След като вече знаехме, че етера не убива, а само упоява, веднага измислихме и първото негово приложение, а именно ТЕСТОВЕ ЗА АКАР. Това всъщност стана случайно - докато упоявахме пчелите в найлоновите кесийки, открихме че заедно с тях се упояват и акарите. Нещо повече - АКАРИТЕ СЕ ПУСКАХА ОТ ГЪРБА НА ПЧЕЛИТЕ и падаха на дъното или полепваха по стените на кесийката. От тука веднага изникнаха 2 идеи за приложение на диетиловия етер.
ПРИЛОЖЕНИЕ 1. ТЕСТВАНЕ НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА ЗА АКАР
Накратко - вземат се например 100 пчели от пчелното семейство, упояват се с едно памуче, напоено в етер, и се изсипват на лист хартия. Преброяват се акарите и се смята процента на опаразитяване, който е равен на броя на акарите, разделен на броя на пчелите в пробата. След приключване на теста пчелите се оставят на капака на кошера, а акарите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ УБИВАТ. Ако не се убият, те също се събуждат заедно с пчелите след 5-10 минути.
Метода е надежден и е тестван многократно, така че смело можем да го ползваме в пчеларската си практика. Аз вече го правя.
ПРИЛОЖЕНИЕ 2. ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА
Това все още е на етап идея, но отдавна е вписано във вече доста дългия ми списък с идеи, които предстои да бъдат проверени. Вероятно ще го направя наесен, когато му дойде времето за третиране против акар. Сега не мога да го направя, защото просто нямам акар в нито един кошер. Миналата есен третирах с Чекмайт и той изби всички акари до крак. Пролетно третиране не съм правил, защото просто нямаше нито един жив акар. Сега чакам да се посъбере отнякъде малко чужд акар и наесен ще направя експериментите с упояване с етер. Ако са успешни и безопасни, пчеларите ще се сдобият с още един метод за обезпаразитяване, при това достатъчно бърз и евтин.
Иначе идеята е много проста. Упоява се целия кошер и пчелите падат на мрежестото дъно. Акарите също се упояват И СЕ ПУСКАТ ОТ ПЧЕЛИТЕ, падат на дъното и през мрежата падат на тревата под кошера. На теория би трябвало да стане, но не се знае какви ще са последиците за самото пчелно семейство - дали ще се възстанови на 100%, дали ще презимува добре и т.н. Експериментите ще продължат дълго време, защото ще се правят само с няколко кошера и после трябва да се изчака цялата зима и целия следващ сезон, за да се провери дали всичко е наред с тестовите семейства.

Цитат