Че какво толкова. И аз през Декември намерих опразнен от към пчели (майката беше останала с двайсетина пчели) а месец преди това беше на около 6 междурамия, но не мисля че причината е акар, при положение че с нищо не съм третирал и то от години. Поне не пряка причина, такава че да ги накара да избягат.
Сигурно. Нали не съм там да ги следя.![]()
Прибирал съм такова пчелно семейство избягало заради акар - беше се самонастанило в един от празните ми кошери миналата есен.
Не бе третиране и чудо ...
В крайна сметка се оправи и зимува добре.
2014г. август 2 броя ми избягаха от акар. В кошера остава една шепа млади пчели и пило. Предния ден кошера на почти 3 корпуса на следващият 4-5 рамки пчели без майка.
Колеги имам следния въпрос. На 19 май хванах рояк в кошер капан на пчелина от мой кошер . На 21 май го прехвърлих във нов кошер. Рояка покриваше 5-6 рамки , поставих и 4 восъчни основи за градеж. Към момента още няма никакво пило 2 ВО са изградени на 80% другите на половина. Вчера прегледах рояка на едната стара пита има заложени 3-4 маточника по средата и като че ли са се излюпили защото са прогризани отгоре както се излюпва майка и в тях влизаха пчели . Страното е, че няма никакви яйца нито пило за толкова време а още не е станал търтовка. Мисла да му придам контролна пита да проверя дали ще заложи маточници. Просто незнам какво да правя. Иначе покрива 5-6 пити плътно с пчели. Дайте някъкъв съвет.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))