Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 150

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Мнения
    2,300
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Колега логиката е такава, че ако всички са съгласни, че местната пчела е именно карника, то даже е задължително да се внасят чиста порода карники, за да се подобри генотипа и да се доближи до истинската местна пчела,.....
    Я да се изясним - към коя точно Карника би трябвало да се причисли някогашната автохтонна българска местна пчела - сръбска Карника, словенска Карника, австрийска Карника, полска Карника, чешка Карника, косовска Карника, банатска Карника...????? За тези от вас, които не знаят, в Сърбия Карниката е само една от местните пчели.

    Брат Адам, който през годините е тествал повече линии на Карника, отколкото на някой друг живота би му стигнал, твърди че най- добрата пчела от ВСИЧКИТЕ ОТРОДИЯ НА КАРНИКА се намира на територията между Халкидики и Родопите. И още че разликата между тези пчели и оригиналната Карника (тази от областите Карньола и Каринтия) е "като между сирене и тебешир". Външно са много ПОДОБНИ, но северната A.m. cecropia ( която Рутнер по- късно обособява като macedonica) притежавала изключително ниска ройливост, развивала силни семейства (почти колкото италианките), със голямо зимно кълбо и бавно пролетно развитие, мокра запечатка на меда, прекомерна употреба на прополис и мостове. По тези показатели пълна ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ на оригиналната Карника - висока ройливост, средни по сила семейства (и остър пик и спад на силата на семейството), малко зимно кълбо и изключително БЪРЗО пролетно развитие, СУХО запечатване на меда, НИКАКЪВ прополис ( според него, оригиналната Карника изпозлвала чист восък, наместо прополис) и мостове.

    Пак според него, най-чувствителните на нозематоза от всички карникови отродия пчели, са тези от югоизточна Югославия и долината на р. Струма.

    Понятието "раса" е ПРЕКАЛЕНО голямо таксономично понятие - представете си породата Немска овчарка. Само че освен стандартните разновидности, късокосместа, дългокосместа, бяла или шарена, си представете и такива със дребен, среден/стандартен или едър размер, със изцяло жълта, изцяло черна или изцяло червена окраска, със къса опашка или със дълга опашка, със дълги клепнали уши или къси прави... както и вариация в темперамента.... А сега оставете ги да се сместват произволно ( това, което грижите на пчеларя - ПОДХРАНВАНЕ, третиране, подсилване ..., подвижното пчеларство от един район на страната и търговията на майки и семейства причиняват), какво се получава - мелез. Тъй че нека научните работници спорят е ли българската пчела към Карниковите или не. Но всеки, който иска, нека си ги внася, но нека не ни убеждава, че полските Карники и новозеландските Карники са ЕДНИ И СЪЩИ, само за да управдае действията си. Това просто няма как да стане.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

  2. #2
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Мнения
    1,068
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Я да се изясним - към коя точно Карника би трябвало да се причисли някогашната автохтонна българска местна пчела - сръбска Карника, словенска Карника, австрийска Карника, полска Карника, чешка Карника, косовска Карника, банатска Карника...????? За тези от вас, които не знаят, в Сърбия Карниката е само една от местните пчели.

    Брат Адам, който през годините е тествал повече линии на Карника, отколкото на някой друг живота би му стигнал, твърди че най- добрата пчела от ВСИЧКИТЕ ОТРОДИЯ НА КАРНИКА се намира на територията между Халкидики и Родопите. И още че разликата между тези пчели и оригиналната Карника (тази от областите Карньола и Каринтия) е "като между сирене и тебешир". Външно са много ПОДОБНИ, но северната A.m. cecropia ( която Рутнер по- късно обособява като macedonica) притежавала изключително ниска ройливост, развивала силни семейства (почти колкото италианките), със голямо зимно кълбо и бавно пролетно развитие, мокра запечатка на меда, прекомерна употреба на прополис и мостове. По тези показатели пълна ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ на оригиналната Карника - висока ройливост, средни по сила семейства (и остър пик и спад на силата на семейството), малко зимно кълбо и изключително БЪРЗО пролетно развитие, СУХО запечатване на меда, НИКАКЪВ прополис ( според него, оригиналната Карника изпозлвала чист восък, наместо прополис) и мостове.

    Пак според него, най-чувствителните на нозематоза от всички карникови отродия пчели, са тези от югоизточна Югославия и долината на р. Струма.

    Понятието "раса" е ПРЕКАЛЕНО голямо таксономично понятие - представете си породата Немска овчарка. Само че освен стандартните разновидности, късокосместа, дългокосместа, бяла или шарена, си представете и такива със дребен, среден/стандартен или едър размер, със изцяло жълта, изцяло черна или изцяло червена окраска, със къса опашка или със дълга опашка, със дълги клепнали уши или къси прави... както и вариация в темперамента.... А сега оставете ги да се сместват произволно ( това, което грижите на пчеларя - ПОДХРАНВАНЕ, третиране, подсилване ..., подвижното пчеларство от един район на страната и търговията на майки и семейства причиняват), какво се получава - мелез. Тъй че нека научните работници спорят е ли българската пчела към Карниковите или не. Но всеки, който иска, нека си ги внася, но нека не ни убеждава, че полските Карники и новозеландските Карники са ЕДНИ И СЪЩИ, само за да управдае действията си. Това просто няма как да стане.
    Така по времето на брат адам е било така, но сега от халкидики до родопите има само италианско-карникски мелези аз самия съм от родопите и гледам как се измени пчелата с годините. Факт е че без значение какъв е типа карника, в България карника в чист вид не се произвежда и надали съществува. Винаги ще има метизиране и мелези, който не иска да работи с мелези трябва всяка година да купува майки и да ги сменя, което е ресурсоемко и трудоемко. Следва нашата да се пречисли към тези, които са по-близки по ареал на разпространение.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •