Здравейте,
Ще си позволя да се намеся споделяйки мнението си на страничен наблюдател на "големите" изкупно-прекупвачески взаимоотношения в страната ни.
Никой от подвизаващите се във форума (те са предимно средни и малки производители) не се опитва или не споделя, ако го прави, да се договаря директно с европейските изкупвачи. По селскостопанските панаири всяка пролет в Германия и Франция се договарят директни продажби на билки и ядки, а до колкото знам винаги има запитвания и за мед и за сладка. Билки и ядки се изкупуват от 100 до 10 000кг, така че количествата не са проблем (някой би решил, че на дребно никой не би се интересувал). Винаги би могло да се правят и кооперативи за окрупняване на количества.
Причините за липсата на такава инициатива са няколко за мен:
- голяма част от пчеларите в България са предимно възрастни хора с минимални или нищожни познания на езици и компютърни умения (няма как да се свържеш с партньор в Европа като го намериш в телефонния указател)
- някой от пчеларите у нас са останали с усещането, че плановата икономика, ТКЗС, АПК и т.н. още битуват и някой трябва (и е длъжен) да дойде да им вземе(изкупи) продукцията - никой не е чувал или не иска да чуе и да се поинтересува за директно договаряне.
- повечето (да не кажа всички) от средните и по-големи производители не им се занимава или са решили, че така е по-лесно и продават меда си на наши прекупвачи и така прекупвачите са спокойни, че голяма част от меда ще мине през тях и тяхната дейност ще е рентабилна (а каквото дойде и от малките и средни пчелари е добре дошло за увеличаване на износа). Представете си, ако прекупвачите имаха трудност да купуват мед и дейността им зависи от това дали ще имат смелостта да предлагат тези цени. Ако наистина в Европа е толкова ценен и търсен меда ни и "представителите" на българския мед кажат на европейците, че никой не продава на старите цени и от тази година цената се вдига (а същевременно има търсене от крайния клиент) дали ще спрат сделките макар и на по-висока цена.
Непонятно е за мен защо колеги от форума с привидно модерно мислене, познания по езици, добра компютърна грамотност, добри професионални умения в сферата на действие, на средна или по-млада възраст, с не малко кошери, с модерни законни бази към пчелините си - стоят и се вайкат защо еди кой си им изкупува меда толкова евтино.....защо бе господа?