Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 28 ПърваПърва ... 101819202122 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 277

Тема: Маточници

Наблюдател
    Регистриран
    04.07.2012
    Пчеларски район
    Димитровград
    А ако смачкам маточниците и предам млади оплодени майки ?
    Митаче

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Митаче Виж публикацията
    По принцип би се получило но.... Пак има "НО". Казваш, че в едното семейство пилото на 6 рамки разхвърляно и "едно такова голямо"
    Ако е търтовка то http://pchelari.com/forum/showthread...B2%D0%BA%D0%B0

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Митаче Виж публикацията
    Оплодените майки са най-доброто лекарство за всички видове ремонти на повредени семейства, но трябва да имаш предвид факта, че невинаги те се приемат от семействата. Има си някакъв процент на неприети майки, и във форума непрекъснато обсъждаме как да го намалим този процент.

В общия случай за да се повиши процента на приети майки се използват следните допълнителни методи, като ти можеш да пробваш един или повече от тях, но никога няма да достигнеш 100%-ово приемане:

1. Почистват се всички маточници на приемното семейство.
    2. Приемното семейство не трябва да има младо пило (яйца и ларви)
    3. Приемното семейство не трябва да има друга майка.
    4. Приемното семейство се нахранва обилно веднага след придаването. Когато има много храна (паша), агресията към чужди майки намалява.
    5. Махат се пчелите от кутийката на майката и тя се оставя самотна. Тука предположението е, че агресията на пчелите в семейството е към чуждите пчели, а не към майката. Това е предположение и не е доказано, но някои пчелари го практикуват.
    6. Пчелите в семейството се упояват посредством 8-10 капки диетилов етер, и майката директно се пуска от кутийката. Също недоказано твърдение, но някои пчелари го практикуват и твърдят, че са постигнали почти 100%-ово приемане. Аз в момента го експериментирам този метод и скоро ще имам резултати за писане във форума - добри или лоши.
    7. Семейство на границата на оцеляването приема нова майка с висока вероятност (слабо семейство, слаба отводка, семейство без яйца и ларви по питите).
    8. Чети форума - има и много други методи.

Въпреки всичко изписано, някои семейства като се заинатят, не искат и не не искат да приемат чужда майка. Давал съм по 3 пъти и все я убиват или арестуват (обграждат я и не и дават да снася).

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Здравейте,имам една отводка която е вече на 10 рамки,майката снася супер два пъти развалях маточници днеска особено имаше само два долу в ъгъла на питата превъзходни големи с идеална форма.Кажете ми какво да направя имам свободни нови кошери събота пак ще съм на пчелина.
    Не искам да оставя маточниците да се излюпят защото отводката е със магазин вече и градят даже основите но не харесват майката и това е.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Направи си сборна отводка с въпросната майка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Дано да не е късно аз махнах маточниците ако заложат пак ще направя по-силна отводка на 6 рамки с тази майка където не я харесват,ще я преместя във нов кошер.

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Кога успя да махнеш маточниците? такива маточници не са изтървават.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Rado76 Виж публикацията
    Здравейте,имам една отводка която е вече на 10 рамки,майката снася супер два пъти развалях маточници днеска особено имаше само два долу в ъгъла на питата превъзходни големи с идеална форма.Кажете ми какво да направя имам свободни нови кошери събота пак ще съм на пчелина.
    Не искам да оставя маточниците да се излюпят защото отводката е със магазин вече и градят даже основите но не харесват майката и това е.
    Мдам. Фазите на развитие на пчелното семейство. Остарява майката, пчелите залагат да си я сменят. Излюпва се младата майка, за известно време работят и двете (не във всички семейства е така) и после старата изчезва и дава път на младоста......
    П.П. Дори и да не е стара майката, щом пчелите искат упорито да я сменят, значи семейството е чувствително към самосмяна. Пък има едни такива.....режеш им крилата, режеш им краката.......и не щат да я сменят и тва е.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Валентин майката не е стара отводката е тазгодишна закупена май месец на 4 рамки,от 10 отводки само тази прави маточници и всичките са вече със магазини.
    42дена станаха от закупуването на отводките хранех ги два пъти седмично със сироп и първите 4 отводки са със магазини от събота при прегледа вчера са започнали да ги градят вече рамките даже при старите рамки носят яко мед от слънчогледа.Вчера сложих и на останалите 6 магазините.Слънчогледа при мене е в изобилие,старите котури се представят идеално 3бр са липата пусна почти пълен магазин ще го запечатат със слънчогледа сложих им втори магазин.
    Този пост е редактиран от Rado76; 30.06.2016 в 06:31. Причина: допълване

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Каква е гаранцията ,че не е стара с нова маркировка за 2016г
    Милен Михов

Страница 20 от 28 ПърваПърва ... 101819202122 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •