Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 24 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 236
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    При лозите за разлика между такава от пръчка и такава ашладисана на присадка сега разбирам, че има. Нали все пак присадките се правят пак от същите пръчки? Да речем, че подложката може да е по-специална и да е по-буйна новата лоза, но като вид и сорт, разлика не би трябвало да има.
    Разликата с овошките е, че там калена ако го заровиш в земята няма да се хване, а при лозата се хваща сравнително лесно с пръчка директно в земята.
    Калема остана наравно със земята.......така ми показа и ГОСПОЖАТА дето ми “продаде“ лозичките. И преди съм купувал лозички по пазарите......тогава тия нашите “търговци“ ми казаха да ги заровя целите и да не ги барам докато не избият сами...... АБЕ ВСЕКИ ГЛЕДА ДА ТЕ НАГЛАСИ КАКТО МУ ДОЙДЕ НА АКЪЛА.......А ПЪК ЗА ОВОШКИТЕ НАПРАВО......(как да не псува човек). Купувам дръвче за червена сладка ябълка, то излиза бяла кисела....... Къде да ги търся търгашите “овощари“ след 3-4-5 години да им припомням какво са ми пробутали.......

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Когато човек се захваща със земеделие трябва хубаво да проучва всички фактори.Първоначално се прави почвен анализ на различна дълбочина за да се види запасеността,състава на почвата и какъв е вида на матерната скала.Прави се проучване има ли подземни води и дебелината на почвения слой.В зависимост от дебелината,матерната скала,наличието на вода и т.н. СЕ ИЗБИРА ПОДЛОЖКА която би се развивала най-добре при дадените условия.Едни и същи сортове(лози и овошки) имат възможността да се присаждат на поне 4-5 вида подложки.Всяка една подложка има различни характеристики,които се различават съществено помежду си.Например - купувате си сорта болгар от две различни места,единия буен и дава много,другия вегетира.Като се изключат външните причини,може да се окаже,че подложката на единия е подходяща за високо ниво на варовик в матерния слой,а другата да е точно обратното.

Ето подложки за овошните :
    Подложки за основните овощни видове
    Вид Подложка
    Ябълка ММ106, М9, М26, М27, ЕМЛА, Пажам 2
    Круша Дюля ВА 29, семенна,OHF
    Дюля Дюля ВА 29, дюля А, дюля С, дюля ЕМ-Н, дюля МС
    Слива GABG pi, GF 677, Тетра, Пента, жълта джанка
    Праскова GF 677, GF 305-1, GF 655-2, Монтклар
    Череша Сент Люси 64, Мюризе, Понталеб, череша, махалебка
    Кайсия Арда, праскова, жълтоплодна джанка 4, баде

Ето и подложките за лозя: http://www.winebg.biz/Podlojki/podlojkii.htm
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Калема остана наравно със земята.......така ми показа и ГОСПОЖАТА дето ми “продаде“ лозичките. И преди съм купувал лозички по пазарите......тогава тия нашите “търговци“ ми казаха да ги заровя целите и да не ги барам докато не избият сами...... АБЕ ВСЕКИ ГЛЕДА ДА ТЕ НАГЛАСИ КАКТО МУ ДОЙДЕ НА АКЪЛА.......А ПЪК ЗА ОВОШКИТЕ НАПРАВО......(как да не псува човек). Купувам дръвче за червена сладка ябълка, то излиза бяла кисела....... Къде да ги търся търгашите “овощари“ след 3-4-5 години да им припомням какво са ми пробутали.......
    Колега,калема на лозите винаги се заравя като се оформя купчинка.На втората година се открива подложката за да се отрежат росните корени за да развие дълбок главен корен.На овошките се оставя на нивото на земята,като се ориентира по посока на най-силните ветрове за да не се откърти когато задуха.Проблема ни е,че много хора взеха да правят неща дето не са за тях,ама пуста лакомия...
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Наблюдател
    Регистриран
    30.08.2013
    Публикувам този пост за да благодаря на колегата @ tihmr за опита,който сподели за почвата,която е подходяща за доматите.
    Изпълних я макар и с огромно закъснение (1 май) ,но въпреки това,разликата от това :

до това :

за мен лично е фрапантна.Налага се вече на 3;4 дена да се махат култуци,защото растенията растат със скоростта на гъба.
    В разсада съм споделил,че е пръст и нищо друго,но другото,което искам да се знае е,че не съм ползвал никакви изкуствени торове в кофите от сирене.Никакви.Всичко е био тор.
    Може би е добре да споделя и че се поливат със слънчева вода,а не директно от водопровода.Това е първия ми експеримент с домати отглеждани на тераса.Другия разсад замина
    по селата и се подари.Единственият минус за мен е,че не могат да натрупат толкова слънчеви часове,колкото да речем тези в градина под открито небе и,че от отсрещната страна
    на снимките има минимално количество листна маса,което според мен има лек негатив откъм разтеж.Върховете на листата,които се появяват отзад се деформират принуждавайки
    се да се обръщат към слънцето.Това се получава защото няма кой да се занимава да ги върти като пумпал всеки ден.

Между другото искам да попитам колегата,кога слага първия си разсад в оранжерията си,след като е стартирал от 8 януари ? Оранжерията предполагам е тази от снимките..тоест от
    найлон,а не е стъклена.Отоплява ли се с нещо или не ? Питам,защото мисля да си направя и аз само,че стъклена.
    Другото което искам да разбера е как се опрашват в затворени помещения.Чувал съм,че става с някакъв препарат,но как точно не знам.
    Мерси.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Колеги с какво борите белокрилката.В агоаптеката ми дадоха "Конфидор" по 8кубика на 10л вода.След трикратно пръскане,белокрилката е,като отводките-множат се....

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Агриа,Вазтак или Би 58.Тези ще ти свършат работа,вземи си най-евтиния.Мисля че ще е Би 58

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Колеги с какво борите белокрилката.В агоаптеката ми дадоха "Конфидор" по 8кубика на 10л вода.След трикратно пръскане,белокрилката е,като отводките-множат се....
    "Моспилан" с едно пръскане няма да стане.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Демек,да не се доверявам на "аптекарите".Преди около 20-22 години използвах моспилан.На следващата и по следващата години си вършеши работата повече от перфектно,но след това.......
    Най-вероятно,уте ще взема Би-58,че и мн мравки има за трепане.....Благодаря ви!

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Кой ще каже - защо горчи краставицата и как да избегнем това?
    Въпросът е буквален, моля не споделяйте собствените си прегрешения...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Потребител
    Регистриран
    20.09.2011
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Кой ще каже - защо горчи краставицата и как да избегнем това?
    Въпросът е буквален, моля не споделяйте собствените си прегрешения...
    Защото не я поливаш.Иска много вода.

Страница 15 от 24 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •