Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 23 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 221
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мерките трябва да ги вземем всички заедно. Няма начин да си мълчим и да се получат нещата. Да ревем във форума не е решение. След няколко дни самолетите ще си идат от района. Пострадалите ще останат сами в борбата си. Няма да постигнат нищо. Останали те кажат " не ме интересува, да се оправят".
    Никога не съм вярвал че пловдивчани ще се дадът така лесно. Явно много съм ви надценявал.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Мерките трябва да ги вземем всички заедно. Няма начин да си мълчим и да се получат нещата. Да ревем във форума не е решение. След няколко дни самолетите ще си идат от района. Пострадалите ще останат сами в борбата си. Няма да постигнат нищо. Останали те кажат " не ме интересува, да се оправят".
    Никога не съм вярвал че пловдивчани ще се дадът така лесно. Явно много съм ви надценявал.
    Моите уважения за адекватната и разумна позиция, която заемаш в тази трудна ситуация. А тя е наистина такава - имаме рядко срещана и сложна ситуация. Ще продължа разсъжденията от предишния си пост, тъй като вече и се вижда края и е време за изводи.
    Защо ситуацията е уникална?
    1. Пръскането не е редовното - с пестицити, хербециди и др., то е предизвикано от една опасна зараза, която е в състояние да унищожи огромно количество едър рогат добитък и да нанесе непоправими щети на българското животновъдство
    2. Всички мероприятия, свързани с ограничаване на тази зараза и минимизиране на загубите са инициирани, организирани и провеждани от държавата, а не от частни лица - арендаторите. Те са с национален обхват и зад организацията им стои не отделно лице, а цялата държавна машина - МЗХ, областни и общински ръководства, летателна техника и персонал, РВД и още куп други, за които ние даже и не знаем.
    3. Пръсканията се извършват на големи територии в едни силно променливи и почти непредсказуеми метеорологични условия - дъждове, силни ветрове и гръмотевични бури. Това прави предварителните графици почи неизпълними, налага чести промени, понякога от днес за днес. Същевременно е впрегнат огромен ресурс от хора и техника, както и големи райони с възможни щети.
    Какви изводи могат да се направят от цялата кампания?
    1. Държавата като цяло не е достатъчно добре подготвена за такива едромащабни действия - няма предварителни планове за действие, няма оперативен щаб с 24-часово дежурство, които да събира и разпространява адекватно данни за непрекъснато променящата се обстановка. Информацията, която се подава към пчеларите е непълна и закъсняла.
    2. Самите пчелари нямат единна и добре организирана система за бързото разпространение на тази информация и предварителна нагласа за действие съобразно обстановката. Да не говорим за технически решения, позволяващи дистанционно затваряне и отваряне на прелки или други възможни защитни действия.
    3. Нормативната уредба (наредба 15, Закона за защита на пчелите, Закона за защита на растенията и др.) не третира достатъчно действията и отговорностите на всички при подобна ситуация.
    Какво трябва (според мен) да се направи?
    1. Сега, след приключване на офанзивата без бавене, докато нещата са още пресни да се проведе разширена среща между пчелари, МЗХ, БАБХ, пилоти и представители на РВД за анализ и набелязване на мерки за минимизиране на загубите на пчеларите. Няма да е продуктивно да се търсят виновници и да се искат наказания, още по-малко да се стига до съдебни дела. Но задължително трябва да се постави въпроса за парични компенсации - на пострадалите да се изплатят суми за възстановяване на пчелните семейства!!! Както държавата дава пари на краварите за всяка умъртвена крава, така трябва да заплати и за всяки унищожен кошер. Само така може да се говори за някакво справедливо и равнопоставено третиране на пострадалите!
    2. Трябва отново, с оглед на сегашните събития да се анализира и да се предложат адекватни промени в нормативната уредба. Това не бива да се проточва във времето, за да може тези промени да са в сила за следващия сезон.
    3. Пчеларските организации, независимо от тяхната многобройност и разединеност трябва да намерят начин за бърза и оперативна връзка по между си за разпространяване на информация, касаеща всички пчелари. Очевидно е, че държавата в лицето на БАБХ няма скоро да създаде автоматизираната система за регистрация и оповестяване.

В тази тема има няколко много интересни и ползотворни идеи, но върху тях ще пиша в друг пост, когато отново прочета цялата тема.
    Този пост е редактиран от tsc1; 20.06.2016 в 06:07.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Пръскането днес е приключило в 9,00. Случайно или не не са пръскали един блок с цъфнал слънчоглед. Стига ли са до него и са обръщали, но дали така им е било по координати зададено или са го направили заради цъфтежа само можем да гадаем.

Верни са нещата в горния пост, но спешната среща след приключване ще изглежда мноооооого смешно в нашите очи. Подир дъжд качулка. Ще направя и аз изводи, но нека да си тръгнат самолетите.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    .........
    Верни са нещата в горния пост, но спешната среща след приключване ще изглежда мноооооого смешно в нашите очи. Подир дъжд качулка. Ще направя и аз изводи, но нека да си тръгнат самолетите.
    Желязото се кове, докато е горещо! И мерки трябва да се вземат, за да не се превърне следващия дъжд в унищожителен порой.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Така е, прав си и бих участвал в такава среща, но в очите на обикновения пчелар ще е голям смях.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Защо смяташ че сме се предали. Всички сме потърпевши. ОБДХ са изолирани от процеса и дори и те не получават коректна информация. Институциите действат хаотично и със сигурност отговорните лица не са си направили труда да прочетат законите. За съжаление няма как да спрем пръскането. Но не мислим да оставим нещата така.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Еми не казвате нищо. Не търсите подкрепа. Имам познати в района не казват да се предприема нещо. Въобще не очаквах, че ще допуснете такова безумно пръскане. Мислех че ще неутрализирате безумието в зародиш.
    До мен достигна информация, че дори председателя ви е спрял да отговаря на повиквания по телефона преди първото пръскане.

Истински се надявам да не оставите нещата така. Определено не се заяждам. Провокирам ви нарочно дано не се сърдите.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    И при мен беше така вчера. Бради от пчели пред прелката. Температура около 36 градуса.
    Махнах им чекмеджетата под мрежестото дъно. И ги засенчих, така, че слънчев лъч да не ги види след 14 часа.
    Слаби са кошерите, против прегряване, които ползвам.
    И им дадох няколко пити да градят.
    Само не ме питайте колко мокър бях след прегледа, пчелите бяха агресивни.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    И при мен беше така вчера. Бради от пчели пред прелката. Температура около 36 градуса.
    Махнах им чекмеджетата под мрежестото дъно. И ги засенчих, така, че слънчев лъч да не ги види след 14 часа.
    Слаби са кошерите, против прегряване, които ползвам.
    И им дадох няколко пити да градят.
    Само не ме питайте колко мокър бях след прегледа, пчелите бяха агресивни.
    Слави, Варе в своята книга препоръчва при формиране на брада леко да се вдигне връхния капак и да се подпре с нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Еми не казвате нищо. Не търсите подкрепа. Имам познати в района не казват да се предприема нещо. Въобще не очаквах, че ще допуснете такова безумно пръскане. Мислех че ще неутрализирате безумието в зародиш.
    До мен достигна информация, че дори председателя ви е спрял да отговаря на повиквания по телефона преди първото пръскане.

Истински се надявам да не оставите нещата така. Определено не се заяждам. Провокирам ви нарочно дано не се сърдите.
    Не е така. Ако сме могли да направим нещо,сме го направили. Вие успяхте ли да спрете пръскането? Не. И ние се пробвахме и резултата е същия. За съжаление както Матеев писа нищо не зависи от нас. Единственото което ни остава е да се опитваме да намираме информация и да предупреждаваме. Колкото до председателя,разбере ли къде ще се пръска звъни на ред. Ако на някой не е вдигнал си е било чиста случайност.

Страница 17 от 23 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •