Оплодените майки са най-доброто лекарство за всички видове ремонти на повредени семейства, но трябва да имаш предвид факта, че невинаги те се приемат от семействата. Има си някакъв процент на неприети майки, и във форума непрекъснато обсъждаме как да го намалим този процент.
В общия случай за да се повиши процента на приети майки се използват следните допълнителни методи, като ти можеш да пробваш един или повече от тях, но никога няма да достигнеш 100%-ово приемане:
1. Почистват се всички маточници на приемното семейство.
2. Приемното семейство не трябва да има младо пило (яйца и ларви)
3. Приемното семейство не трябва да има друга майка.
4. Приемното семейство се нахранва обилно веднага след придаването. Когато има много храна (паша), агресията към чужди майки намалява.
5. Махат се пчелите от кутийката на майката и тя се оставя самотна. Тука предположението е, че агресията на пчелите в семейството е към чуждите пчели, а не към майката. Това е предположение и не е доказано, но някои пчелари го практикуват.
6. Пчелите в семейството се упояват посредством 8-10 капки диетилов етер, и майката директно се пуска от кутийката. Също недоказано твърдение, но някои пчелари го практикуват и твърдят, че са постигнали почти 100%-ово приемане. Аз в момента го експериментирам този метод и скоро ще имам резултати за писане във форума - добри или лоши.
7. Семейство на границата на оцеляването приема нова майка с висока вероятност (слабо семейство, слаба отводка, семейство без яйца и ларви по питите).
8. Чети форума - има и много други методи.
Въпреки всичко изписано, някои семейства като се заинатят, не искат и не не искат да приемат чужда майка. Давал съм по 3 пъти и все я убиват или арестуват (обграждат я и не и дават да снася).

Цитат