Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Здравейте, г-н Дамянов.

Ще започна с това - не очаквайте да сляза на Вашето ниво на общуване. В това се старая да спазвам стриктна хигиена и подминавам определени типове хора с усмивка. Задавали сме си въпроса с някои колеги на какво се дължи агресивното Ви отношение към компанията ни - дали пък някога не сме работили заедно и по някаква причина не сте се почувствал ощетен? Оказа се, че не сме имали никога каквито и да било взаимоотношения, така че явно причината си е във Вас самия (или по-скоро в темата за посещението Ви в преработвателен цех, което сте описал ).

Та по същество - отговарям Ви заради останалите четящи темата, нека всеки сам анализира информацията и различните гледни точки и да формира своето мнение. Конкретно по румънския въпрос - как си ги представяте тези договорки - България да продава само на Германия, Румъния на Италия? Това Сталин, Рузвелт и Чърчил в Ялта ли са го решили? Кой и с какъв механизъм може да спре която и да била българска фирма да продава в Италия, Франция или където и да било в ЕС? Ние също продаваме във всяка от тези държави и цените са съпоставими с тези в останалите страни вносителки в ЕС. Та нали след това купувачите на източноевропейски мед се конкурират помежду си на едни и същи пазари при продажбата му на търговските вериги.

Каква би била пречката румънски купувачи да идват и да изкупуват масово български мед, ако цената тук беше в пъти по-ниска? Ние не ги чакаме в Русе с тоягите. Просто нямат икономическа изгода от това.

За БИО далаверата сте прав - ето една интересна статия по темата: http://inteliagro.bg/article/118/Bul...to-pchelarstvo . Оказва се, че вече сме първенци в света по брой пчелни семейства, отглеждани по биологичен начин. Десетки хиляди такива има в области като Добрич и Ямбол - все райони с "био земеделие". Знаете добре какви са изискванията за биологично отглеждане, както и каква е субсидията. Балонът се надува, а както вече констатирахме - германците не са глупаци.

Поздрави и останете със здраве!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Спукването на балона на "био" далаверата е само въпрос на време. Последиците от това ще са трагични за сектора, а цената ще я заплати всеки един Български пчелар, дори и тези, които не са се възползвали от "био" парите. Тъжно, но факт - въпрос на време е да се развие голям международен скандал, в който името България да стане нарицателно за държава, пълна с бандити, мошеници и далавераджии в пчеларския сектор. Познайте тогава какво ще стане с цената на нашия мед .......

Заплахата е много сериозна и към днешна дата нищо не можем да направим, за да я предотвратим.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Здравейте,
    Ще си позволя да се намеся споделяйки мнението си на страничен наблюдател на "големите" изкупно-прекупвачески взаимоотношения в страната ни.

Никой от подвизаващите се във форума (те са предимно средни и малки производители) не се опитва или не споделя, ако го прави, да се договаря директно с европейските изкупвачи. По селскостопанските панаири всяка пролет в Германия и Франция се договарят директни продажби на билки и ядки, а до колкото знам винаги има запитвания и за мед и за сладка. Билки и ядки се изкупуват от 100 до 10 000кг, така че количествата не са проблем (някой би решил, че на дребно никой не би се интересувал). Винаги би могло да се правят и кооперативи за окрупняване на количества.
    Причините за липсата на такава инициатива са няколко за мен:

- голяма част от пчеларите в България са предимно възрастни хора с минимални или нищожни познания на езици и компютърни умения (няма как да се свържеш с партньор в Европа като го намериш в телефонния указател)

- някой от пчеларите у нас са останали с усещането, че плановата икономика, ТКЗС, АПК и т.н. още битуват и някой трябва (и е длъжен) да дойде да им вземе(изкупи) продукцията - никой не е чувал или не иска да чуе и да се поинтересува за директно договаряне.

- повечето (да не кажа всички) от средните и по-големи производители не им се занимава или са решили, че така е по-лесно и продават меда си на наши прекупвачи и така прекупвачите са спокойни, че голяма част от меда ще мине през тях и тяхната дейност ще е рентабилна (а каквото дойде и от малките и средни пчелари е добре дошло за увеличаване на износа). Представете си, ако прекупвачите имаха трудност да купуват мед и дейността им зависи от това дали ще имат смелостта да предлагат тези цени. Ако наистина в Европа е толкова ценен и търсен меда ни и "представителите" на българския мед кажат на европейците, че никой не продава на старите цени и от тази година цената се вдига (а същевременно има търсене от крайния клиент) дали ще спрат сделките макар и на по-висока цена.

Непонятно е за мен защо колеги от форума с привидно модерно мислене, познания по езици, добра компютърна грамотност, добри професионални умения в сферата на действие, на средна или по-млада възраст, с не малко кошери, с модерни законни бази към пчелините си - стоят и се вайкат защо еди кой си им изкупува меда толкова евтино.....защо бе господа?

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    От документа, който публикува Матеев ми излязоха повече въпроси от колкото отговори.

Вноса от България е много малък, а от Германия огромен. Което ме навява на мисълта, че Германия реекспортира мед за САЩ, а защо българските фирми не експортират директно за САЩ, а го дават в Германия?

Като разделя цената на количеството излиза, че меда внесен от Германия е 5,05 долара/kg, а внесения от България е 3,41 долара/kg.

Трето цената на дребно варира в огромни граници, в зависимост дали меда е органик. Това е един сертификат, който се дава от USDA и значи, че меда е натурален( като този който се изкупува от българските пчелари). Ако на буркана с меда има логото USDA ORGANIC, цената е много по-висока. От вноса по държави , най-долу има секция с внос на органик мед. Там я има България (цената е 4,67$/kg). Но германия не фигурира като вносител на органик мед. Тогава къде отива българския органик мед, който се изкупува? Или на вътрешния пазар, или на други по-скъпи пазари, или се смесва с нискокачествен мед. Ако се смесва не е нормално да се сравняват цената на смесения мед с цената на българския органик мед.

Забранен
    Регистриран
    25.09.2015
    По данным таможни за 2014 год Украина экспортировала мёд на сумму, тыс.долл.:
    Германия 30975,
    США 21679,
    ІПольша 16069,
    другие страны 24687,
    Всего на 93410 тыс.долл.,
    Общее количество 36336 тонн
    по средней цене 2,57 долл.США/кг.
    Также Украина импортировала мёд на сумму, тыс.долл.:
    Франция 101,
    Чехия 79,
    Беларусь 39,
    Другие 30,
    Всего на 248 тыс.долл.,
    Общее количество 53 тонны,
    Посредней цене 4,68 долл.США/кг.

Сообщение отредактировал Любитель Мёда - Суббота, 17 Января 2015, 11:57

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Иван_Барабан Виж публикацията
    Здравейте,
    Ще си позволя да се намеся споделяйки мнението си на страничен наблюдател на "големите" изкупно-прекупвачески взаимоотношения в страната ни.

Никой от подвизаващите се във форума (те са предимно средни и малки производители) не се опитва или не споделя, ако го прави, да се договаря директно с европейските изкупвачи. По селскостопанските панаири всяка пролет в Германия и Франция се договарят директни продажби на билки и ядки, а до колкото знам винаги има запитвания и за мед и за сладка. Билки и ядки се изкупуват от 100 до 10 000кг, така че количествата не са проблем (някой би решил, че на дребно никой не би се интересувал). Винаги би могло да се правят и кооперативи за окрупняване на количества.
    Причините за липсата на такава инициатива са няколко за мен:
    Колега, точно количествата са проблем. Трябват ти големи количества хомогенизиран мед и то целогодишно. Иначе не знам какви са тия панаири, но не виждам как ще стане. Да натоваря един багажник мед и германците да си купуват от мен, вместо от магазина, ей така на доверие, без да ме знаят кой съм и без да знаят какво им продавам.

п.п. А иначе в Кипър съм слушал разкази, че пчеларите само си оставят пълните магазини в едно преработвателно хале и си отиват. Работниците вадят меда, записват кой колко килограма е дал и всичко се събира/хомогенизира заедно. После цялото количество се продава заедно на международните пазари, а сумите се превеждат по сметките на пчеларите, в зависимост от дела който има всеки един пчелар. Разбира се за да работи тази схема, никой не си и помисля да слага захар в меда, антибиотици или каквото и да било. Тук за жалост това не може да стане.
    Този пост е редактиран от ves; 21.06.2016 в 15:28. Причина: послепис

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Колега, точно количествата са проблем. Трябват ти големи количества хомогенизиран мед и то целогодишно. Иначе не знам какви са тия панаири, но не виждам как ще стане. Да натоваря един багажник мед и германците да си купуват от мен, вместо от магазина, ей така на доверие, без да ме знаят кой съм и без да знаят какво им продавам.
    Значи, вие не го продавате директно на крайния клиент, вие го продавате на германския търговец на едно или на собственика на малка верига магазини за здравословни храни, или на местен производител на десерти, в които влага мед в рецептите си, или на някой друг.
    "Тия панаири" са ежегодни събирания на производители и търговци с цел пряко договаряне (стимулирано от ЕС). Министерството на земеделието прави щандове и канят фирми и производители да си покажат продукцията. Голяма част от тези фирми са т. нар. "наши фирми", много много често се класират и упорити и настойчиви "не наши" производители.
    Примери за такива панаири много - само за 10 мин и супер елементарни езикови и google умения можеш да намериш 100 панаира. Да не говорим, че ако разпиташ в МЗ, трябва да ти съдействат.
    Панаир в Германия

Пчеларско изложение в Англия

Списък на панаирите в Европа

За количествата, знам примери за по 1000-2000кг износ за Холандия и Германия за мед. За ядки, сушени плодове и билки и за по-малки съм чувал.
    За хомогенизиране .... както писа някъде Дамянов, вече има цехове където може да си хомогенизираш меда на ишлеме. Така, че и този проблем отпада. Желание трябва само и упоритост, защото в България винаги има кой да ти пречи и да ти обяснява колко е невъзможно това или онова.
    Този пост е редактиран от Иван_Барабан; 21.06.2016 в 19:45.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Иван_Барабан Виж публикацията
    .....За хомогенизиране .... както писа някъде Дамянов, вече има цехове където може да си хомогенизираш меда на ишлеме.......
    Благодаря ти за това случайно вмъкнато в текста изречение. С него ти ме светна, че аз на практика притежавам два двутонни хомогенизатора. Това всъщност са двете машини, с които си бъркам инвертирания сироп. Имам ги вече цяла година, но до момента не съм се сещал, че те на практика се явяват напълно оборудвани хомогенизатори с бавнооборотна бъркалка и отопление с водна риза.

Благодаря ти за акъла. Ще черпя една бира.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Благодаря ти за това случаино вмъкнато в текста изречение. С него ти ме светна, че аз на практика притежавам два двутонни хомогенизатора. Това всъщност са двете машини, с които си бъркам инвертирания сироп. Имам ги вече цяла година, но до момента не съм се сещал, че те на практика се явяват напълно оборудвани хомогенизатори с бавнооборотна бъркалка и отопление с водна риза.

Благодаря ти за акъла. Ще черпя една бира.
    На две майки бих се зарадвал повече!

Забранен
    Регистриран
    25.09.2015
    Украина полностью исчерпала квоты на беспошлинные поставки в ЕС на мед, сок и кукурузу

Главная » Последние новости » Новости рынков
    Новости рынков, 18.02.2016

Украина с начала текущего года по состоянию на 16 февраля исчерпала выделенные на 2016 год квоты на беспошлинные поставки в страны Европейского Союза на мед, сок и кукурузу.
    Об этом говорится в сообщении ассоциации “Украинский клуб аграрного бизнеса”, информирует еizvestia.com.
    “Согласно условиям зоны свободной торговли Украина-ЕС и квот, установленных на импорт украинской продукции в страны Европейского Союза, квоты на кукурузу (400 тыс тонн), виноградный и яблочный соки (10 тыс тонн), мед натуральный (5 тыс тонн) были полностью исчерпаны”, – сказано в сообщении.
    Отмечается также, что на данный момент близки к заполнению квоты на ячмень (исчерпана на 90%, поставлены 225 тыс. тонн из 250 тыс. тонн), ячменную крупу и муку (на 63%, 3,9 тыс тонн из 7 тыс тон), сахар (на 62%, 12,4 тыс тонн из 20,07 тыс тонн), пшеницу (на 55%, 519 тыс тонн из 950 тыс тонн), овес (на 45%, 1,8 тыс тонн из 4 тыс тонн), обработанные томаты (на 44%, 4,4 тыс тонн из 10 ты. тонн).
    Как известно, по состоянию на начало февраля Украина исчерпала квоту на беспошлинные поставки в страны Европейского Союза частей курицы, в том числе куриного филе, которая составляет 16 тыс. тонн.
    Читайте: ЕС воюет с "Газпромом", но у стран-членов разный интерес, - Инопресса

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •