Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 327 от 683 ПърваПърва ... 227277317325326327328329337377427 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,261 до 3,270 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от borifototo Виж публикацията
    Имам магазини,но изградените пити са ми малко,трябва да ги разреждам с основи.Изградена - неизградена.
    Гледам си от района на София. Ако имаш слънчоглед наблизо с оглед на това, че той започа да цъфти до 5 макс 10 дни, по време на силна паша пчелите градят с охота така, че използвай момента да ти изградят магазинни рамки. При мен си правих експеримет с един от кошерите след като се оправи времето и започна липата му сложих над плодника втори магазин само с восъчни основи и сега гледам е изгдраден целия магазин и почти напълнен. Тъй, че има ли паша дори и да не ги сложиш изградена-неизградена пак ще ти ги изградят.
    При пчелите има мед, защото има ред!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    .............
    Този пост е редактиран от Nik_m; 23.06.2016 в 12:16.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    От една серия майки роеви, самосменни и свищеви на единия нуклеус забравих да сложа подбран маточник. Понеже беше на 5,6 рамки ДБ си отгледа безпроблемно майка. Една такава дребничка, неугледна? Но явно с нимфомански наклонности, защото надмина всичките си посестрими със синя кралска кръв. И сега пращи от пчела...
    Като е толкова дребничка, от къде дупе да снася много яйца?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Гоше, това си е баш Гошова работа! Сигурен ли си, че познаваш анатомията на пчелата?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Гоше, това си е баш Гошова работа! Сигурен ли си, че познаваш анатомията на пчелата?
    Не ми завиждай на майката бат тянко.
    Изхождам от следното: Яйцата са продукт на майчиния организъм, в следствие храненето.
    От там при липса на храна или на майчин организъм няма и яйца. При слабо хранене - по-малко яйца, също и по-слабия организъм ще произвежда по-малко яйца.
    Иначе идеята за дебела майка ми допада. Сега след като пронесе, ще разберем дали просто е дебел или е качествен този пигър /кръстоска между пчела и тигър/.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013

Рояк на две рутови рамки, но не същия за който писах наскоро, има доста килийки с повече от едно яйце. Дори преброих 5 яйца в една килийка. Има и килийки с едно яйце снесено точно по средата и изправено. Майката не я видях. Не мога да се похваля с добро зрение. Утре пак ще я търся. Има пило пред запечатване, не е много. Най интересното е, че има килийки с по две личинки.
    Има заложени 4-5 маточника по средата на едната пита със захранени личинки.

Могат ли да се направят тъкувания преди да съм установил наличие или отсъствие на майката

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Само да уточня противоречието м-у броенето на яйцата и лошото зрение:
    Очила с диоптър помагат да виждам от близо, но на далече не помагат.
    Ако майката беше минала пред килийките в които броих яйцата щях да я видя.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ако бе трътлеста като оная другата да бе по лесно я видял. А тази явно е от манекенките на бат Тянко де се скъсват от снасяне та не могат да надебелеят.

Адаш предполагам че е повод за притеснение 4-5 маточника по 5 яйца в килика и да не намериш майката на 2 рамки.
    В момента си имам един такъв рояк които ми къса нервите и направо се ебава с моята добрина и търпение та той даже и маточници не залага.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Във форума е споменавано за млади майки снасящи в началото по няколко яйца в килийка и после се оправяли.
    Интересното е че на две пити не открих майката, но се съмнявам и в зрението си, а и нямам опит да търся майки. Ако всичко е наред с пилото не ги търся.
    В същото време имаше яйца снесени по книга /точно в средата и прави/ - снесени не по-рано от 24часа. Значи майката е била там преди да заложат маточниците със захранени личинки.
    До тука мога да приема, че всичко е наред: Майката в началото е снасяла повече яйца в килийка /пчелите са ги изчиствали и затова пилото пред запечатване е малко/, пчелите са решили да я сменят и са заложили маточници.
    Защо пчелите са допуснали захранване на две личинки в една килийка? Малко са пчелите и не смогват да чистят ли?
    Понеже не видях майката не знам как да гледам на маточниците-свищеви или самосменни.
    Това са само разсъждения в които не съм сигурен.

П.п. Маточниците би трябвало да са самосменни, понеже са заложени преди последните яйца, освен ако пчелите не са търтовки и те да снасят яйцата които съм видял, но пък работничка търтовка може ли да снася точно по средата на килийката?
    Този пост е редактиран от zapstojan; 24.06.2016 в 23:11. Причина: Проясняване на мисълта

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Погледни и по стените на кошера и младите майки са много бързи и обикновенно са на долната летва на рамката и ту минават от едната страна ту от другата.

Страница 327 от 683 ПърваПърва ... 227277317325326327328329337377427 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •