Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от БоянГ Виж публикацията
    Вчера двама два часа тъсихме по пет пъти прегледахме и така не я и видяхме.Днес пак ще търсим.Другия проблем е,че днес ми пристигат майки и не искам да придавам без да съм сигурен какво става.А да оставя майката в клетка без да я пускам няколко дни не ми се иска ,че големи жеги.За контролните пити това ми беше притеснението може ли да са търтовка ама неснасяща за момента и за това да не правят маточници?

В първия си коментар пишеш, че е имало майка и всичко е било точно. Какво разбираш под всичко беше точно? Имаше ли снесени яйца в килийките? Кажи и какъв е произхода на отводката. Много е вероятно да са ти пробутали отводка с неоплодена или дефектна майка. Може да е по-дребна и затова да не я намирате.
    При пчелите има мед, защото има ред!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Паша има застъпиха се липата и слънчогледа слагам да градят рамка в плодника и се надцакват с майките половината осеменена другата половина само мед
    Слънчогледа ми е на 6-700метра от пчелина масив огромен цъфнал е от два дена.Утре ще ходя до пчелина ако не са се качили да градят ще сложа рамка през магазина.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    И аз днес си открих търтовка....снасяща....даже върху пергата. Взех и всички пити (нещо като гол рой), отавих я само на празни магазинни пити и една пита с отворено пило и яйца от друг кошер. Ще видим кво ще стане.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    ХР пречи само на не достатъчно силните семейства. Иначе метода с пускане на плодникова рамка през магазина, вдига по бързо пчелите в магазина. Аз от две години не ползвам ХР, в магазина слагам една рамка по-малко и когато пчелите залеят средните рамки с нектар, тогава добавям липсващата рамка. Ако 3-4 рамки в средата на магазина са залети с нектар, майката не се качва или ако се качи ще е за малко и в най ниската част на рамката. Това не е проблем.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Съгласен съм с Евгени. Аз също не ползвам ХР, защото според мен при ДБ системата не е необходимо. Не съм поставял и по-малко магазинни пити, защото имам наблюдения, че майката рядко се качва да осеменява магазиини пити, при наличие на плодникови. Почти не съм имал случаи на пило по магазинните рамки. Там където имам втори корпус (два магазина) и са сложени плодникови рамки, при започването на главната паша пчелите сами избутват майката към първи корпус, като не и дават шанс да снесе в освободените от пило килийки.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Съгласен съм с Евгени. Аз също не ползвам ХР, защото според мен при ДБ системата не е необходимо. Не съм поставял и по-малко магазинни пити, защото имам наблюдения, че майката рядко се качва да осеменява магазиини пити, при наличие на плодникови. Почти не съм имал случаи на пило по магазинните рамки. Там където имам втори корпус (два магазина) и са сложени плодникови рамки, при започването на главната паша пчелите сами избутват майката към първи корпус, като не и дават шанс да снесе в освободените от пило килийки.
    Слаби ти са семействата, при мен осеменяват и втория магазин.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Слаби ти са семействата, при мен осеменяват и втория магазин.
    Възможен е и такъв момент, макар че нямам оплаквания при събирането на нектар и градеж.

ПП. И това не дава обяснение защо ако са плодникови рамките в горния коспус се качва за осеменяване, а ако са магазинни не...

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    ХР пречи само на не достатъчно силните семейства. Иначе метода с пускане на плодникова рамка през магазина, вдига по бързо пчелите в магазина. Аз от две години не ползвам ХР, в магазина слагам една рамка по-малко и когато пчелите залеят средните рамки с нектар, тогава добавям липсващата рамка. Ако 3-4 рамки в средата на магазина са залети с нектар, майката не се качва или ако се качи ще е за малко и в най ниската част на рамката. Това не е проблем.
    И това беше успокоение за мен до тази година когато по време на акацията не проверих магазина за пило на един от кошерите, и после не само чистих търтеево от две пити магазини, но на на още една имаше и работническо .Кошера бе с два магазина и като екстра ги гоних и по дърветата понеже семейството бе заложило маточници на тези пити, и аз спокоен че няма други маточници си свирках ,а като ги видях после отворени разбрах от къде ми е дошло на главата.Така че не се надявайте,че майката стои само в плодника.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    В първия си коментар пишеш.
    Имаше всякакво пило от прави яйца до запечатано,майката си щъкаше нямаше проблеми.Със сигурност не беше дребна,а за произхода уж трябваше да е добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Искам да внеса малко разяснение на младите пчелари как се детектира кое семейство е ТЪРТОВКА и кое - не. Има си желязна логика, но за да се разбере напълно, трябва да си припомним някои факти от биологията на пчелното семейство.

Какво се случва, ако по някаква причина майката в семейството изчезне (например убита по погрешка от пчеларя)?

Ами пчелите си правят маточници върху млади еднодневни ларви. След 11 дена се излюпва първата нова майка и прогризва всички останали маточници. След още 7-8 дена се опложда и след още 2-3 дена започва да снася. Целия период за производство на нова плодна и вече снасяща майка от ларва трае 20-22 дена.

В деня на изграждане на 1-вия маточник в пилото все още има яйца на 1 или най-много на 2 дена. Тези яйца ще станат на пчели-работнички след 20-21 дена. Това означава, че ако създаването от пчелите на нова майка е преминало успешно, нови яйца в пилото ще се появят в момента, в който се излюпват последните пчели от пилото на старата майка. Тоест ще има някакво макар и минимално ЗАСТЪПВАНЕ на новоизлюпени яйца с все още неизлюпено запечатано пило.

Основни изводи:

За да обявим едно семейство за ТЪРТОВКА, в кошера НЕ ТРЯБВА ДА ИМА НИКАКВО ПИЛО. Тогава и само тогава можем да твърдим с 99% вероятност, че това семейство е ТЪРТОВКА. Във всички останали случаи (няма яйца, но има ларви и/или запечатано пило) ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ МАЙКАТА, за да сме сигурни че наистина няма майка. Това търсене се прави сутрин рано или вечер късно, защото през деня майката може да е излязла на брачен полет и ние да не я намерим.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •