Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Разгънат преглед

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Във форума е споменавано за млади майки снасящи в началото по няколко яйца в килийка и после се оправяли.
    Интересното е че на две пити не открих майката, но се съмнявам и в зрението си, а и нямам опит да търся майки. Ако всичко е наред с пилото не ги търся.
    В същото време имаше яйца снесени по книга /точно в средата и прави/ - снесени не по-рано от 24часа. Значи майката е била там преди да заложат маточниците със захранени личинки.
    До тука мога да приема, че всичко е наред: Майката в началото е снасяла повече яйца в килийка /пчелите са ги изчиствали и затова пилото пред запечатване е малко/, пчелите са решили да я сменят и са заложили маточници.
    Защо пчелите са допуснали захранване на две личинки в една килийка? Малко са пчелите и не смогват да чистят ли?
    Понеже не видях майката не знам как да гледам на маточниците-свищеви или самосменни.
    Това са само разсъждения в които не съм сигурен.

П.п. Маточниците би трябвало да са самосменни, понеже са заложени преди последните яйца, освен ако пчелите не са търтовки и те да снасят яйцата които съм видял, но пък работничка търтовка може ли да снася точно по средата на килийката?
    Този пост е редактиран от zapstojan; 24.06.2016 в 23:11. Причина: Проясняване на мисълта

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •