Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 395

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Аз си мислех да пробвам с амониев нитрат,но това с етера изглежда една идея по-лесно.Ще мога така да си правя отводките че всички да са почти еднакви и да имат равен старт.А придаването на майка става голямо улеснение.Абе влизам в експеримента тъкмо си мисля да правя някоя друга отводка след слънчогледа.А от къде може да се сдобие човек с този етер,в какво разфасовки и на какви цени върви?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    .....А от къде може да се сдобие човек с този етер, в какво разфасовки и на какви цени върви?
    Етера се продава от фирма Валерус: http://www.valerus-bg.com/category/chem-reagent/1/

Разгледай безкрайния списък от химикали и ще го намериш (ползвай функцията Search). Един литър струва 16 лв., но това количество ще ти стигне за години напред. Има обаче един проблем - фирма Валерус отказва да изпраща този етер на физически лица или на фирми, които не са регистрирани като лаборатории или фармацевтични дружества. Та за да си го доставя, аз отидох в една лаборатория, и ги помолих те да ми го поръчат.

Диетилов Етер.JPG

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз си мислех да пробвам с амониев нитрат,но това с етера изглежда една идея по-лесно....
    Само искам да припомня на всички ентусиасти, които решат да се пробват да работят с етер:

Етера лесно приспива както пчели, така и хора. С него трябва да се работи внимателно и САМО НА ПРОВЕТРИВО И ОТКРИТО МЯСТО. Също така не трябва да се съхранява в затворени помещения, особенно ако в тях живеят хора. Много е летлив и лесно може да излезе дори и през една лошо затворена капачка на шише или буркан. Ако го транспортирате, дръжте го в багажника на колата, а не в купето.

Освен всичко друго е и много лесно възпламеним, така че трябва да се предприемат всички мерки за пожарна безопасност, които бихте предприели ако съхранявате например бутилки с бензин. Например не трябва да се пуши в близост до него или пък не трябва да го слагате в близост до запалена пушалка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Интересно ако кошера иска да се рои и го приспиш какво ще стане.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Интересно ако кошера иска да се рои и го приспиш какво ще стане.
    Да, това е интересна идея за проверка, но ще трябва да почакаме чак до напролет. Иначе ако и тука се окаже полезен, буквално ще трябва да си сменим името от пчелари на етерджии.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз си мислех да пробвам с амониев нитрат,но това с етера изглежда една идея по-лесно.Ще мога така да си правя отводките че всички да са почти еднакви и да имат равен старт.А придаването на майка става голямо улеснение.Абе влизам в експеримента тъкмо си мисля да правя някоя друга отводка след слънчогледа.А от къде може да се сдобие човек с този етер,в какво разфасовки и на какви цени върви?
    Не само за направа на отводки - идеята може да се развие до ниво упояване на всички кошери в цял един пчелин, и след това спокойно да си пренаредиш и преразпределиш пилото между тях, да изравниш броя на пчелите, да направиш отводки и каквото друго ти хрумне. Това упояване дори би могло да се използва за търсене на майките в семействата (упояваш и пресяваш през сито всички пчели, като за сито се използва ханеманова решетка).

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не само за направа на отводки - идеята може да се развие до ниво упояване на всички кошери в цял един пчелин, и след това спокойно да си пренаредиш и преразпределиш пилото между тях, да изравниш броя на пчелите, да направиш отводки и каквото друго ти хрумне. Това упояване дори би могло да се използва за търсене на майките в семействата (упояваш и пресяваш през сито всички пчели, като за сито се използва ханеманова решетка).
    Значи да си слагам кошерите на покрива, отворени с мрежестото дъно отдолу към помещението. Включвам духалката за етер и ги обгазявам всичките наведнъж. Като паднат на мрежестото дъно, надувам въздух, за да ги проветрявам и да не се задушат, както са на камара. После се качвам на покрива и си ровя из кошерите на воля. Ако видя, че се размърдват, пак пускам малко упойка с дистанционното, като истински анестезиолог. Като свърша с каквото там съм си наумил, ги свестявам. Може и да ги климатизирам малко при жега и студ, да не се повреди пилото, докато са упоени пчелите. Фасулска работа. Докато кова рамки и центрофугирам мед в помещението, ще си ги гледам изотдолу през мрежата какви ги вършат. Пчеларска идилия.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    А дали пчелите не могат да си върнат спомените след няколко дни? Или да го кажа по друг начин - всички описани сполучливи опити, все още ли са ОК. Въпроса ми е към Матеев.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Утре ще проверя и ще ви кажа. Засега знам само това, че 3-майчиното семейство се развива успешно. Две от майките вече са осеменили всяка една килийка от дадените им пити, но третата нещо се бави. С пчелите обаче няма проблеми - живуркат си заедно с 3-те майки и уважават всяка една от тях.

Вече смело използваме диетилов етер всеки път, когато ни потрябва за някоя гяволия. Не съм питал пчеларите получава ли се, но и те не са ми се жалвали, че някъде нещо се е объркало. За всеки случай предлагам да поизчакате още известно време, за да видим дали някъде няма да се появи някакъв отрицателен ефект.

Днес бяхме в Стара Загора, за да си вземем последните изпити за магистри по пчеларство. Скоро магистрите по пчеларство в България ще се удвоят ....
    Та докато пътувахме към един пчелин, където водим практиката, имах шанса да возя проф. Желязкова и и разказах за диетиловия етер и за експериментите, които съм направил. Тя ми потвърди, че едно време те също са използвали диетилов етер, но не толкова мащабно, колкото сега го правим. Основно са го ползвали в лабораторната практика. Заинтригува се от това, което и разказах, и може би за в бъдеще ще планира някакви експерименти на научна основа.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Утре ще проверя и ще ви кажа. Засега знам само това, че 3-майчиното семейство се развива успешно. Две от майките вече са осеменили всяка една килийка от дадените им пити, но третата нещо се бави. С пчелите обаче няма проблеми - живуркат си заедно с 3-те майки и уважават всяка една от тях.

Вече смело използваме диетилов етер всеки път, когато ни потрябва за някоя гяволия. Не съм питал пчеларите получава ли се, но и те не са ми се жалвали, че някъде нещо се е объркало. За всеки случай предлагам да поизчакате още известно време, за да видим дали някъде няма да се появи някакъв отрицателен ефект.

Днес бяхме с Стара Загора, за да си вземем последните изпити за магистри по пчеларство. Скоро магистрите по пчеларство в България ще се удвоят ....
    Та докато пътувахме към един пчелин, където водим практиката, имах шанса да возя проф. Желязкова и и разказах за диетиловия етер и за експериментите, които съм направил. Тя ми потвърди, че едно време те също са използвали диетилов етер, но не толкова мащабно, колкото сега го правим. Основно са го ползвали в лабораторната практика. Заинтригува се от това, което и разказах, и може би за в бъдеще ще планира някакви експерименти на научна основа.
    Трите майки разделени ли са с хенеманова решетка или си ходят заедно по питите.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •