Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 161 от 186 ПърваПърва ... 61111151159160161162163171 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,601 до 1,610 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    И как ще го направят? Наистина ли го вярваш, добри ми човеко? Те много всемогъщи тез търговци!
    А за теорията на безрамковите кошери нищо лошо не мога да кажа, докато не видя сериозно проучване на плюсовете и минусите, направено по всички правила на научното изследване. Да не се окаже, че е по-добре да имаш 500 такива японски тръвни, дето сами се гледат, отколкото 200 ЛР кошери, около които се скъсваш от работа и винаги има риск всичко да отиде на вятъра. Това ми прилича на тактиката със соларните панели, за които навремето в соларния си форум Матеев твърдеше, че е по-добре да сложиш много панели с ниска цена и умерено КПД, отколкото скъпи панели с високо КПД на следящ тракер. И го беше подкрепил със солидни сметки напред в годините. Наздраве!
    Аgro, съгласен съм с теб, и с това което пишеш.

Но, много малко хора знаят за какво е тази тема. Тази тема миналата година беше налазена от хора, които нищо не разбират от пчели, размиха я, и когато им докажехме нещо, започваха отново с обиди и празни постове. Затова стигна такава големина темата, и никой сега не може да я прочете изцяло.

Само че, японската тръвна даде мед, и ще дава още много мед през тази година! Всички казваха, че това няма как да се случи, разпънаха ни на парчета с техните скапани доказателства, но сега мълчат.

Пчелите се развиват и без восъчни основи нормално и в многокорпусни кошери! И има много мед!

Не сме ги третирали с пестициди против акар!

А, ако някой все пак се опита да прочете цялата тема, ще намери няколко неща които са важни за пчелите.

Успех на всички!

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Оф, аз започнах да я чета отначало темата и едвам съм стигнал до 20-та страница за 3 дни, че няма време. Докато стигна до края, ще забравя началото. Затова казвам, че спама трябва решително да се премахне от темите. Не че сега не спамя, този диалог трябва да върви в чата, ама...
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В теорията на Василевса и Слави има няколко момента, които не са ясни и с които не съм съгласен. Всичко в теорията се върти около по-високата температура, която уж избивала акарите. Аз обаче ще дам няколко факта, които според мене разклащат или опровергават твърденията в различни постинги и като цяло разклащат теорията из основи:

1. Квадратен или кръгъл комин не е най-ефективната форма от геометрична гледна точка. Ако търсим минимални загуби на енергия от пчелното семейство, то тогава най-ефективната форма е сферата, защото има минимално съотношение площ/обем, а от там и минимални енергийни загуби. Твърденията, че в стълб (дърво или друг цилиндър) топлинните загуби са по-малки, не са верни. Точно в стълба или в японския кошер топлинните загуби са във пъти по-големи отколкото в един разборен кошер.

2. Непрекъснатото споменаване на температури от порядъка на 36-37 градуса НЕ СА ВЕРНИ (според мене). Защо Слави или Василевса просто не купят един електронен термомртър и не го сложат в японските си кошери, за да ни докажат твърдението си. Аз това наскоро го правих в големи мащаби и премерих много по-ниски температури (33.5-34.5 градуса). Мерех от малки нуклеуси до големи и силни отглеждачи. Максимума, който видях, беше 35.2 градуса, и то когато набутах нуклеус в хладилника. Явно пчелите малко се престарават, когато вън е студено. Нормалната температура обаче според моите измервания беше 34 градуса +/- половин градус.

3. Температури от порядъка на 37 градуса са смъртоносни за майките в маточниците. Това пък от експериментите с термостабилизиран инкубатор. Най-добре се получава при 33.5 градуса. Над 35 градуса започва да нараства смъртноста, а при 37 градуса тя е много висока. Това съм го видял с очите си. Ако японския кошер поддържаше по-висока температура, то в него никога нямаше да се излюпи нова майка.

4. Самият температурен режим вътре в кошерите е плод на вградените рецептори (датчици) на самите пчели, а не на формата на обема, в който те се намират. Няма никаква логика в тънки цилиндрични обеми техния датчик да се поврежда и те да превключат на програма с по-висока температура. Това е нелепо и аз няма да го повярвам, докато не видя с очите си доказателство с термометъра, който Слави не иска да закупи и монтира.

5. Акарите измират при температури над 40 градуса (това от интернет), а пчелното семейство поддържа температури под 35 градуса (това по моите измервания). Това означава, че куца цялата логика за самопочистване на японските кошери от акари посредством по-висока температура.

Да, може би има някакъв друг механизъм, по който японските кошери се освобождават от акарите. Това не го знам и не мога да го твърдя дали е истина или не. В никакъв случай обаче обясненията на този феномен (ако го има) НЕ СА СВЪРЗАНИ С ТЕМПЕРАТУРАТА или с формата на кошера, която уж подобрявала температурния режим (всъщност го влошава).

Съжалявам, че с този постинг вадя цялата тема от праха, но напоследък се появиха много неверни постинги с ГРЕШНИ ТВЪРДЕНИЯ В ТЯХ. При това тези постинги са подкрепени с твърдения от типа "ВСИЧКИ ЗНАЯТ, че това е така", което НЕ Е ВЯРНО. Точно обратното - много хора знаят, че ТОВА НЕ Е ТАКА, но си мълчат като мене, за да не се предизвикват конфликти.

Имам молба към Слави и Василевса - разделете си знанията на две части - такива, в които сте сигурни, и такива, които само ги предполагате. И ако нещо го предполагате, но не сте сигурни, просто упоменавайте, че това е само ваше мнение.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    В теорията на Василевса и Слави има няколко момента, които не са ясни и с които не съм съгласен. Всичко в теорията се върти около по-високата температура, която уж избивала акарите. Аз обаче ще дам няколко факта, които според мене разклащат или опровергават твърденията в различни постинги и като цяло разклащат теорията из основи:

1. Квадратен или кръгъл комин не е най-ефективната форма от геометрична гледна точка. Ако търсим минимални загуби на енергия от пчелното семейство, то тогава най-ефективната форма е сферата, защото има минимално съотношение площ/обем, а от там и минимални енергийни загуби. Твърденията, че в стълб (дърво или друг цилиндър) топлинните загуби са по-малки, не са верни. Точно в стълба или в японския кошер топлинните загуби са във пъти по-големи отколкото в един разборен кошер.

2. Непрекъснатото споменаване на температури от порядъка на 36-37 градуса НЕ СА ВЕРНИ (според мене). Защо Слави или Василевса просто не купят един електронен термомртър и не го сложат в японските си кошери, за да ни докажат твърдението си. Аз това наскоро го правих в големи мащаби и премерих много по-ниски температури (33.5-34.5 градуса). Мерех от малки нуклеуси до големи и силни отглеждачи. Максимума, който видях, беше 35.2 градуса, и то когато набутах нуклеус в хладилника. Явно пчелите малко се престарават, когато вън е студено. Нормалната температура обаче според моите измервания беше 34 градуса +/- половин градус.

3. Температури от порядъка на 37 градуса са смъртоносни за майките в маточниците. Това пък от експериментите с термостабилизиран инкубатор. Най-добре се получава при 33.5 градуса. Над 35 градуса започва да нараства смъртноста, а при 37 градуса тя е много висока. Това съм го видял с очите си. Ако японския кошер поддържаше по-висока температура, то в него никога нямаше да се излюпи нова майка.

4. Самият температурен режим вътре в кошерите е плод на вградените рецептори (датчици) на самите пчели, а не на формата на обема, в който те се намират. Няма никаква логика в тънки цилиндрични обеми техния датчик да се поврежда и те да превключат на програма с по-висока температура. Това е нелепо и аз няма да го повярвам, докато не видя с очите си доказателство с термометъра, който Слави не иска да закупи и монтира.

5. Акарите измират при температури над 40 градуса (това от интернет), а пчелното семейство поддържа температури под 35 градуса (това по моите измервания). Това означава, че куца цялата логика за самопочистване на японските кошери от акари посредством по-висока температура.

Да, може би има някакъв друг механизъм, по който японските кошери се освобождават от акарите. Това не го знам и не мога да го твърдя дали е истина или не. В никакъв случай обаче обясненията на този феномен (ако го има) НЕ СА СВЪРЗАНИ С ТЕМПЕРАТУРАТА или с формата на кошера, която уж подобрявала температурния режим (всъщност го влошава).

Съжалявам, че с този постинг вадя цялата тема от праха, но напоследък се появиха много неверни постинги с ГРЕШНИ ТВЪРДЕНИЯ В ТЯХ. При това тези постинги са подкрепени с твърдения от типа "ВСИЧКИ ЗНАЯТ, че това е така", което НЕ Е ВЯРНО. Точно обратното - много хора знаят, че ТОВА НЕ Е ТАКА, но си мълчат като мене, за да не се предизвикват конфликти.

Имам молба към Слави и Василевса - разделете си знанията на две части - такива, в които сте сигурни, и такива, които само ги предполагате. И ако нещо го предполагате, но не сте сигурни, просто упоменавайте, че това е само ваше мнение.
    Да не забравяме че пчелите могат да вдигнат температурата на кълбото доста над 37 градуса + 10 отгоре , и предполагам че могат без проблем да се изчистят от акара.
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    .... всеки знае, че в тесните кошери семейства се развиват по-бързо но малко хора се питат защо, ами защото при люпене на пило при по-висока температура пчелите излизат примерно при 36 градуса на 19 ден, а не както всякъде пишат 21.
    Само за пример - този абзац не е верен. В едно изречение има 3 неверни или недоказани твърдения:

1. Всеки знае: Не е вярно. Напротив, много хора не го знаят или знаят точно обратното.
    2. В тесните кошери семейства се развиват по-бързо: Това е само предположение, което според мене не е вярно или най-малкото не е доказано с научни изследвания.
    3. Пчелите излизат примерно при 36 градуса на 19 ден, а не както всякъде пишат 21: Не е вярно. Не може високата температура да ускори развитието с два дена. Скороста на развитие наистина се променя с температурата, но само в диапазон от няколко часа, а не от няколко дена. Освен това високата температура доказано е вредна за развитие на маточниците (за пилото не знам).

ПС: Този постинг не го възприемайте като опит за конфликт, а като пример, който показва как емоциите в спора водят до ПРЕУВЕЛИЧАВАНЕ, а от там и до изказване на ГРЕШНИ ТВЪРДЕНИЯ.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Да не забравяме че пчелите могат да вдигнат температурата на кълбото доста над 37 градуса + 10 отгоре , и предполагам че могат без проблем да се изчистят от акара.
    Че могат, могат, но дали го правят, при това точно с цел убиване на акара?

Това е един възможен механизъм, но той еволюционно все още не се е развил. Та акара е от съвсем скоро. Ще минат хилядолетия, преди пчелите да еволюират инстинктивно да увеличават темературата за кратко време с цел почистване от акар.

При транспорт на отводки наистина има случаи на прегряване на някоя отводка, но това според мене е друг инстинкт, свързан с вибрациите на дървото (хралупата) по време на силна буря.

Вероятно в генотипа на пчелите наистина има група от гени, която да ги кара за кратко да вдигат температурата много над нормалните стойности. Въпросът е кой е механизма, който да отключва тази реакция. Засега е доказано, че този механизъм може да се отключва със силни вибрации. Доказано е и че някои раси пчели могат да убиват стършели с температура. За целенасочено убиване на акар обаче няма доказателства, или поне аз не знам за такива.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В теорията на Василевса японския кошер или други тънки и дълги хралупи отключват този механизъм, но аз не съм съгласен с това. Изглежда в това се състои основата на този спор, по който изписахме стотици страници. Разрешаването му е много просто - ами сложете термометър бе хора, и след това снимайте показанията. Толкова ли е сложно или скъпо?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград

Матеев, при 36 градуса акара не измира, а губи възможността да се размножава така пише и РААВА. Остават единични бройки върху пчелите, които измират с тях и заразяване на семействата не настъпва. Винаги когато докоснеш връхните дъски на кошера ДБ винаги са топли, това какво означава - топлинни загуби през върха, винаги когато докоснеш ЯК отгоре винаги е с нормална температура, какво следва от това няма загуба на топлина инак за формите си прав. А пчеларските прегледи как влияят на температурните загуби? Разбиването на гнездото на пчелите от любопитния пчелар, тук не мога да се съглася с теб, че в разборния кошер температурния режим е по-добър. А че се развиват по-бързо в тръвните много колеги дето гледат тръвни ще го потвърдят това. Опитно е доказано от академик Бутлеров.
    Този пост е редактиран от vasilevsa; 29.06.2016 в 08:24.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Само за пример - този абзац не е верен. В едно изречение има 3 неверни или недоказани твърдения:

1. Всеки знае: Не е вярно. Напротив, много хора не го знаят или знаят точно обратното.
    2. В тесните кошери семейства се развиват по-бързо: Това е само предположение, което според мене не е вярно или най-малкото не е доказано с научни изследвания.
    3. Пчелите излизат примерно при 36 градуса на 19 ден, а не както всякъде пишат 21: Не е вярно. Не може високата температура да ускори развитието с два дена. Скороста на развитие наистина се променя с температурата, но само в диапазон от няколко часа, а не от няколко дена. Освен това високата температура доказано е вредна за развитие на маточниците (за пилото не знам).

ПС: Този постинг не го възприемайте като опит за конфликт, а като пример, който показва как емоциите в спора водят до ПРЕУВЕЛИЧАВАНЕ, а от там и до изказване на ГРЕШНИ ТВЪРДЕНИЯ.
    Матеев тия дни като ми остане време ще ти покажа температурната графика, аз я бях поствал по-рано тук взета от руска опитна станция. Където пише температура, процент излюпване на пилото и дни. Там пише точно така при 36 градуса се излюпва 92 процента от пилото за 19 дни при 34-35 градуса се люпи 97 процента от пилото за 21 дни. Това е доказано и като ми остане повече време ще го намеря и постна.
    Този пост е редактиран от vasilevsa; 29.06.2016 в 08:38.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    В теорията на Василевса японския кошер или други тънки и дълги хралупи отключват този механизъм, но аз не съм съгласен с това. Изглежда в това се състои основата на този спор, по който изписахме стотици страници. Разрешаването му е много просто - ами сложете термометър бе хора, и след това снимайте показанията. Толкова ли е сложно или скъпо?
    Тук тънки никой не е споменавал, държа да уточня, че дебелината на дъските на ЯК е 3,5 см. писано е. Искам да поясня не става въпрос за отключване, те не го отключват, а просто го правят възможно за реализация. Слагането на термометър ще се направи, но е малко трудно от технологична гледна точна, но мисля по въпроса да видим после дали ще повярвате на данните, които предоставя или ще твърдите, че съм ги измислил.

Страница 161 от 186 ПърваПърва ... 61111151159160161162163171 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •