Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 318 от 683 ПърваПърва ... 218268308316317318319320328368418 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,171 до 3,180 от общо 6828
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    Мисля , че съм виждал. Преди 4 г третирах само с варостоп. Януари им сложих питки и когато ги отворих февруари единия беше празен, без една пчела ни жива ,ни умряла. Меда си стоеше.
    Тази картина и аз съм я виждал, но не съм виждал самия "рой" от пчели. Ти видя ли го или само предполагаш че е избягал?

Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Виждал съм избягало от молец. Мой кошер. Повечето пчели се захващат като рой, но има и много които остават в тревата пред кошера(най младите които все още не могат да летят и много малко количество из кошера. Остава пилото в кошера и много молци разкарващи се по питите. Роя го изпуснах. Избяга.
    За съжаление и аз съм виждал това в мой кошер през 2007 година, но въпроса е друг. Много пчелари твърдят че цялото пчелно семейство бяга заради акар, но май никой не го е виждал това.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    За съжаление и аз съм виждал това в мой кошер през 2007 година, но въпроса е друг. Много пчелари твърдят че цялото пчелно семейство бяга заради акар, но май никой не го е виждал това.
    И да е виждал някой как да каже - все едно да си признае, че пчелите са му бъкани с акар, че дори да започнат и да бягат.

Че какво толкова. И аз през Декември намерих опразнен от към пчели (майката беше останала с двайсетина пчели) а месец преди това беше на около 6 междурамия, но не мисля че причината е акар, при положение че с нищо не съм третирал и то от години. Поне не пряка причина, такава че да ги накара да избягат.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Че какво толкова. И аз през Декември намерих опразнен от към пчели (майката беше останала с двайсетина пчели) а месец преди това беше на около 6 междурамия, но не мисля че причината е акар, при положение че с нищо не съм третирал и то от години. Поне не пряка причина, такава че да ги накара да избягат.
    Той ти се е роил.

Сигурно. Нали не съм там да ги следя.

Потребител
    Регистриран
    15.06.2012
    Прибирал съм такова пчелно семейство избягало заради акар - беше се самонастанило в един от празните ми кошери миналата есен.
    Не бе третиране и чудо ...
    В крайна сметка се оправи и зимува добре.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    2014г. август 2 броя ми избягаха от акар. В кошера остава една шепа млади пчели и пило. Предния ден кошера на почти 3 корпуса на следващият 4-5 рамки пчели без майка.

Потребител
    Регистриран
    10.05.2014
    Пчеларски район
    Троян
    Колеги имам следния въпрос. На 19 май хванах рояк в кошер капан на пчелина от мой кошер . На 21 май го прехвърлих във нов кошер. Рояка покриваше 5-6 рамки , поставих и 4 восъчни основи за градеж. Към момента още няма никакво пило 2 ВО са изградени на 80% другите на половина. Вчера прегледах рояка на едната стара пита има заложени 3-4 маточника по средата и като че ли са се излюпили защото са прогризани отгоре както се излюпва майка и в тях влизаха пчели . Страното е, че няма никакви яйца нито пило за толкова време а още не е станал търтовка. Мисла да му придам контролна пита да проверя дали ще заложи маточници. Просто незнам какво да правя. Иначе покрива 5-6 пити плътно с пчели. Дайте някъкъв съвет.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от fori1 Виж публикацията
    Колеги имам следния въпрос. На 19 май хванах рояк в кошер капан на пчелина от мой кошер . На 21 май го прехвърлих във нов кошер. Рояка покриваше 5-6 рамки , поставих и 4 восъчни основи за градеж. Към момента още няма никакво пило 2 ВО са изградени на 80% другите на половина. Вчера прегледах рояка на едната стара пита има заложени 3-4 маточника по средата и като че ли са се излюпили защото са прогризани отгоре както се излюпва майка и в тях влизаха пчели . Страното е, че няма никакви яйца нито пило за толкова време а още не е станал търтовка. Мисла да му придам контролна пита да проверя дали ще заложи маточници. Просто незнам какво да правя. Иначе покрива 5-6 пити плътно с пчели. Дайте някъкъв съвет.
    И аз имам същия случай, но след като го хванах го отворих след десетина дни и няма пило, нито майка видях. Пуснах му неоплодена майка от входа и ще го отворя дригата седмица да видя какво е станало.

Страница 318 от 683 ПърваПърва ... 218268308316317318319320328368418 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •