Първоначално публикувано от
Mateev
В теорията на Василевса и Слави има няколко момента, които не са ясни и с които не съм съгласен. Всичко в теорията се върти около по-високата температура, която уж избивала акарите. Аз обаче ще дам няколко факта, които според мене разклащат или опровергават твърденията в различни постинги и като цяло разклащат теорията из основи:
1. Квадратен или кръгъл комин не е най-ефективната форма от геометрична гледна точка. Ако търсим минимални загуби на енергия от пчелното семейство, то тогава най-ефективната форма е сферата, защото има минимално съотношение площ/обем, а от там и минимални енергийни загуби. Твърденията, че в стълб (дърво или друг цилиндър) топлинните загуби са по-малки, не са верни. Точно в стълба или в японския кошер топлинните загуби са във пъти по-големи отколкото в един разборен кошер.
2. Непрекъснатото споменаване на температури от порядъка на 36-37 градуса НЕ СА ВЕРНИ (според мене). Защо Слави или Василевса просто не купят един електронен термомртър и не го сложат в японските си кошери, за да ни докажат твърдението си. Аз това наскоро го правих в големи мащаби и премерих много по-ниски температури (33.5-34.5 градуса). Мерех от малки нуклеуси до големи и силни отглеждачи. Максимума, който видях, беше 35.2 градуса, и то когато набутах нуклеус в хладилника. Явно пчелите малко се престарават, когато вън е студено. Нормалната температура обаче според моите измервания беше 34 градуса +/- половин градус.
3. Температури от порядъка на 37 градуса са смъртоносни за майките в маточниците. Това пък от експериментите с термостабилизиран инкубатор. Най-добре се получава при 33.5 градуса. Над 35 градуса започва да нараства смъртноста, а при 37 градуса тя е много висока. Това съм го видял с очите си. Ако японския кошер поддържаше по-висока температура, то в него никога нямаше да се излюпи нова майка.
4. Самият температурен режим вътре в кошерите е плод на вградените рецептори (датчици) на самите пчели, а не на формата на обема, в който те се намират. Няма никаква логика в тънки цилиндрични обеми техния датчик да се поврежда и те да превключат на програма с по-висока температура. Това е нелепо и аз няма да го повярвам, докато не видя с очите си доказателство с термометъра, който Слави не иска да закупи и монтира.
5. Акарите измират при температури над 40 градуса (това от интернет), а пчелното семейство поддържа температури под 35 градуса (това по моите измервания). Това означава, че куца цялата логика за самопочистване на японските кошери от акари посредством по-висока температура.
Да, може би има някакъв друг механизъм, по който японските кошери се освобождават от акарите. Това не го знам и не мога да го твърдя дали е истина или не. В никакъв случай обаче обясненията на този феномен (ако го има) НЕ СА СВЪРЗАНИ С ТЕМПЕРАТУРАТА или с формата на кошера, която уж подобрявала температурния режим (всъщност го влошава).
Съжалявам, че с този постинг вадя цялата тема от праха, но напоследък се появиха много неверни постинги с ГРЕШНИ ТВЪРДЕНИЯ В ТЯХ. При това тези постинги са подкрепени с твърдения от типа "ВСИЧКИ ЗНАЯТ, че това е така", което НЕ Е ВЯРНО. Точно обратното - много хора знаят, че ТОВА НЕ Е ТАКА, но си мълчат като мене, за да не се предизвикват конфликти.
Имам молба към Слави и Василевса - разделете си знанията на две части - такива, в които сте сигурни, и такива, които само ги предполагате. И ако нещо го предполагате, но не сте сигурни, просто упоменавайте, че това е само ваше мнение.