А ако смачкам маточниците и предам млади оплодени майки ?
А ако смачкам маточниците и предам млади оплодени майки ?
Митаче
По принцип би се получило но.... Пак има "НО". Казваш, че в едното семейство пилото на 6 рамки разхвърляно и "едно такова голямо"
Ако е търтовка то http://pchelari.com/forum/showthread...B2%D0%BA%D0%B0
Оплодените майки са най-доброто лекарство за всички видове ремонти на повредени семейства, но трябва да имаш предвид факта, че невинаги те се приемат от семействата. Има си някакъв процент на неприети майки, и във форума непрекъснато обсъждаме как да го намалим този процент.
В общия случай за да се повиши процента на приети майки се използват следните допълнителни методи, като ти можеш да пробваш един или повече от тях, но никога няма да достигнеш 100%-ово приемане:
1. Почистват се всички маточници на приемното семейство.
2. Приемното семейство не трябва да има младо пило (яйца и ларви)
3. Приемното семейство не трябва да има друга майка.
4. Приемното семейство се нахранва обилно веднага след придаването. Когато има много храна (паша), агресията към чужди майки намалява.
5. Махат се пчелите от кутийката на майката и тя се оставя самотна. Тука предположението е, че агресията на пчелите в семейството е към чуждите пчели, а не към майката. Това е предположение и не е доказано, но някои пчелари го практикуват.
6. Пчелите в семейството се упояват посредством 8-10 капки диетилов етер, и майката директно се пуска от кутийката. Също недоказано твърдение, но някои пчелари го практикуват и твърдят, че са постигнали почти 100%-ово приемане. Аз в момента го експериментирам този метод и скоро ще имам резултати за писане във форума - добри или лоши.
7. Семейство на границата на оцеляването приема нова майка с висока вероятност (слабо семейство, слаба отводка, семейство без яйца и ларви по питите).
8. Чети форума - има и много други методи.
Въпреки всичко изписано, някои семейства като се заинатят, не искат и не не искат да приемат чужда майка. Давал съм по 3 пъти и все я убиват или арестуват (обграждат я и не и дават да снася).
Здравейте,имам една отводка която е вече на 10 рамки,майката снася супер два пъти развалях маточници днеска особено имаше само два долу в ъгъла на питата превъзходни големи с идеална форма.Кажете ми какво да направя имам свободни нови кошери събота пак ще съм на пчелина.
Не искам да оставя маточниците да се излюпят защото отводката е със магазин вече и градят даже основите но не харесват майката и това е.
Направи си сборна отводка с въпросната майка.
Дано да не е късно аз махнах маточниците ако заложат пак ще направя по-силна отводка на 6 рамки с тази майка където не я харесват,ще я преместя във нов кошер.
Кога успя да махнеш маточниците? такива маточници не са изтървават.
Мдам. Фазите на развитие на пчелното семейство. Остарява майката, пчелите залагат да си я сменят. Излюпва се младата майка, за известно време работят и двете (не във всички семейства е така) и после старата изчезва и дава път на младоста......
П.П. Дори и да не е стара майката, щом пчелите искат упорито да я сменят, значи семейството е чувствително към самосмяна. Пък има едни такива.....режеш им крилата, режеш им краката.......и не щат да я сменят и тва е.
Валентин майката не е стара отводката е тазгодишна закупена май месец на 4 рамки,от 10 отводки само тази прави маточници и всичките са вече със магазини.
42дена станаха от закупуването на отводките хранех ги два пъти седмично със сироп и първите 4 отводки са със магазини от събота при прегледа вчера са започнали да ги градят вече рамките даже при старите рамки носят яко мед от слънчогледа.Вчера сложих и на останалите 6 магазините.Слънчогледа при мене е в изобилие,старите котури се представят идеално 3бр са липата пусна почти пълен магазин ще го запечатат със слънчогледа сложих им втори магазин.
Този пост е редактиран от Rado76; 30.06.2016 в 06:31. Причина: допълване
Каква е гаранцията ,че не е стара с нова маркировка за 2016г
Милен Михов
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))