Някой определено е решил да си прави сам питките, а му липсат малко знания Даже мога да кажа как е направил бъркоча - смесил е суха захар и мед.

Това е сравнение на почти всеки вид питка, които съм правил. Най-неуспешните просто съм ги хвърлил. Да кажем, че съм правил ДОСТА опити.
    Всички питки са направени с между 5 и 10% вода. Последната питка на клипа има под 5% вода, а се държи доста по-добре от останалите Има още малко работа по нея, но ще стане за зимата

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Я да попитам аз като тъп, за какво тогава трябва да правим резерват за Карника, като в Словения Карника ще има ВИНАГИ? За да може тези, които не я искат, да бъдат накарани на сила???

Това е пчеларска логика като от няколко поста по- долу- сам не иска да си купува майки от лицензираните, но иска държавата да задължи другите да го правят.
    Да попитам теб , като по-тъп . Коя , пчела е автохтонна ?

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Прикачен файл 7032

Някой определено е решил да си прави сам питките, а му липсат малко знания Даже мога да кажа как е направил бъркоча - смесил е суха захар и мед.

Това е сравнение на почти всеки вид питка, които съм правил. Най-неуспешните просто съм ги хвърлил. Да кажем, че съм правил ДОСТА опити.
    Всички питки са направени с между 5 и 10% вода. Последната питка на клипа има под 5% вода, а се държи доста по-добре от останалите Има още малко работа по нея, но ще стане за зимата

БДС няма от 1998 , има отраслова нормала . Защо ли ?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според мене тази кутийка е прегрявана. Стояла е на слънце или на много горещо място, при което всяка една храна би се разтекла.

Когато се слага храна в клетки на майки, хубаво е тази храна да е фабрично направена, за да сме сигурни, че в нея има ЕМУЛГАТОР. Ако няма емулгатор, храната изсъхва, и майката трудно може да бъде освободена - понякога стои по 5-6 дена, а понякога пчелите въобще не могат да я освободят.

От храните на пазара има две подходящи, които със сигурност имат емулгатор - Апифонда и Апитом. Апифондата е по-мека и пчелитя освобождават майката за около 1 денонощие. Апитом е по-твърда и пчелите се мъчат с нея по 3-4 дена. Ако Апитом-а е стар, в него се появяват кристали, които пчелите ги вадят и изхвърлят извън клетката.

Апифондата по-лесно се разтича, но дори и мека тя има снежнобяла консистенция без кристали, а на снимката е прозрачно-жълта консистенция със следи от кристализиране.

На тази снимка се виждат и други нелогични неща:
    1. По капачето на клетката има градеж, което означава, че то е стояла в някое семейство.
    2. В същото време кутийката е чиста и капачетата не са отчупени.

Според мене става дума за МОНТАЖ с цел ПРОВОКАЦИЯ. Или кутийката е силно прегрявана или е направено следното:
    1. Кутийката е сглобка от 2 кутийки - ново дъно и старо капаче, взето от друга кутийка, стояла в кошер.
    2. Напълнена е с някаква неизвестна ръчно направена храна. Може би Дамян е прав - полувзахарен мед с пудра захар.

В никакъв случай не става въпрос за гафове на който и да било майкопроизводител - просто Зуница търси начин да оплюе някого, на който все още не смее да назове името, но това няма как да стане с фалшифициран снимков материал.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Между другото забележете - вчера в 16:42 Зуница за последно е бил във форума, но нито е отрекъкл, нито потвърдил нашите предположения. Темата е създадена от Зуница преди 20 дена и почти нямаше обсъждания, а малкото такива бяха кривнали в съвсем друга посока, различна от това, което търсеше Зуница. Та се наложи той отново да се намеси и да пусне поредния провокативен и загадъчен постинг, който върна темата в желаната посока и предизвика вече верните обсъждания.

Към днешна дата обаче вече 20-ти ден все още няма разяснения от страна на Зуница какво всъщност се е случило и кой точно го е направил това. Висят само едни обвинения към някой уж известен майкопроизводител, като дори не е ясно в какво точно той е обвинен, освен че внася Карники от Полша. Не става обаче ясно какво общо имат Карниките с взахарения мед от снимката.

А сега вече пиша като Администратор:
    Давам 24 часа срок на Зуница да внесе малко повече светлина какво точно се е случило, кого точно обвинява, в какво точно го обвинява, и какви доказателства има в подкрепа на твърденията си. Ако не го направи, съгласно правилата на форума тази тема ще бъде изтрита.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Матеев, Матеев все някакви заговори ти се привиждат.Хората работят за да си изкарват хляба и не стоят постоянно във форума ти.Ако нечие присъствие ти пречи триеш акаунта.Няма нужда да обиждаш и оплюваш хора, които дори не познаваш.
    А, Дони назова истинската причина за полученото на снимката. На него мисля , че още вярваш.Всички, които разбират от майко производство са наясно.
    Не разбирам защо те дразни искането да се спазват законите от търговците на майки.Държиш на точката забраняваща внос, а следващите регламентиращи продажбата пропускаш. Защо ли? Не допускам, че и ти продаваш така. Без касов бон?Без ветеринарно?Без сертификат? Не ме разочаровай!Таях някаква надежда като почна да продаваш майки.
    А сроковете... Сроковете ги поставяй на тези, които работят за тебе. Някога ти писах, че е под достойнството ми да работя за тебе.Нищо не се е променило.
    Обещавам за колегите да опиша напълно всичко в тоя случай при първа възможност.(Ако все още не си затрил следите на "излагацията карники от Полша".)
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    За карники от Полша аз не съм чувал. Знам обаче, че има цели региони в Бъгария, в които пчелари си купуват Карники от Словения. Но това е пак от слухове и приказки. На живо не съм ги виждал, така че не мога да твърдя нищо. Просто се опитвам да бъда обективен.

Иначе аз вече ти казах един визуален признак - гледай дупетата дали са подострени или са заоблени като куршумчета. Това ми го е казвал ст.н.с. Христо Спасов - един от най-големите селекционери в на България в социалистическо време, учител на доц. Пламен Петров. Но дори и този признак не е на 100% сигурен, защото може да се дължи на фенотип, а не на генотип.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    .......Не разбирам защо те дразни искането да се спазват законите от търговците на майки......
    Напротив - повече от всякога искам да се спазват законите в тази страна, и то не само от търговците на майки, а и от всички останали.

Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •